Mesés regények, regényes mesék

Válogatás a kedvenc mese- és ifjúsági regényeinkből

Milyen a jó meseregény? Mitől izgi egy gyerekkönyv, és melyek azok, amiket nem fog lerakni a gyereked, sőt, még a vacsihoz is magával hozza? Frindt Julcsiban, Navratil Domiban és Udvari Orsiban két dolog biztosan van, ami közös: mindhárman bölcsész hallgatók és a Pagony munkatársai. Szerettek és szeretnek olvasni. Most az ő szemükkel veheted sorra a legfrissebb gyerekirodalmat, ők szemezgetik ki a legjobbakat a kínálatból.

Tájékozódj a cikkben!

Michael Bond: A kastély egerei

26616.jpgMichael Bond, a Paddington sorozat szerzőjének új könyve egy népes egércsalád – mamaegér, azaz Csipet asszony, papaegér, avagy Csipet úr és 13 egércsemetéjük – gondtalan életéről szól, egy gróf kastélyában kiállított meseszép babaházban. Nem is kívánhatnának előkelőbb otthont: mindannyian kényelmesen elférnek, mi több, még akadna hely néhány egérgyereknek. Na, de jóból is megárt a sok – hogy Csipet asszonyt idézzem –, talán elég lesz ez a tizenhárom.

Ám egy nap a kastélyt restaurálni kezdik, és a régi babaház többé már nem illik a díszes környezetbe. Hiába tüsténkednek az apró egérkezek, a helyzet csak rosszabbra fordul. Ó jaj, a tapéta is hullani kezdett! Mi lesz, ha ezt a gróf meglátja? Bizony, az egereknek menniük kellett, a babaházat elvitték, ők pedig a sufniba szorultak, ahol alig van mit enni, egymás hegyén hátán kénytelenek átvészelni az egész telet. Persze senkinek sem kell aggódni, a babaház gondos restaurálást követően visszatér régi helyére, akárcsak a kisegerek. Emily Sutton bájos illusztrációit böngészve felfedezhetitek a meseszép egérpalota minden zegét-zugát, számba vehetitek mi minden rejlik Csipet asszony éléskamrájában, és hány féle sajtot szolgált fel a babaház megnyitóján.

2-5 éves gyerekeknek ajánljuk

Angela Sommer-Bodenburg: A kis vámpír

25506.jpgA harmadikos Borsó Endre mindennapjai egyhangúan telnek, de ezt az unalmat megtöri egy váratlan látogatás… A kisfiúhoz egy átlagos szombat estén betoppan Teofil, aki egy VÁMPÍR. A hirtelen támadt rémület helyét hamar átveszi a jókedv, és kezdetét veszi egy igaz barátság ember- és vámpírgyerek között. De vajon mit szólnak ehhez Endre szülei? És Teofil családjával is olyan jól ki lehet jönni? Csupa izgalom!

26007.jpgÉs ez még csak a kezdet! A két barát újabb kalandjait is megismerheted A kis vámpír beköltözik és A kis vámpír útra kel című kötetből.

Ebben a könyvben van minden: egy kevés rémtörténet, jó adag félreértés, némi bonyodalom, sok nevetés és egy leheletnyi szerelem is. Haladó olvasóknak kitűnő olvasmány!

8 éves kortól ajánljuk

Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

25494.jpgMivel Mabel Jones megtette A (a legkevésbé sem gusztusos) Tettet, így – bár nem tervezte – az Ijesztő Kukac legénységének a tagja lett,kényelmes ágyából elrabolva egyenesen a fedélzeten kötött ki, ahol olyan lények várták, mint például Baljósh Kussh, a néma lóri, Vén Csontfűrész, a krokodil, Pelf, a pipázó kecske, Milton Melton-Mowbray, egy finom bőbeszédű hízó, és hétköznapinak egyáltalán nem mondható társaik. A szókimondó, nyelvezetében is humoros kötet nem csak a történet miatt izgalmas: különböző tipográfiai megoldásokkal nyomatékosítja a szöveget, és sokszor kiszól, bevonja a kalandba az olvasót is. Az illusztrációk önmagukban is megállnák a helyüket, de a történetnek is szuper kiegészítői. Ez a regény nem finomkodik, akkor olvasd el, ha nem zavarnak a böfögős-orrtúrós poénok, mert hasonlókból bizony akad bőven!

8 éves kortól ajánljuk

Francia ínyencség : A cukrozott omlett

25855.jpgA Liza és Micsoda könyvek szerzőjének,Jean-Philippe Arrou-Vignod-nak most  újabb könyvét olvashatjuk magyarul. A különleges cím mögött különleges tartalom húzódik meg.

