Milyen izgalmas a világ!

Folytatódik a BABILON kiadó Tudás 30 másodpercben sorozata

A BABILON kiadó (korábban Tessloff-Babilon) immár több mint negyedszázada a tartalmas és szórakoztató, igényes és elgondolkodtató ismeretterjesztő könyvek szolgáltatója. Olyan könyveké, melyek nem csak a gyerekek tudását mélyítik el, fokozva érdeklődésüket az univerzum titkainak kifürkészésére, hanem amelyek hatására a felnőttek is újult lelkesedéssel vetik bele magukat az ismeretszerzésbe. Egy-egy témát egy-egy oldalpáron fejtenek ki bravúros közvetlenséggel és alapossággal, könnyen érthetően. Fantasztikusan szórakoztató, igényes illusztrációk mellett 3 másodpercben ott a lényeg, mi több: játékos kísérletek, otthon végrehajtható feladatokat is találsz, melyek remekül modellezik a világ működését alakító erőket kicsiben!

21696.jpg2014-ben látott napvilágot a sorozat első két része, a Tudomány és a Föld 30 másodpercben. Idén tavasszal három új kötettel bővül: Az emberi test, a Találmányok és A világűr témában érkeznek újra az alapvető tudnivalók és érdekességek 30 rövid, egy szuszra elolvasható fejezetben könyvenként. Továbbra is 3 perces küldetések gazdagítják a tudni vágyót közvetlen tapasztalatokkal. 8 éves kortól ajánljuk a sorozatot, de már fiatalabb korban is beszerezhetők az ötletes rajzok miatt, felnőtteknek pedig Wikipedia helyett/mellett érdemes lapozgatni. (Bizony, nagyszerű családi kikapcsolódást is jelenthetnek!) De nézzük, mit tartogatnak számunkra az újabb címek!

24202.jpgA világűr 30 másodpercben kötet hiánypótló darab a témában, hiszen alapos, könnyen emészthető ismereteket közöl az univerzum felépítéséről és működéséről, míg az illusztrációk szuper fogódzót jelentenek a képzelet számára ott, ahol az emberi elme könnyen megfeneklik. Úgy vezet be a könyv az univerzum születése, a fényévek, a csillagok születése és halála, ismert bolygóink, aszteroidák és üstökösök, fekete lyukak, de még az űrkutatás témájába is, hogy tartós tudást kínál, maradandó, és amennyire csak lehet, pontos elképzelést a minket körülvevő végtelen világról. A 3 perces küldetések ebben az esetben egészen fantasztikusak, hiszen lufi és szívószál segítségével modellezhetjük a rakétaindítást, krátereket készíthetünk lisztből és vízből, a szupernóvahatást pedig – ki gondolta volna? – különböző méretű labdákkal lehet pompásan szemléltetni.

24201.jpgA körülöttünk mozgó-alakuló világmindenségnél csak egy izgalmasabb téma lehet, ami felszítja a képzeletet: saját testünk felépítése és folyamatai. Az emberi test 30 másodpercben fejezetről fejezetre szisztematikusan veszi sorra először a sejtek, szövetek, szervek fogalmát és mibenlétét, majd a test tartószerkezetének alkotóelemeit, mielőtt rátérne a túlélési rendszerek (emésztőrendszer, légzés, szív, immunrendszer) ismertetésére, majd az agy, az idegrendszer, az érzékek részletezésére. A kötet végén olyan témák is felmerülnek, amik gondolatban és lélekben is továbbviszik a könyv tárgyát: a szaporodás, öregedés, gének és DNS (mi tesz azzá, aki vagy?) témaköreiben és kérdésfelvetéseiben. A sorozatnak ez a darabja olyan belátást enged testünk működésébe, melyet utána tovább fejleszthet mindenki igénye szerint, de amely lényegében szükséges, sőt, elengedhetetlen alapismeret a földi létezésben.

A Találmányok 30 másodpercben pedig zúzós, színes, kalandos utazás a történelem legtalálékonyabb elméinek agytekervényeiben! Nyilvánvalóan minden felnőtt és gyerek élhet az abakusz, a vízöblítéses vécé, az internet, a röntgensugár, az antibiotikumok vagy épp a lézer feltalálásában és működésében való jártasság nélkül, de a sorozatnak kétségkívül ez a legszórakoztatóbb darabja, telis-tele jobbnál jobb történetekkel a múlt kincsestárának darabjairól. Hogyan találták fel a központi fűtést a rómaiak? Tudtad, hogy a harisnya és a fogkefe ugyanabból az anyagból készül? Készítsd madzagos telefont! Hogyan változtatta meg a röntgensugár a testünkről kialakított képet? Építs távcsövet! Építs atomerőművet mindössze 10 teniszlabda és 9 vécéguriga segítségével! A robotokról és az implantátumokról szóló fejezetek pedig már a jövőbe mutatva kacsintanak a gyerekre, aki ennek a könyvnek révén nem csak tudását gazdagítja majd, de biztosan előszedi majd minden leleményét, látva, milyen lenyűgöző dolgok jöhetnek létre a legegyszerűbb ötletekből!