Naplóírás lépésről lépésre

Kezdőknek és haladóknak, fiúknak és lányoknak

cimkék: #napló

A naplóírás nemcsak kedves szokás, hanem segít feldolgozni a napi eseményeket, önreflexióra késztet, fejleszti az íráskészséget, és segít, hogy a naplóíró megtalálja saját magát és egyéni hangját. Most csodaszép naplók érkeztek a Pagonyba, ismerd meg őket ebből a szemléből!

 

Drága Naplóm...!
Tízéves korom körül kezdtem el naplót írni, a 80-as években, és egy NSZK-ból kapott, ritkaságszámba menő, csodaszép füzetecskébe jegyeztem le, hogy mi történt velem. Eleinte kicsit nehézkesen, darabosan vettem számba a dolgokat magam körül. Ki a barát, ki volt hülye aznap, milyen órák voltak az iskolában, vagy melyik fiú tetszik éppen... Aztán belejöttem, és sok-sok éven át "főztem be" a gondolataimat. Örülök a kitartásomnak, mert évtizedekkel később nemcsak nekem szívet melengető újraolvasni az akkor történteket, de a gyerekeim is roppant jól szórakoznak rajta.

Nekik már sokkal könnyebben szerzem be a tökéletes naplót.


Egyrészt csodásabbnál csodásabb füzetecskék, emlékkönyvek, naplók kínálják magukat mindenfelé. Csak nálunk a Pagonyban van legalább 5-6 féle csábos darab. Kicsi és nagy, kedves mintás vagy csillogós, és ami ebben a műfajban nagyon menő, a cuki kis lakattal rendelkező, kemény fedelű füzetek. Másrészt megjelentek azok a napló jellegű könyvecskék, amik céltudatos kérdésekkel segítenek abban, hogy ne csak döcögjünk a gondolatainkkal. Már a címválasztás is nagyon találó az egyik ilyen jellegű kiadvány esetében: IDŐKAPSZULA. Ez a szép, nagy méretű könyv valóban a jövőnek készül, de rengeteg hasznos dolgot rejt magában a jelenre nézve is. Komoly személyiségfejlesztő hatása van: lépésről lépésre húzza ki a könyv gazdájából a releváns kérdésekre adott releváns válaszokat. Lapról lapra gyűjti össze személyisége apró darabjait, ráadásul rendkívül szórakoztató módon. Nemcsak a vele történt dolgokra koncentrál, hanem segít a naplóírónak saját magát is részletesen kielemezni. Kiírni például a jó és rossz tulajdonságait, azt, hogy mit szeret, mit nem. Egyszerre lehet kritikus és elismerő is önmagával szemben. Ahogy egy igazi időkapszulához illik, ezt a naplót az írója nemcsak szavakkal töltheti meg, hanem rajzokkal, fotókkal is, de még a kedvenc csokipapírját is beleragaszthatja.

Az Időkapszula részletesen kikérdezi a kis szerzőt az iskoláról, a lakhelyéről, a sportról, a hobbijairól, arról, hogy mi ciki és mi menő, és bakancslistát is segít összeállítani. Megoszthatja vele a gyerek, hogy milyen félelmei vagy éppen milyen örömei vannak. Kifaggatja a könyv arról, hogyan képzeli a jövőt, és minek készül nagykorában. Az Időkapszulában fiúk és lányok is örömüket lelhetik.  


Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!


Igazi csillivilli megoldást kínál az El a kezekkel! - Titkos napló. Már a megjelenése is messziről hirdeti, hogy ebbe a könyvbe tuti csak a legféltettebb kerülhetnek. A borítóján természetesen dominál a rózsaszín, viszont nagyon vagány benne, hogy cipzárral zárható. A borító ráadásul műanyag, vízálló, és nagyon jól bírja a gyűrődést, számítva arra, hogy gazdája mindenhova magával viszi, hogy kéznél legyen, amikor épp eszébe jut a három legfontosabb gondolat a hétvégével vagy a szülinapi bulijávalkapcsolatban.

Ez a könyv sokat segít a vágyak kimondásában. Milyen lenne szerinted az álomház, az álomutazás, az álomsuli? Milyen a stílusod, mi a kedvenc ételed, ki a kedvenc filmsztárod? A naplód mindenről részletesen kifaggat, és még a legtitkosabb vallomások megörökítésére is próbát tesz. A napló tulajdonosa hónapra lebontva tűzhet ki magának célokat. Az egyik rublikában a terveket ecsetelheti, míg a másikban a megvalósulás eredményeit foglalhatja össze.


Ez a napló tökéletes szülinapi ajándék lehet egy bulin! Rendeld meg most 20% kedvezménnyel!


De hogy azok se legyenek kirekesztve, akik a kevésbé csillogós dolgokat kedvelik, számukra is született egy vagány napló: a Ne nyisd ki ezt a naplót! című, amin lakat van, és ami sok-sok humorral közelíti a legizgalmasabb témákat. Nem a szószártyáságra építettek a kötet kitalálói, hiszen sok gyerek nem szeret oldalakat írogatni, és csak a lényegre kíváncsiak. Így a könyv oldalai rövid, frappáns válaszokra hagynak helyet. Az alap kérdések mellett kíváncsiak az eddig elért díjakra, kedvenc szuperhősökre, kedvenc idézetekre, sportokra is. Mindeközben a napló tulajdonosa sosem lesz egyedül, mert az oldalakon folyton felbukkan és ott karattyol Wizz, a szemtelen és nagyon vicces szörnyecske. Bónuszként a könyv közepén található 60 darab hangulat matrica is.


Tedd a kosaradba most 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek