Mit olvass a Harry Potter és a Rick Riordanok után?

A legjobb kortárs kamaszfantasyk

Mi az, ami a Harry Potter után is rabul ejti a kamaszokat? Hogyan működik egy kamaszfantasy? És a legfontosabb: hogyan ne veszítsd el az olvasás számára a gyereked a kritikus korban?

Az ifjúsági fantasy irodalom nagyon népszerű műfaj lett az utóbbi években. Mégis rengeteg a kidoldozatlan és csalódást okozó szöveg. Arról nem is beszélve, hogy mennyi fáradságot és csalódást okoz neked és a kamaszodnak is, ha nem találni olyan könyvet, ami kicsit is hasonló élményt tudna adni, mint az eddigi favorit.

Aki már elmerült egy letehetetlen regényfolyamban, annak sokszor nehéz dolga van, ha egy új, de ugyanolyan izgalmas és érdekes könyvélményt keres. Különösen nehéz volt eddig a Harry Potter-könyvekhez vagy a Rick Riordan-sorozathoz hasonlatos regényt ajánlani a kamaszoknak.

Tipikus, hogy a Harry Potter-könyveket "túl gyorsan" és korosztályosan idejekorán fogyasztják a gyerekek, ami után nagyon nehéz lesz a tizenhárom évest igazi, addiktív regénnyel ellátni. 

A csalódásba torkolló próbálkozásoktól pedig a kamasz érdektelenné válhat nemcsak a kötelező olvasmányok, hanem általában az irodalom iránt, te pedig jogosan aggódni kezdhetsz, hogy elveszíted az olvasás számára a gyereked.
babilon_szelektornya.jpg
Szerencsére Szakács Eszter mitologikus fantasy regényei tele vannak humorral, friss és hihetetlenül izgalmas lenyomatokból egy letűnt, antik korból, fantáziával és furcsánál furcsább, mégis imádnivaló szereplőkkel, köztük pedig végtelenül vicces, pattogós dialógusokkal, amikből a humoron át egy pillanat alatt kirajzolódnak előtted a szereplők. 

Mindemellett persze a történet is nagyon izgalmas, frappáns és sűrű, egy percig sem hagyja lazsálni az olvasót, és nehéz lenne megmondani, melyik két fejezet között lehet kényelmesen beiktatni egy ebédszünetet. 

A nulladik zsebuniverzum és a Babilon kronologikusan A Szelek Tornya történetét folytatja, de a sorozat különlegessége, hogy bármelyik könyvvel be lehet kapcsolódni a történetbe.

a_nulladik_zsebuniverzum_borito_1000px.jpgBármelyik regényt adod a kamaszod kezébe, egy csapásra fel fogja rázni az unalmasan tötymörgős olvasgatást, mert egy ilyen koherens, sűrű és minden oldalon meglepetéseket rejtegető könyvet bizony elég nehéz lerakni. Készülj fel, mostantól azért kell könyörögnöd, hogy ne felejtsen el enni is valamit, és erősen szoríts, hogy ne vigye magával a kádba, mert ha beesik a vízbe a könyv – tapasztalat – legalább két nap, amíg annyira megszárad, hogy biztonságosan lapozható legyen.A Szelek Tornya 2016-ban jelent meg, és elképesztő kutatómunka áll az ötszáz oldalas regény mögött. Szakács Eszter a rendkívüli belső gazdagságának forrása a pécsi Egyetem Könyvtára, ahol abszolút oxigénhiány nélkül merülhetett el az antikvitás és az irodalom világában. 

Aki olvasta A Szelek Tornyát, az biztos, hogy izgatottan várja a szerző minden további szövegét, most azonban szeretnénk, ha az unatkozó, az igazi téli olvasmányt nem találó kamaszok is becsatlakozhatnának a rajongók táborába.

Leónnal, a Babilon főhősével nem lesz nehéz azonosulniuk, aki amúgy sok szempontból hasonlít Harryre. Ő is elveszett egy kicsit, fel kell térképeznie a világot, amiben ráadásul óriási felelősség nehezedik rá. Rajta áll vagy bukik minden. Még szerencse, hogy Harryhez hasonlóan ő sem marad egyedül a világ megmentésében, mert a fantasztikus pszichológiai szakértelemmel, írói zsenialitással és humorral megformált barátok mellette tudnak lenni. A kamaszok a regényben varázseszközökkel, elképesztő meglepetésekkel találják szemben magukat, ráadásul a barátságon és útkeresésen túl nem marad ki az egyik legfontosabb kamasz téma sem: a szerelem.  