Azelső könyvben megismerhetjük az öt Jean-t, akik testvérek. Fura egy család, ahol minden gyereket ugyanúgy hívnak, nem? Na jó, nem ugyanúgy, mert van Jean-A, Jean-C, Jean-D, Jean-E és Jean-B, aki elmeséli nekünk történetüket. Ja, és majdnem megfeledkeztem a hatodik testvérről, aki épp úton van. De ő már tuti lány lesz! Ugye?! 26293.jpgA könyv végére kiderül. Mielőtt azonban ezt megtudnánk, végig követhetjük az egész család civódásokkal, békülésekkel, karácsonnyal, kiskutyával és sok más egyébbel megfűszerezett mindennapjait. A szerző egy oldal után megteremti azt az atmoszférát, aminek köszönhetően az olvasó könnyen beleélheti magát a Jean-ok – számára is ismerős – életébe.

Az új taggal kiegészült család története A repülő camembert című könyvben folytatódik, ha lehet, még több bájjal és humorral.

9 éves kortól ajánljuk

M. G. Leonard: A bogaras fiú
26212.jpgA bogaras fiú már a borítójával felhívja magára a figyelmet: egy fiú feje tetején egy hatalmas ízeltlábú csücsül és mutogat. A kötetből kiderül, hogy nem is akármilyen bogár ez, hanem egy szinte emberi intelligenciával bíró orrszarvúbogár, aki onnantól kezdve, hogy kirepült a félbolond szomszéd nadrágszárán, ragaszkodik Darkushoz, mi több: talán még a fiú édesapjának eltűnéséhez is köze van! A Stuart Horten hangulatát idéző regénytől egyszerre facsarodik össze a szívünk, és nevetünk a komikus karaktereken: Darkus édesanyja pár éve meghalt, a történet elején pedig rejtélyes körülmények között édesapja is eltűnik a munkahelyéről, így előbb nevelőotthonba, majd bolondos archeológus nagybátyjához kerül, és még az új iskola keményfiúival is szembe kell szállnia. A bogaras fiú mindenki számára hozzáférhetően adja át, hogyan érezheti magát egy tizenpáréves fiú a szülei nélkül, és hogyan próbál érvényesülni a saját korosztályában és a felnőttek körében egyaránt. Vajon tényleg életben van az apukája? És hogyan kapcsolódik mindehhez Baxter, az orszarrvúbogár?

A kötetet 8-10 éves kortól ajánljuk

Gülsevin Kiral : Ellopják Isztambult!

25965.jpgMustafa egy nap talál egy izgalmas hirdetést az újságban:

Magándetektív-iroda
fiatal, okos és szorgalmas
munkatársakat keres

Kihasználva a vakáció szabadnapjait, apja – a rendőrfőnök –, segítségével azonnal munkába is áll. Főnökét megpillantván nem sok jóra számít; fiatal, hosszú hajú, kihívó öltözködésű vidám alak Ömer, mint egy túlméretezett gyerek. Ám a látszat csal! Ami ezután vár Mustafára, azzal nem számolt: valódi detektívek gyűrűjében találja magát, egy valódi bűncselekmény után nyomozva, aminek megoldásához magának is valódi nyomozósegéddé kell válnia.

A Törökországban 7 kiadást megért történetből nem csak különleges nyomozói technikákat tanulhatnak meg az ifjú detektívek, de Isztambul számos kulturális és történelmi sajátosságába is betekintést nyerhetnek. Mustafa szemszögéből megismerkedhetnek török hagyományokkal, legendákkal, kulturális és öltözködési szokásokkal, miközben végigkalauzolja őket Isztambul zsúfolt és sokszínű utcáin, legszebb örökségein. A tét, mely Mustafára nehezedik eközben nem kisebb, mint ezen nagy múltú történelmi kincsek megmentése.

Ömer Mindentmegold nyomozóirodája erősen ajánlott minden ambíciózus 9-13 éves nyomozótanoncnak!

Bosnyák Viktória: Elképesztő - Apolló Akadémia

25973.jpgBosnyák Viktória a népszerű, és sok iskolában kötelező Tündérboszorkány-trilógia szereplőit újabb rejtélyes kalandok elé állítja. A főhősök új életszakaszba lépnek: elkezdik a középiskolát. A képregényes betétekkel tarkított szöveg Budapest mindenki számára kellemesen ismerős helyszíneit idézi meg, és aktuálissá teszi a regényt az, hogy a valós tényekre, megtörtént eseményekre reflektál, például a balatoni Hummerre. Bár ezekre a tiszavirág életű hírekre lassan senki nem fog emlékezni, vicces elemei a párbeszédeknek, amelyek jól eltalálják az aktuális szlenget, jellemző témákat. A szereplők növekedése és az érdeklődési kör eltolódása a könyv külsején is látszik, egészen más stílusú borítót kapott a regény az elődeihez képest. Ami viszont nem változott, az a sejtelmes, varázslatos események sorozata, amelyeknek mi is részesei vagyunk a történet olvasása során. Az még hagyján, hogy senki nem tudja, mi az az AA Alapítvány, de hogy került Dénes egy Munkácsy festménybe? A történet azoknak is szórakoztató lehet, akik nem olvasták az előző három regényt, úgyhogy ne hagyjátok ki, ha egy rejtélyes olvasmányra vágytok.

11 éves kortól ajánljuk

Kapcsolódó termékek