Nem szeretem a lángost!

Mit csinál az író nyáron? 8. rész - Interjú Igaz Dórával

Kíváncsi vagy, mivel tölti a nyarat a Nyár, nagyi, net szerzője, Igaz Dóra? Akkor ismerd meg őt közelebbről! Derítsd ki, mit olvas szívesen!

Mit jelent neked a nyár 5 szóban?

Balaton, Balaton, Balaton, Balaton, Balaton… ötször egy az öt, ugye?

Hogy telik nálatok a nyár?

Van egy kis nyaralónk Balatonfüreden, gyakorlatilag leköltözünk júniusban és csak iskolakezdésre jövünk fel. Strandolunk, kirándulunk vagy csak lógatjuk a lábunkat. Van egy másik hely is, ahová minden évben elmegyünk, és ez Sopron. Az ausztriai Familypark, ami 30 km-re van a határtól, kihagyhatatlan élménye minden szünidőnek. Nekem nagyon hiányoznak a nagy” világlátós” utazások, de amíg ilyen kicsik a gyerekek, a nyár róluk szól. De azért Horvátországba átruccanunk egy kicsit, hogy lássunk valami mást is!

Miket olvastok nyáron?

Szégyen-gyalázat, de én ponyvákat. Vagy nem is szégyen-gyalázat. Sznob bölcsészként rengeteg klasszikust, világirodalmi remekművet olvastam, de most arra vágyom, hogy valami jól megírt blődlivel kikapcsolódhassak…

Dolgozol-e nyáron, ha igen, akkor épp min?

Igyekszem úgy tervezni az évet, hogy határidős munkám ne legyen nyárra. Ezzel együtt szeptemberben mindig úgy érzem, hú, de jó lenne egy nagyot pihenni… Akinek gyereke van, érti, mire gondolok. Nekünk három van: egy kiskamasz lány, aki nem tudja eldönteni, ő még homokozhat-e önfeledten vagy csak a körömlakk-árnyalatokon törheti a fejét, egy alsós kisfiú, akit hat lóval sem lehet elvontatni a kütyüktől (lásd Nyár, nagyi, net) és egy ovis, aki kiköveteli, hogy foglalkozzanak vele. Szóval unatkozni biztosan nem fogok!

Mindig nagyon képben vagy a legfrissebb gyerekkönyvekkel kapcsolatban. Miket ajánlasz még az olvasóknak?

A kislányomék az oviban a Ruminit olvasták. Csak éppen előbb ért véget a tanév, mint a könyv. Akkora sírás-rívás volt emiatt… úgyhogy most itthon is Rumini megy agyba-főbe. És a nagyok is besomfordálnak a kicsi szobájába az esti mese idején, nehogy kimaradjanak a jóból. A nagylányom Az Irodalom visszavág témáiról chatalget a barátnőivel. És a párnája alatt tartja aLány vagyok című kötetet. Ezek azok, amik nélkül nem élet az élet nálunk.

Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

Én egyke voltam, olyan elvarázsolt kislány. Órákon keresztül barangoltam a kutyámmal, csigáknak rendeztem olimpiát, papírbabákat készítettem a Földrajzi Enciklopédia alapján (ez úgy volt, hogy találomra felcsaptam a könyvet és amelyik országnál kinyílt, onnan való volt a megrajzolandó baba. Megterveztem a lakhelyét, ruhatárát, utánanéztem, milyen nyelven beszél – hónapokig el tudtam szöszmötölni egyetlen babával). Sokat voltunk a Balatonnál. A „kacsázó”, a füredi móló, ahol kacsákat lehet etetni, az én gyerekeimnek is kedvenc helyévé vált.

A nyári szünet a korlátlan, szabad olvasásé. Melyek voltak a legkedvesebb szünidei olvasmányaid?

Anyukám a mai napig emlegeti, hogy valamelyik szünidőben párhuzamosan olvastam Thomas Mannt és a Pincérfrakk utcai cicákat… Mindenevő voltam. Lelkesedtem a görög mitológiáért és lány létemre faltam az indiános könyveket. Meg a történelmi regényeket. Meg a vicces könyveket. Gyakorlatilag mindent, ami a kezembe került.

Melyik fagyi a kedvenced?

Sajttorta eperöntettel. De az sütiformában is jöhet!

Mi az, amit tuti eszel a strandon?

Lángost. Évente egyszer. Ugyanis nem szeretem a lángost. De mindenki annyira lelkesen falja körülöttem, hogy hihetetlennek tűnik, hogy ne legyen finom. Úgyhogy minden évben veszek egyet magamnak. És minden évben megállapítom, hogy nem ízlik. És megfogadom, többet nem kísérletezem vele. Ez az elhatározás aztán egészen a következő nyaralásig kitart…

Kapcsolódó termékek