Mesét a heverésző családoknak!

Válogatás a friss könyvekből

A meseolvasás nyáron is nélkülözhetetlen. A szép idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, de egy szuper történet a kellemes árnyékban heverészéshez is kulcsfontosságú. A Könyvfesztivál és a Könyvhét alkalmával rengeteg friss mesekönyv jelent meg, ezek közül válogattuk ki a legjobbakat.

Rendelj most 20% kedvezménnyel és bárhova mentek a nyáron, vigyetek magatokkal mesekönyvet is!

Dr. Seuss: Kell egy kedvencZöld sonkás tojás

Személy szerint, nagy rajongója vagyok Dr. Seuss műveinek, rendkívülinek tartom képi világát, abszurditását, mind szövegi, mind tematikai kontextusban. Mindet angol nyelven olvastam és megvallom, kicsit szkeptikusan álltam a magyar fordításban megjelent kötetekhez. Azonban Szabó T. Anna zseniális megoldásaiban nem kellett csalódnom, sőt, ezáltal egy fontos felfedezést is tettem: nem az adott nyelv határozza meg a szöveg játékosságát, sokkal inkább a hangok, a szavak és képek, az ismétlés elbűvölő összjátéka. Ennek pedig Dr. Seuss nagy mestere. A Kalapos Macska és a Ha lenne egy cirkuszom után most két frissen megjelent kötettel rukkolt elő a Kolibri klasszikusok-sorozat. Minden korosztálynak ajánlom, de különösképpen a kezdő olvasóknak nyújthat nagy segítséget az olvasásban.

kell_egy_kedvenc.jpgA Kell egy kedvenc Seuss angolul is csak nemrégiben kiadott műve, kéziratát a szerző halála után találta meg felesége. A mű sokak szerint inkább csak vázlat-értékű, mint befejezett alkotás, véleményem szerint viszont fontos problémát boncolgat, ezért érdemes olvasni, méltó helye van a Seuss-kánonban. Egy testvérpár betér egy kisállatkereskedésbe házi kedvencet venni, azonban csak egyetlen állatot választhatnak. Van itt cica, kutya, nyúl, hal, nehéz választani, az idő is kevés, apa is csak egyet enged meg. A gyerekek frusztráltsága, az idő hiánya abszurd ötleteket szül: legyen a kiválasztott szupergyors, vagy zúgva repülő, vagy hórihorgas vagy, ami a legjobb: "a világ legkedvesebb PRUTTYA. Egy olyan, mit apa is nagyon szeretne...De ki vesz neki sátrat?" A mű egy olyan fontos "leckére" mutat rá, melyet előbb-utóbb minden gyereknek meg kell tanulnia: hogyan döntsön, ha csak egyet választhat a sokból?

 

zold_sonka_tojas.jpg"Ne ítélj elsőre!"- lehetne ez a mottója a Zöld sonkás tojásnak. Nevem-Sam vicces konoksággal próbálja meggyőzni barátját, hogy kóstolja meg a zöld sonkás tojást. Nemcsak finom, de praktikus is, hisz bárhol, bármikor lehet enni, itt és ott, kint és bent, egy róka társaságában, esetleg egy kecskével, autóban, víz alatt, záporban, sötétben és még sorolhatnám a bolondosabbnál bolondosabb ötleteket. Hősünk viszont fintorogva utasítja el, mígnem belefárad az ellenállásba és beadja a derekát. Láss csodát:

"Hű!
De finom!
Szeretem!
Ez ízletes, Nevem-Sam!"

Persze, mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy míg ki nem próbáltuk, semmiről nem tudhatjuk biztosan, hogy ízlik-e. A kötet üzenete azonban mélyebben gyökerezik, a kétes színű étel problémája csak a felszín. Az én olvasatomban a mondanivaló a következő: az élet tele van ínycsiklandó lehetőségekkel és kalandokkal, s bár néha külseje nem túl bizalomgerjesztő, mindenképp érdemes belekóstolni!

3-6 éves gyerekek számára ajánlom.

Mesés számok-számos mesék 2.

27177.jpg
Gyerekkoromban nem ment a matek, nem is szerettem, egy idő után már rettegtem is tőle. Annyira párhuzamosan futottam vele, hogy azt éreztem, valóban csak a végtelenben találkozhatunk. Szerettem viszont mesét hallgatni, a képzelőerőm nem ismert határt. Minden kreativitásomat és energiámat a rajzolásban, meseírásban éltem ki. És mivel a számok világában nem találtam a helyem, köszönhetően az iskolai matektanítás módszereinek is, rámragadt a stigma: nem vagyok reál beállítottságú. Van ilyen... sajnos, sokak szerint. De vajon a mesék világa is csak a végtelenben futhat össze a számokéval? Vajon lehet-e a fantázia a logikus gondolkodás segítségére?

Laura Overdeck olyan könyvvel rukkolt elő, immár második alkalommal, melynek célja, hogy matekos esti mesék, közös, játékos számolás segítségével szerettesse meg a számtant. Vallja, hogy a matematikától való félelem megelőzhető és legyőzhető, ha a számok a gyerek életének mulatságos részévé válnak. Ebben nyújt óriási segítséget a mese. Mielőtt belekezdenénk, a szerző hasznos instrukciókkal lát el, hogy a szórakozás garantált legyen. Minden mese végén három szintű matekos feladványt találunk, melyek szándékosan nincsenek korosztályhoz kötve. Semmi görcsölés, ez valóban egy közös játék, feleltetésről szó sincs!

Az első kötet ételekről, állatokról, járművekről szóló meséket és feladványokat tartalmaz, míg a második sokkal személyesebb témaköröket jár be: testünk, érzékelésünk, szokásaink képezik a történetek alapját. Mesehallgatásra, számolásra fel a piknikpokrócon, hogy szeptemberben könnyebb legyen a matekóra!

4-11 éves gyerekek számára ajánlom.

 

A sárkány, aki nem akart aludni

a_sarkany_aki_nem_akart_aludni_7_-_copy_1.jpgA kis sárkány nem tud elaludni, ezért elhatározza, hogy sétálni indul, hogy éjszakai játszótársakat keressen. Találkozik békával, egérrel, medvével, siklóval, azonban csalódottan tapasztalja, hogy mindannyian álmosak és eszük ágában sincs az éjszakát játékkal tölteni. Egyedül a bagoly van fenn, aki elmondja, hogy az erdő őrzőjeként kötelessége éberen virrasztani, míg a nappalokat alvással tölti. Sárkányfi rájön, hogy ez sem az igazi, hiszen, ha ő is őrzővé válik, le kell mondania minden barátaival töltött nappali mókáról. Nagyon elfárad a késői séta során, hazaérve mély álomba merül.

Sok gyerek gondolja úgy, hogy aludni teljesen felesleges dolog. Akkor esik legjobban a játék, a kakaó, a nassolás, a századik mese, amikor a szülők legszívesebben már az igazak álmát aludnák. Az alvás nemcsak pihentető, de a növekedést, tanulást, koncentrációt elősegítő folyamat is, ezért kisgyermekkorban muszáj a szülőnek valamilyen egyensúlyt tartani a napi ritmusban. Bíró Szabolcs meséje azoknak a gyerekeknek és szüleiknek nyújt segítséget, akik éppen a "Még nem vagyok álmos, nem akarok lefeküdni!"- szakaszban vannak.

3-5 éves gyerekek számára ajánlom.

Mia és a macskamedve

mia.jpg
A költözés sok gyerekben kelthet szorongást és frusztrációt, mert az addigi komfortzónájuk egyik napról a másikra megszűnik. Helyette új, ismeretlen terek, hangok, illatok veszik körül, melyek sokáig nem egyeztethetőek össze az otthon fogalmával.

A könyvben szereplő főhős, Mia új helyre költözik és nagyon magányos. Plüssmacija, Nyuszkó is valamelyik doboz alján hever még, nélküle elaludni sem könnyű. Egy nap azonban fura kis lény bukkan fel a házban, egy macskamedve. Cuki, puhaszőrű kisállat, imádja a gumicukrot, bár kissé goromba. Kijelenti, hogy márpedig ez a ház az ő otthona, senkinek sincs joga elvenni tőle. Mia ennek ellenére rögtön szívébe zárja és mindent megtesz, hogy újdonsült barátja jól érezze magát. A macskamedve viszonzásul mesélni kezd és egyre közelebb engedi magához a kislányt.

Kedves kis történet barátságról és a félelmek legyőzéséről.

3-6 éves gyerekek számára ajánlom.

Dombontúli mesék

domb01.jpgNyolc kötet jelent meg eddig Lackfi János tizennégy részes mesekönyvsorozatából. A Dombontúli lakópark egy igazán izgalmas hely, mindig beköltözik valaki új és feje tetejére állítja a Biztibácsi által gondosan felügyelt mindennapokat. A karakterek jól kidolgozottak és humorosak, mindegyik szereplő kicsit flúgos, meg kell hagyni, de pont így válnak szerethetővé. Olyan az egész, mint egy harsány, vidám állatkert rácsok nélkül.

Elsőként Akácot, a kiselefántot ismerhetjük meg, aztán beköltözik a teknős és megtudhatjuk, hogy milyen vicces dolog lassított focit játszani. Juhar, a zsiráf feladata lesz leszedni a labdát a háztetőről, ugyanakkor kiderül, hogy remek tűzoltó válna belőle. Bodza, a majomkirálynő fejében hét összehajtogatható képzeletbeli barát lakik, akik segítik a reggeli kenceficés készülődésben. De igazából minden vágya barátokra lelni, fára mászni és csupa tilos dolgot elkövetni. Aztán olyan is történik, hogy elunják magukat a lakók, ekkor kénytelenek lesznek egy fergeteges olimpiát rendezni! Hogy lehet a tigrislány minden sportágban a legjobb? A többi szereplő vajon miben a leg-leg és miben egyedi?

Mindegyik kötet végén található egy feladvány, lerajzolhatod, hogy szerinted ki lesz a következő történet új szereplője, megkeresheted a térképen, hogy ki hol lakik és, ami a legszuperebb: mindegyik részhez jár egy plüssállat, amivel eljátszhatod a mesét!

4-8 éves gyerekek számára ajánlom.

Szakács Zsu ajánlója

Kapcsolódó termékek