Mindenki másképp csinálja

Három felvilágosítókönyv

Szerencsére én már túl vagyok a nehezén. Az összes gyerekem tud mindent, ami a szexualitást illeti, valahogy spontán jött minden, bátran kérdeznek, én meg már egyre bátrabban magyarázok nekik.
Mert a felvilágosítás bizony nem könnyű dolog, vegyünk egy nagy levegőt, legyünk őszinték, ha meg nem megy, akkor keressünk olyan könyveket, amik segítségével mi is könnyebben hozhatjuk szóba a serdülőkor testi-lelki változásait. És a lényeg: humor!

Már régóta azon gondolkodom, hogy az ideális felvilágosítókönyv kivehető lapokból kellene, hogy álljon, így gyerekünk (vélt) érettségével párhuzamosan fokozatosan lehetne adagolni az infókat.
Mivel nincs két egyforma 12 éves, így nehéz olyan, valóban mindenki számára olyan könyvet találni, ami nem riaszt el, nem válik esetleg önmagában nevetségessé. És valljuk be, mi szülők is keveset tudunk arról, hogy mit is ismer, tud vagy épp csak sejt gyerekünk ebben a kaotikus világban, hiszen a haverok és az internet nálunk jóval előbb és hatásosabban mesélnek-mutatnak meg szinte minden, szexualitással kapcsolatos témát.
Ezért is lenne nagy felelőssége a tényleg jó könyveknek, hogy a rendszerbe foglalva, szakembertől kapják meg azokat az ismereteket, melyeket sem az iskola sem, sok szülő nem tud átadni.

Két nagy kedvencem van eddig, a Kis Puncikönyv és Kis Fütyikönyv, mindkettőt rongyossá olvasták gyerekeim, ajánlom őket mindenkinek.

Az alább következő könyvek mindegyikére igaz, hogy egyszerre, közérthető módon mutatja be a serdülőkor fizikai-lelki hátterét, beszél a nemiszervekről, azok működéséről, a szeretkezésről,a védekezésről, a nemi betegségekről, a másságról. A felvilágosító könyveknek ez a dolguk, azonban a három könyv mégis nagyon eltér egymástól

24394.jpgSzexualitás kamaszkorban? A válasz: igen! Ez a Kubából származó könyv mindkét nemnek egyformán szól, a szerzője Mariela Castro Espin két gyerekes szexológus, a könyve a finomabb, érzékenyebb olvasóknak való, nincsenek benne vad dolgok.
A könyv fő erénye, hogy a szexet teljes mértékben pozitív dologként kezeli, és mint az emberi lét egyik leghasznosabb és egyben legkellemesebb tevékenység.
A könyv célja, hogy a szexualitás tiszteleten alapuló természetes folyamatként jelenjen meg a még tapasztalatlan kamasz lelki szemei előtt.

Elsősorban azoknak a lányoknak-fiúknak ajánlott, akik először találják magukat szemben olyan kérdésekkel, hogy miért változik meg a testünk, mi történik serdülőkorban, mi az a menstruáció, mikortól lehet szeretkezni, mik azok a hormonok, hogy néznek ki a nemi szervek kívül-belül.
A könyv felépítése leginkább egy kamasz titkos naplójához hasonlít, ahol egy lány és fiú felváltva monologizálnak az őket érintő kérdések kapcsán, valamint szemléltető ábrák mutatják meg pl. az óvszer helyes használatát.
Szinte minden vicces oldalon rajzok egészítik az alapból visszafogott szöveget, ahol a lényeges mondatok kiemelve szerepelnek, illetve külön csak lányoknak szóló részek szólnak pl. a menstruáció körüli praktikus tanácsokról.
Külön tetszett, hogy a testi változásokon túl hangsúlyos a változás lelki háttere is: 122. oldalon található jelzők mindegyike rá illik saját kamaszgyerekeim mindegyikére: OSTOBA, LÁZADÓ, INGERLÉKENY, FÉLREVONUL, DEPRESSZIÓS, KIHÍVÓ, ZÁRKÓZOTT, FENNHÉJÁZÓ, NEVELETLEN, egyszóval KIBÍRHATATLAN!

20877.jpgAz enyém is megnő? - Az egyik legvagányabb könyv, amit eddig láttam, és ezt 14 éves Barnabás fiam is megerősítette.
A könyv alcíme: Kérdések és válaszok a felnőtté válásról már sejteti, hogy ebben a a vizuálisan is erős, formabontó könyvben csak olyan kérdések szerepelnek, melyeket egy 10-12 éves fiú/lány magának és a barátainak is megfogalmaz. Miért vagyok jó, úgy, ahogy vagyok? Mi a szerelem, és mit művel velünk? Miért? Miért ne? Mikor? Hogyan? Kivel? Kivel ne? Őszinte, hétköznapi kérdések és még őszintébb, laza, korrekt válaszok, azaz 70 rövid fejezetbe csoportosított téma , mind-mind a fejlődéssel kapcsolatos változásokra épülve.

De ami a könyvet viszi, azok a fotók: humoros, de mégis elgondolkodtató képek sokasága boldog, vidám, helyes, kamasz szereplővel, amik lazítják a téma komolyságát. A könyvet 12 éven felül mindenkinek, akár együtt böngészésre is ajánlom.

24011.jpgBUMM a gatyában - Ez a könyv nagyjából Hoppál Bori Az én testem – lányoknak szóló könyv fiús párja, ez a Kényes kérdésekről kamasz fiúknak.
Az író, Nick Fischer számos tinimagazin levelezési rovatát vezette, a könyv alapját ennek megfelelően sok olvasói levél adja (felidézve saját kamaszkorom Ifjúsági Magazinban olvasott Veres Pál válaszait). A kérdések után válaszok, magyarázatok jönnek, könnyed, érthető, laza stílusban. Ebben a könyvben nincs finomkodás, szó szerint nem bánnak kesztyűs kézzel a dologgal, igazán szókimondó, ez a bátor, erőteljes közvetlen stílus bejön a fiúknak, hiszen minden kamasz fiút egy dolog érdekel igazán: a bumm a gatyában.
Az könyvben szó esik a merevedésről, hogy nem a méret lényeg, a maszturbálásról, az ejakulációról, az orgazmusról, az első szexről, a az óvszerről, és arról, hogy mikor és miért menjenek el orvoshoz. Egyetlen egy illusztráció sincs a könyvben, a lényeg tényleg az, hogy a fiúk megértsék, elfogadják, milyen ma felelős és boldog férfinak lenni.
Minden fiúnak kötelező, lányoknak erősen ajánlott 13-14 éves kortól

Kapcsolódó termékek