Ne csak olvass, játssz is!

Új társasaink könyveink mellé az egész családnak

A Pagony gondolt egy nagyot, és játékkészítésbe fogott. És ha már elkezdte, meg sem állt három társasjátékig. Lássuk hát őket! Olvasd el ajánlókat, és válassz kedvedre!
A játékokat megtalálod a Pagonyokban és a nagyobb könyves- és játékboltokban!

Óvodás vagyok!

24780.jpgVadadi Adrienn ovis meséi nagy népszerűségnek örvendenek olvasóink körében. Nem is kellett sokat várni rá, hogy Lea, Maja és Ákos történetei játék formájában is megelevenedjenek. A játéktábla első ránézésre a klasszikus Ki nevet a végén?-re emlékeztet, ovis köntösben. Ennél azonban jóval többről van szó. Az igaz ugyan, hogy a játékosok körbe-körbe haladnak a pályán, miután dobtak a dobókockával (melynek oldalain nem pöttyök, hanem különböző színek vannak). De ezzel még nincs vége, a lényeg pont ekkor következik: miután léptek, húznak egy kártyát az előttük lévő pakliból és teljesítik az azon szereplő feladatot, vagy megválaszolják a rájuk vonatkozó kérdést. Bizony, a rájuk vonatkozót, ugyanis minden kártyán két kérdés/feladat szerepel: egy egyszerűbb a kisebb ovisoknak, illetve egy nehezebb a nagyobbaknak. Csak hogy egy példát említsek:

1. Mutasd meg, hogy kell kacsalábra venni a cipőt! (Ez a feladat a kisebbeknek szól.)

2. Mutasd meg, hogy te be tudod-e kötni a cipődet! (Ez már jóval több szakértelmet igényel.)

A kártyánkénti két kérdés csak az egyik eszköz arra, hogy jobban a gyerekekre tudjuk szabni a társasjátékot. Ezen kívül tudjuk változtatni a játék hosszát is aszerint, hogy mennyire türelmesek kis játszótársaink: ha akarják (és bírják is), akár addig mehetünk körbe-körbe a pályán, ameddig az összes kártya el nem fogy a paklikból. A cél ugyanis nem az, hogy mihamarabb a pálya végére érjünk, hanem az, hogy közben minél több feladatot teljesítsünk. A játék hosszán kívül a játékosok számát is könnyen változtathatjuk: két testvér ugyanannyira élvezheti az Óvodás vagyok!-ot, mint egy teljes ovis csoport – a lényeg, hogy legyen velük valaki, aki fel tudja olvasni a kérdéseket.

Az Óvodás vagyok! tehát egy ovikban is remekül játszható rendkívül könnyedén variálható társasjáték, mely fejleszti a gyerekek mozgását („Melyik kezedbe tudsz több játékot fogni?”), alapszintű matematikai ismereteket is közvetít („Mondj háromféle fagylaltot!”), valamint a természet rejtelmeibe is bevezeti a 4-7 éves korú közönséget („Milyen bogarak vannak az óvoda udvarán?”).

Amíg utazunk közlekedős társasjáték

24779.jpgAkár olvastátok már Gévai Csilla azonos című könyvét (és azóta megjelent két folytatását), akár nem, akár budapestiek vagytok, akár nem, akár gyerekek vagytok, akár nem, az Amíg utazunk társasjáték szinte biztosan tetszeni fog nektek! Egy igazi, ötletes, közlekedős játék, mely során az a célunk, hogy minél ügyesebben kombináljuk a különböző járműveket, miközben eljutunk Budapest egyik nevezetes pontjáról egy másikra. A tábla ennek megfelelően Budapest tömegközlekedési térképét ábrázolja, persze, bizonyos fokig leegyszerűsítve, csak a főbb vonalakat megtartva. Két pakli kártyánk van: az egyik úticélokat tartalmaz, a másik pedig járműveket. Innentől már könnyű a dolgunk: minél kevesebb járműves kártya felhasználásával kell minél több helyszínre eljutnunk. Irány a Hősök tere, Közlekedési Múzeum, Stadionok, Svábhegy!

Ahogy már említettem, teljesen mindegy, hogy budapestiek, vagy vidékiek játszanak: a tábla akár egy képzeletbeli város térképe is lehetne, hisz az útvonalak jelezve vannak rajta, nem kell ezeket fejből tudnunk. Ráadásul a különböző járművek útvonalait színek szerint  is megkülönböztették az alkotók: a buszvonalak kékek, a villamosé sárga, a BKV-hajó (!!!) pedig világoskék vonalon közlekedik. A hajó mellett megemlíteném a kerékpáros és a gyalogos kártyát is, melyekkel kettő, illetve egy megállónyi távolságot tehetünk meg.

Külön dicséret illeti a játék kieszelőit, amiért úgy alkották meg azt, hogy öt év felett minden korosztály tud vele játszani. Három játékmódot találtak ki: a legfiatalabbaknak egy kooperatív módot, mely során a játékosok együtt próbálnak minél több helyszínt végiglátogatni. A másik két mód során pedig már mindenki egyedül játszik. Nagyon ötletes, élvezetes társasjáték.

Időfutár - stratégiai játék

24781.jpgEgy társasjáték, amit erős idegzetűeknek ajánlunk! Az Időfutár a Tilos az Á kiadó népszerű sorozatának első kötetén alapuló stratégiai játék, mely bár táblán zajlik, de kártyavezérelt. No de hogy is kell ezt érteni? A játék tehát egy Budapestet, az Időfutár könyv fontos helyszíneit ábrázoló táblán folyik: ezen mozgathatjuk Tibit, Hannát, vagy éppen Bujdosónét. A kezünkben pedig káryák vannak, melyekkel a többiek orra alá törhetünk annyi borsot, amennyit nem szégyellünk.

A kártyák közt találunk alkatrészeket is az időgéphez, a játék célja ugyanis az, hogy a végén minél több alkatrészt a magunkénak tudjunk. De mivel a többi játékos ugyanezt szeretné elérni, ezért nem nyugodhatunk meg akkor sem, ha viszonylag hamar megszerzünk néhányat az időgép alkatrészei közül. Szinte biztos, hogy a következő körben valaki kihúzza azokat a kártyákat a kezünkből, vagy egy másik játékos parkolópályára állít minket, romba döntve addigi, gondosan felépített stratégiánkat. Ahogy tehát korábban mondtam: csak erős idegzetűeknek ajánljuk, illetve olyanoknak, akik tudnak veszíteni. A labilis alapokon nyugvó testvéri kapcsolatokat simán romba döntheti akár egyetlen játszma is, hiszen ilyenkor 60-90 percen keresztül folyamatosan keresztbe tesznek egymásnak a játékosok. A játék hosszából adódóan tíz év felettieknek ajánljuk! Igazi családi stratégia játék rajongóknak. Milán ajánlója -

-