Mit csinál az író nyáron?

Interjú Kolozsi Angélával, a Bódog és Szomorilla, valamint az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak szerzőjével

Több éve indítottunk egy  nyári cikksorozatot a Pagony blog oldalán, ahol a szerzőket, illusztrátorokat faggattuk. Szerencsére eljött az ideje, hogy folytassuk! 

Első kiszemeltünk Kolozsi Angéla, a Bódog és Szomorilla, valamint az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak szerzője, szabadúszó bábszínész.

Ismerjétek meg közelebbről ti is!

Hogy telik nálatok a nyár?

Amióta szabadúszó vagyok, azóta rendszerint munkával – de azért igyekszünk egy-két hetet kiszaggatni, amikor kapát-kaszát (meg próbavázlatot-klaviatúrát) eldobva pihenhetünk. Olyankor el is utazunk a városból. Tavaly Sopronban kötöttünk ki, bebarangoltuk a környéket, átruccantunk Bécsbe is.

Miket olvastok nyáron?

Amikre évad közben nem jut idő. Bár a mesék folyamatos olvasása a munkakörömhöz tartozik, lehetetlenség lépést tartani, annyi remek új könyv lát időről-időre napvilágot. Például Both Gabi Kakaókatona és tejhercegnő című könyvéhez sem fértem még hozzá: ezt idén nyáron végre szeretném pótolni.  Másik tervem Jeli Viktória Dönci és a varázstakaró című könyve. Most azonban Szakács Eszter A Szelek Tornya című meséjét olvasom. Mellette Tóth Krisztina Könyvhétre megjelent verseit. A párom meg Harry Pottert, angolul: ajánlottam, hogy olvasson el egy könyvet a hétből, hogy lássa, mennyiben tér el a filmtől - annyira beszippantotta a mese, hogy már a harmadik kötetnél jár. Lassan beszerezhetjük a negyedik részt.

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Bagossy László A Sötétben Látó Tündér című meséjét rendezem a tatabányai Jászai Mari Színháznak. Október közepén lesz ennek az előadásnak a bemutatója, Egri Mártával a fő- és címszerepben - de csak nyáron van időnk próbálni. Úgyhogy július közepétől négy héten át ezen dolgozunk a Budapest Bábszínházban. Aztán augusztus végétől egy saját mesém rendezésének előkészítésébe kezdünk a békéscsabai Napsugár Bábszínházban, (Ebcsont és nyúlcipő a készülő előadás címe), annak a szövegkönyvét is gatyába kell ráznom addig. És a Vojtina Bábszínháznak is színpadra kell alkalmaznom egy mesét, amit Kuthy Ági rendez majd.Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

A Szelek Tornya mellett Nényei Pál Az irodalom visszavág című könyvét. Annyira szórakoztató, hogy még szünidőben, - amikor egy magára valamit adó tanuló széles ívben elkerüli az iskola emlékét leghalványabban felidéző olvasmányokat is -, remek mulatság! És Tasnádi István A kőmajmok háza című könyvét, ami kifejezetten nyári olvasmány, egy vakáció története – és hát: csodálatos. Gimesi Dóra Csomótündér című kötetének minden meséje a szerelemről szól – az is nyárra való olvasmány, nem csak kisiskolásoknak, de kamaszoknak és felnőtteknek is. És, hogy az ovisok se maradjanak könyv nélkül: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című kedvencemet ajánlom.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

Gyerekkoromból egy mátraalmási vakációra, illetve a Harkányban és Verőcén töltött nyarakra emlékszem a legszívesebben – nehezen tudnék legjobbat választani közülük. Eszembe jut egy igazán csodálatos pillanat, azt hiszem, ez Verőcén történt: egy végenincs fürdőzést követő, bágyadt délután a Hecseki és a kedves betörőket olvasom, miközben Limo italport falatozom. Minden és mindenki csendes-pihen, csak a madarak csicseregnek, csak az ég egyre kékebb, csak a délután egyre narancssárgább, lassan már olyan, mint az ujjam a narancsízű Limo italportól… A könyv letehetetlenül izgalmas, ki se látok belőle, mégis érzékelem a koranyár minden részletét – azt hiszem, ez a pillanat sűríti magába a legszebb gyerekkori emlékeimet.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?

A Jane Eyre-t tíz éves koromtól majd’ minden évben újraolvastam – bár az inkább borongós őszre való irodalom. Imádtam A két Lottit, A csudálatos Mary-t, Békés Pál kétbalkezes varázslóját, Szabó Magda Abigéljét, később Michael Ende A varázslóiskola című mesegyűjteményét. De az egyik legnagyobb gyerekkori kedvencem Brunella Gasperini családi napló trilógiája volt: Én és ők (egy férj feljegyzései), Ő és mi (egy feleség feljegyzései), Mi és ők (egy lány feljegyzései). Rongyosra olvastam – köszönhetően a remek fordításoknak is.

Melyik fagyi a kedvenced?

A gorgonzola nevű kézműves sajtfagyi. De a camembert-t is szívesen megeszem – ha a gorgonzola elfogyott.

Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Jégkrémet (gyerekkoromból a Leókra emlékszem nagy nosztalgiával), főtt kukoricát, lángost, palacsintát – mikor mihez van kedvem. Ma már egyébként gyakran a felsorolt finomságok illata is bőven elegendő ahhoz, hogy elöntsön a strand-életérzés – és inkább iszom egy jó kávét.Mit jelent neked a nyár 5 szóban?Világos korahajnalt (ez két szó, de most egynek veszem), Itáliát, szentjánosbogarat (Olaszországban láttam először), gyömbéres limonádét és hullócsillagot.

Kapcsolódó termékek