A pihentető, mégis mély, katartikus élményt nyújtó Szakács Eszter-regényekkel a fiatalok kikapcsolódhatnak, újra megtapasztalhatják az olvasás igazi örömét, miközben a történeten keresztül foglalkozhatnak a kamaszkor legnagyobb kérdéseivel és problémáival, legyen az útkeresés, sors, sokféleség, elfogadás, elmúlás, barátság, szerelem vagy az igazság kérdése. 

A moly.hu a legnagyobb hazai, minden kiadói érdektől mentes, független könymolygyűjtő, ami hiteles forrása az őszinte olvasói elégedettségnek, ezért is a molyról szemezgettünk a jobbnál jobb, őszinte értékelések közül. 

screen_shot_2018-07-05_at_13.24.16.png
"Idei felfedezettem. A Szelek Tornya nyáron nagyon bejött. Sz. E. érdekesen és izgalmasan ír, jó a stílusa, nekem ez a legfontosabb a világépítés és szerethető főszereplők mellett. Nála mindet kipipálhattam. Nem magas irodalom, de ez a műfaj nem is azt igényli. Az írásmód a maga módján minőségi és tökéletesen passzol a zsánerhez, a korosztályhoz. Talán jobban örülnék, ha a következő regénye már felnőtt fantasy lenne (A Szelek Tornya ifjúsági), de az ahelyzet, hogy a könyv felnőtt szemmel is élvezhető volt, szóval akár a folytatás is jöhet." – írta Boglárka_Tóth még 2016-ban."A Szelek Tornya olvasása után azt mondtam, hogy jó, hogy az standalone, de akkor is akarok folytatást hozzá, mert annyira szuper. Szerencsére van, és most szólok, hogy ehhez is jó lenne folytatás. :-) 
A Babilon ugyanabban a világban (mondhatjuk ezt így?) játszódik, mint A Szelek Tornya, csak itt megismerünk új zsebuniverzumokat is – a Babilont illetve a Moanát. (Meg is néztem utána gyorsan újra a Vaianát.) Ugyanazt tudja, mint az első kötet: izgalmas cselekmény, és nagyszerűen bele van építve a mitológia. Olyan népeké, amik nem annyira közismertek, mint a görög-római vagy akár a skandináv. És egyáltalán nem zavaró, hogy teljesen mások a szereplők, majdhogynem csak említés szintjén kerülnek elő az első kötetben megismert és megszeretett figurák. 
Bár a fantasys kihívásra* Percy Jackson volt az első ötletem, de nagyon örülök, hogy végül rátaláltam Szakács Eszterre. A többi könyvére is rá fogok nézni!"

worsi pedig így örül a Babilonnak immáron több mint egy hete: "A Szelek Tornya olvasása után azt mondtam, hogy jó, hogy az standalone, de akkor is akarok folytatást hozzá, mert annyira szuper. Szerencsére van, és most szólok, hogy ehhez is jó lenne folytatás. :-) 
A Babilon ugyanabban a világban (mondhatjuk ezt így?) játszódik, mint A Szelek Tornya, csak itt megismerünk új zsebuniverzumokat is – a Babilont illetve a Moanát. (Meg is néztem utána gyorsan újra a Vaianát.) Ugyanazt tudja, mint az első kötet: izgalmas cselekmény, és nagyszerűen bele van építve a mitológia. Olyan népeké, amik nem annyira közismertek, mint a görög-római vagy akár a skandináv. És egyáltalán nem zavaró, hogy teljesen mások a szereplők, majdhogynem csak említés szintjén kerülnek elő az első kötetben megismert és megszeretett figurák. 
Bár a fantasys kihívásra* Percy Jackson volt az első ötletem, de nagyon örülök, hogy végül rátaláltam Szakács Eszterre. A többi könyvére is rá fogok nézni!"

Válaszd a nyárra a kamaszodnak A Szelek Tornyát és a Babilont, amelyeket bármilyen sorrendben olvashatja, mégis összekapcsolódik általuk egy olyan mitologikus világkép, ami alapvető antropológiai kérdésekhez vezet. A fiatalok nem vételenül merülnek el szívesen a különböző népek és kultúrák hitvilágában, meglátod, hogy van még olyan könyv, ami egy valóban jól kidolgozott lektűrként egyszerre pihentet és gondolkodtat, és amit úgy falnak a gyerekek (és a felnőttek), mint a Harry Pottert.

Rendeld meg A Szelek Tornyát itt, a Babilonrt itt, A nulladik zsebuniverzumot pedig itt!

Kapcsolódó termékek