Ne félj, légy bátor!

Interaktív mesék bátor gyerekeknek

Sokszor biztatjuk nehéz helyzet előtt álló barátainkat a következőképpen: csak bátran! De vajon tudjuk, mit is jelent valójában a bátorság? Hogyan nézzünk szembe félelmeinkkel, ha még mi magunk sem vagyunk pontosan tisztában azzal, mik is azok? Mit jelent tulajdonképpen bátornak lenni, és hogyan csináljuk? Sandra Grimm Ne félj! Bátor mesék című interaktív könyve szuper segítséget nyújt a kisebbeknek abban, hogyan merjenek bátrak lenni!

ne_felj_borito_500pxk.jpg

Szerencsére rengeteg bátorságról szóló gyerekkönyv áll a rendelkezésünkre, de Sandra Grimm, a Ne félj! Bátor mesék szerzője egy egészen újfajta megközelítésben vizsgálta a témát. Az írás során mindvégig szem előtt tartotta a gyerekek igényeit. Például azt, hogy szeretik megbeszélni a meséket, előszeretettel utánozzák a hősöket, vagy fedezik fel éppen az illusztrációkon elrejtett részleteket. Így alkotta meg Sandra Grimm a tökéletes, bátorságról szóló interaktív könyvet, ahol ikonok segítenek az eligazodásban. A mesék olvasása hol beszélgetésre inspirál, hol elrejtett részletek után kutatunk, de az is előfordul, hogy a szereplők hangját utánozzuk, hogy ugrálnunk vagy barkácsolnunk kell. Így egy egészen különleges könyvet tartunk a kezünkben, mellyel az olvasás a legkevésbé sem a megszokott keretek között zajlik.

Keresd itt a könyvet!

Mielőtt még nagyon belemerülnénk a bátorságról szóló mesékbe, érdemes a könyv végéhez lapozni, ahol 10 tippet is kapunk arra, hogyan érdemes felolvasni a könyvből. Például fontos, hogy megfelelően kényelembe helyezzük magunkat, megteremtsük az olvasás rituáléjához illő légkört, illetve az is fontos, hogy a gyerek maga választhassa ki a mesét -- csak hogy néhányat említsünk a 10 ötlet közül. Ezután érdemes visszalapozni a kötet elején található magyarázathoz, ahonnan megtudhatjuk a könyv lapjain megjelenő, különböző piktogrammok jelentéseit is. A mosolygós ikonok arra biztatnak minket, hogy tegyük fel a mesékhez megadott kérdéseket, ami remek kiindulási pontként is szolgálhat egy hosszabb beszélgetéshez, míg a keresős ikonok arra ösztönzik a gyerekeket, hogy felfedezzék az illusztrációkon azokat a részleteket, amik segíthetnek a történet továbbfűzésében. Végül pedig időnként rövid, a történethez kapcsolódó, egyszerű, barkácsolós, játékos feladatok várnak minket.

02.jpg

 

Ami a meséket illeti, Sandra Grimm rendkívül eredeti módon, ugyanakkor szórakoztatóan reflektál a bátorság témájára. Találkozhatunk supermannel, aki bár vitathatatlanul menő, furamód mégis rettenetesen fél a szitakötőktől, vagy olyan bátor mesehősökkel is, akik némi furfanghoz folyamodva járnak túl az ellenség eszén, vagy nem éppen szokványos bátorságpróbát eszelnek ki a győzelem érdekében, félnek a sötétben, vagy csak azért is megmutatják a rajtuk élcelődöknek, milyen bátrak is ők valójában.

A Ne félj! Bátor mesék egyvelege a mesekönyvnek és az önismeret-fejlesztő foglalkoztató füzeteknek. Rendkívül komplex élményt nyújt nemcsak a kisebbeknek, de a szülőknek is, akiknek a mesék nyújtotta játék, beszélgetés és együtt töltött idő legalább olyan értékes és szórakoztató közös program lesz, mint a gyerekeknek.