Mindenkinek kell egy varázstakaró!

Interjú Jeli Viktóriával

Maszat, Boribon és Bogyóék mellé most odaköltözhet a legkisebbek könyvespolcára Dönci. Legújabb sorozatunkban megismerhetitek ezt a szőke, talpraesett kisfiút, aki épp most költözött új lakásba a családjával. Még minden játék dobozokban áll, senkit sem ismernek se a házban, se a játszótéren. Még szerencse, hogy mindig vele van a varázstakarója! A sorozat íróját, Jeli Viktóriát kérdeztük Dönciről.

25876.jpg
Pagony: Azt hiszem, te ismered a világon a legjobban Döncit. Hogyan mutatnád be őt?

Jeli Viktória: Dönci véletlenül nagyon hasonlít a kisfiamra. Okos, érzékeny, csupaszív kisfiú, hatalmas igazságérzettel. Saját mesevilágában él, ami a körülötte lévő valóságnak pontos mása, csak éppen más nyelven elbeszélve.

P: Miért fontos annyira Döncinek a takaró?

J. V.: A varázstakaró nem más, mint Dönci képzeletének ereje. Egy olyan biztos pont, ami minden nehéz helyzetben a segítségére siethet.

donci7.jpg
P.: Az első mesében anya segít feloldani Dönci honvágyát, a második mesében ő maga oldja meg az abból adódó konfliktust, hogy még nincsenek barátai. Szerinted mikor kell jelen lennie a szülőnek, és mikor jobb, ha hagyja a gyereket boldogulni?

J. V.: Azt hiszem, az mindig jó, ha a szülő a szeretetével és támogatásával jelen van a gyerek életében. A megoldásaiba beavatkozni viszont talán nem túl célszerű. A magam részéről nem vagyok híve a gyerekek között önbíráskodó, rendet teremtő szülői magatartásnak. Annyival okosabban oldják meg ők a saját ügyeiket.

P.: A kicsiknek szóló mesék látszólag (legalábbis nyelvileg) nagyon egyszerűek, mégis nagyon fontos problémákat boncolgatnak. Milyen volt az Időfutár után ilyen mesét írni?

J. V.: Nagyon más ezt a mesét írni, mint ifjúsági regényt, bábszínházi darabot vagy éppen rádiójátékot. Utóbbiaknál az ember egy kicsit mindig kikacsint a felnőttek felé is, itt talán jobban benne kell maradni a kisgyerek érzés- és gondolatvilágában. Szóval egyszerűnek semmiképp sem nevezném, de annál izgalmasabbnak.

donci8.jpg
NÉVJEGY
Jeli Viktória
Foglalkozás: író, dramaturg
Gyerekek: Rozi és Dani
Saját meséi: Varázsfuvola, társíróként: Rozi az égen, Időfutár sorozat
Kedvenc könyvei: Thomas Mann: József és testvérei és A.S Byatt: Mindenem
Kedvenc étele: minden, ami spenóóóót!!!
Az ő saját varázstakarója: A gyerekeimmel töltött idő, a  velük való játék és beszélgetés.   

Horváth Ildi
Foglalkozás: grafikus, illusztrátor
Gyerekek: Juli 6 éves, Berta 3 éves
Saját könyvei: Turbuly Lilla: Talált szív és Locsolókannából elefánt, Méhes Károly: Mindig ez a Kitkat!, Igaz horvathildi.jpgDóra: Katonadolog és Holnapra kutya bajod!, Gryllus Vilmos: Mókus, mókus, mit csinálsz? és Kutyát kérek, kiskutyát, Harmath Artemisz: Esküdj!, Illés Andrea: Királylányos könyv és Királylányos színező, Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi és Kicsi Mimi nagytesó lesz, Balla Margit: A földönkívüli kislány
Kedvenc könyvei:  Axel Scheffler: A graffaló, Rébbeca Dautremer: Nevenincs és sosemvolt hercegnők, Philip Waechter: Apanap és még sok más könyv
Kedvenc étele:  rántott hús
Az ő saját varázstakarója: egy papírlap és ceruza
Egy mondat Dönciről: Elfogadnám a kisfiamnak.

Ha tetszett a cikk, olvass bele a könyvbe is!

Megrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

donci9.jpg

Kapcsolódó termékek