Mese, krimi, szerelem

Szemle a friss könyvekről

Véget ért a nyár, elkezdődött az ovi és az iskola, visszakerültek a szekrények mélyére az úszógumik és vízipisztolyok. Kárpótlásul bőven lehet a jó könyvekből válogatni a borongós őszi délutánokon. Gyere, tarts velünk és ismerkedj meg néhány olyan új könyvvel, amit vétek lenne kihagyni az őszi bekuckózós délutánokból!

Tóth László: Az ellopott nagymama

ellopottnagymama.jpg
Tóth László meséi garantáltan be fogják lopni magukat a szívetekbe, ha kedvelitek a nyelvi humorral, a hétköznapokban megmutatkozó varázslattal átszőtt történeteket. A kötet egy meseválogatás és ennek köszönhetően nagyon sokféle történet található meg benne. Igazán ideális családi, közös meseolvasásokhoz. Szerinted miért nem csuklik a busz, ha egyszer csuklós busz a neve? A különböző fejezetekben hol a Lázár Ervin világát idéző pillanatok, hol a mai beszélt nyelvvel és humorral játszó mesék, hol pedig a nép- és műmese átiratok kerülnek sorra a könyvet bújva. És amennyire stílusában sokszínű a kötet, pont annyira maguk a mesék is sokfélék, olvashatunk falánk kisegérről, oroszlánról aki utálja a sárgarépa főzeléket, vagy gyerekekről, akikkel szinte pont ugyanazok a dolgok történnek, mint velünk. Nagycsoportosoknak, kisiskolásoknak nagyszerű választás.

Jorn Lier Horst: Sötét Alak akció, Zivatarfelhő akció

sotetalak.jpg
A detektív történetek jók, pláne ha szerző a messzi északon ír, mondjuk Norvégiában. Nincs ez másképp a 2. számú nyomozóiroda – sorozattal sem. Ugyanis Tiril és Oliver, na és Nyolcas, a kutya nem hagynak rejtélyt felderítetlenül. Ők hárman alkotják a 2. számú nyomozóiroda csapatát, akik a haraldvárosi rejtélyek nyomába erednek. Persze nincsenek egyedül, hiszen Oliver nagypapája és a bácsikájuk, aki nem mellesleg szintén nyomozó, mindig segít nekik, ha elakadnának az ügy megfejtése során... Nem is egyszerű megoldani a mezőn felbukkanó gödrök vagy az ellopott édességgyári furgon esetét...

A pörgős és izgalmas történetek esti felolvasásra is alkalmasak, ugyanakkor a rövid mondatok és a megszokottnál nagyobb betűk, meg a rengeteg illusztráció abszolút alkalmassá teszik a könyvet, hogy kezdő olvasók önállóan is próbálkozzanak vele.

Evelin De Vlieger: Félix és a szerelem

felix.jpg
Szerelmesnek lenni egyszerre a legjobb és a legnehezebb dolog. Pláne, ha az ember még csak 11 éve,s és fogalma sincs mit kellene tennie, hogy szíve hölgye észrevegye őt.

Vajon miért nem képes Félix semmire sem figyelni, sőt néha még beszélni is elfelejt, gondolatai szinte csak és kizárólag egy bizonyos valaki körül járnak? A fizikai tünetekről nem is beszélve, hiszen izzad, elvörösödik, remeg a keze-lába. A válasz: Amina az osztálytársnője, akit képtelen kiverni a fejéből. Félix azt se tudja mit csináljon. Szerencsére egy kis segítséggel aztán minden megoldódik és Félix mégiscsak fel meri tenni a nagy kérdést Aminának.

A Félix és a szerelem egy nagy érzékenységgel megírt kisregény, sok vicces illusztrációval, ami egy kiskamasz szemszögéből mutatja be az első szerelmet és az ezzel járó nehézségeket. Azonban nem csak a fiú olvasók vehetik kézbe, a lányoknak is ajánlott, ha érdekli őket vajon a fiúk, hogyan élik meg ezeket a dolgokat. Szóval adjuk a kiskamasz kezébe és figyeljük, milyen gyorsan bekuckózik vele egy kényelmes helyre, és különös módon ezt a könyvet nem akarja lerakni... Mert az biztos, hogy úgy jeleníti meg a kamaszok számára legfontosabb témát, mint eddig semmi.

Grancsa Gergely