Mesés mesék

avagy Laura olvas és ajánl

cimkék: #szemle #jó könyv #meseregény #8-12

Akik jártak már a Pozsonyi úti boltban, azok tudhatják, hogy könyvajánlás közben nagyon sokszor hivatkozom a gyerekeimre. Ők hitelesítik ugyanis a szavaimat, hiszen célközönségként rajtuk tesztelem a könyvek javát. Talán ennek a munkának, vagy a sok-sok jó könyvnek köszönhető, de újra idilliek az esti felolvasásaink. Be kell vallanom, hogy nem mindig volt ez így. Egy öcsi, és egy három évvel idősebb nővér esti közös halmazát megtalálni egy ideig egyáltalán nem volt könnyű dolog. Se korban, se érdeklődésben nem tudtam olyan olvasmányokat prezentálni, ami mindkettejük megelégedésére szolgált volna. Mára szerencsére minden megváltozott. Bagossy Laura ajánlója

Zsiga 6, Manci 9 éves. Imádom az esti felolvasásokat, már csak azért is, mert tudom, meg vannak számlálva az estéim, amikor még így hármasban, összebújva fogyasztjuk a könyveket. Hamarosan a fiam is bekerül a betűket biztonságosan fogyasztók birodalmába, onnantól pedig egyedül maradok a meseolvasásaimmal, és már csak a véleményüket kérhetem ki az olvasmányokról. Így hát egy ideje nagykanállal fogyasztjuk a könyveket. 

Gyermekkori nagy kedvenceimmel is gyakorta próbálkozom. Szeretném velük együtt újraélni a réges-régi csodákat, visszaidézni anyukám és apukám duruzsoló esti olvasásait. Rumcájsz unalomig ismételt történeteit, és a Csudálatos Mary megunhatatlan megérkezését a Cseresznyefa utca 17. szám alá. Ezek a számomra olyan meghatározó mesék azonban ma már valahogy máshogy szólnak. Egyelőre egyáltalán nem kötik le a kölykeimet.

Az egykor nagy kedvenc, Mikes Lajos Sanyi manó történeteinek is többször rugaszkodtam neki, mígnem idén nyáron pillanatok alatt elfogyasztottuk a különleges hangulatú és igen tanulságos történeteket. Sanyi manó, aki egy hatalmas réten lakik, szeretetreméltó kis emberke, és folyton apró csínytevésekbe keveredik. Előbb cselekszik, mint gondolkodna, így aztán folyton pórul jár. Felébreszti darázs nénit és darazsait a délutáni szunyókálásból, vagy hazaviszi az Üstfoltozó Cigány véletlenül elhagyott hat szem szilváját és pástétomot süt belőle magának, vagy elgáncsolja és kineveti szegény varga inast, aki aztán a tüskés bozótból kénytelen összeszedegetni az elejtett cipőket. A rosszaságokat nem lehet megúszni.  Sanyi manó mindig varázslatos módon szembesül a disznóságaival. Ez a mese olyan erős nyomokat hagyott a fejemben, és annyira beindította a fantáziámat, hogy kislánykoromban egy világvégi helyen, egy erdő szélén látni véltem Sanyi manót, amint a seprűjével száll a magas fűben.

Másik meseélményem, és erre sokakat rá is beszéltem már a boltban, a Mildi meséi. Ifjabb Gaál Mózes keserédes, varázsos vándorlástörténete egy olyan kislányról szól, aki magára marad a világban, és ezért nekiindul a Rengetegnek, még akkor is, ha jól tudja, onnan nincs többé kiút. Ez a kislány nem ismer veszélyt, és vágyik az ismeretlenre. Különleges személyisége mindenkire hatással van.Míg például Gombaország gőgös népe megvetően méregeti a kislányt, addig királyukat, a kövér pöfeteget teljesen elbűvöli Akárcsak Trafkót és Zumillát, a vén bagoly testvérpárt, akik pillanatok alatt gyermekükként szeretik a ragyogó leánykát. Mildi beszél a fákkal, a széllel, a virágokkal, és maga a Hold is őt választja ki a Telihold bálján, és arany fátyollal ajándékozza meg. Ez a történet telis tele van mélységgel, bölcsességgel és szépséggel. Az a fajta mese, ami alaposan bekúszik olvasója gondolataiba, ott fészkel, majd az álmokban él tovább.

A legemlékezetesebb esték mégis azok az esték, amikor nagyokat nevetünk. A Trutymó család rajongói lettünk! De megkacagtatott minket Kicsibácsi és Kicsinéni, akárcsak Szutyoksári. A legfrissebb nevetés Michael Ende A sátánnármányosparázsvarázspokolikőrpuncspancslódítóbóditóka című meseregényéhez kapcsolódik, amiből kiderült: nem könnyű a gonosz varázslók és a boszorkányok élete sem. Nekik is van főnökük, aki bizony számon kéri őket. A kegyetlen Dr. Lidérczy Belzebúb és nénikéje, az aljas és szívtelen Tyrannja Vampiria is benne van a slamasztikában. Néhány óra alatt kell csodát csinálniuk, ami egyet jelent a világ elpusztításával. Míg ők a varázspuncsot készítik, addig egy öreg, rozoga varjú, és egy hájas, lusta macska, a Nagy Állat Tanács kémjei próbálják megmenteni a világot. Olyan az egész könyv, mint egy kamaravígjáték. Négy fergeteges karakter csavarja a történetet, rengeteg humorral és helyzetkomikummal. Felnőttként is rendkívül szórakoztató olvasmány.

És végül nem maradhat ki a családi kedvenc, a sokadszorra újraolvasott A Sötétben Látó Tündér. Gyönyörű szép mese arról, hogy is tanítsuk meg gyermekeinket olvasni a saját gondolataikban, szabadjára engedni a fantáziájukat, és kiszínezni a képzeletük világát. Úgy, ahogy azt Pirinyó Minyó anyukája tette a történetben, amikor megtanította a kis tündérkéjének, hogy kell elképzelni a mesét, vagyis: látni a sötétben. Amikor esténként olvasok a gyerekecskéimnek, én is ezt teszem…Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek