Ne legyen tabu!

Hogyan beszélj a halálról a gyerekekkel?

Sok olyan téma van, amit legszívesebben soha nem említenénk meg a gyerekek előtt, mind közül talán a halál a legnehezebben artikulálható. Mindennél fontosabb, hogy megóvjuk a gyerekeket a fájdalomtól, a kérdés csak, hogy ennek az-e legmegfelelőbb módja, ha nem beszélünk a halálról. Olvasd el ezt a cikket, hasznos tanácsokat, tematikus könyveket mutatunk be!

 

Annak ellenére, hogy a gyerekek már óvodásoknak szóló versikékben, mesékben is találkoznak a halállal, és szinte ösztönösen tudnak róla, ha nem muszáj, nem beszélünk velük erről. Pedig a korábbi generációk gyermekei még részt vettek a halálhoz kapcsolódó rituálékban, a kollektív gyászban. Valakinek az elvesztése a kultúránk szerveződésének része volt, ahogyan a születés vagy a házasság is. Manapság azonban nem szívesen gondolunk a halálra, és mindent megteszünk, hogy a gyerekeket is megóvjuk a fájdalomtól.

Lehetséges, hogy éppen azzal teszünk rosszat, ha nem beszélünk róla?

Fel tudjuk őket készíteni a legnehezebb élethelyzetre úgy, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek?

Segíthetik a gyászfeldolgozást ezek a könyvek, vagy inkább a gyermeki kíváncsiságot elégítik ki?

A téma kapcsán megkérdeztük Dr. Tárnok Zsanett pszichológust, mit tanácsolna a szülőknek:

"A jó mese nemcsak a gyermeknek hanem a szülőnek is segít feloldani azt a gátat ami a halál és az élet között áll. A közös meseolvasás talán a legjobb lehetőség arra, hogy a halállal kapcsolatos tabuk ledőlhessenek. Alapvetően a legfontosabb az, hogy a gyermekkel mindig az életkorának megfelelő módon beszéljünk a halálról. A szimbólumok nyelve a gondolatok szintjén segít eltávolítani ezt a félelmetes témát, mégis megengedi, hogy a mese világán keresztül érzelmileg közel kerüljünk hozzá. A halálhoz való érzelmi közelség pedig az első lépés ahhoz hogy feldolgozhassuk ezt a félelmet.
A legszerencsésebb az, ha a szülők nem hagyják egyedül gyermekeiket ebben a munkában és saját érzelmeiket is megosztva beszélgetnek velük a halálról és gyászról. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a szülő a saját gyászával kapcsolatos érzéseivel is elkezdjen foglalkozni."

A halállal és a gyászfeldolgozással kapcsolatban ma már számos kötetet találunk egészen piciknek és nagyobbaknak is, nézd meg, nektek melyik lehet a leghasznosabb!

Kisebbeknek

imagehandler_30.jpegHalál könyv - Már a címből is sejthetjük, hogy egy egészen explicit, szókimondó kötetről van szó: a lehető legtárgyilagosabban, mindenféle sallang nélkül beszél betegségről, temetésről, különböző elméletekről, vallásról, szellemekről, de még vámpírokról is. Nem válogat a témák között, nem eufemizál, de nem is megy túl mélyre, és nem fél kimondani azt, amit néha talán a legnehezebb elfogadni: hogy semmit sem tudunk biztosan arról, mi történik a halál után. Félig vicces, félig komoly, de mindenképpen őszinte és fontos beszélgetésekhez tökéletes választás.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak...és azután? – Ez elsősorban foglalkoztatókönyv, amelynek a célja az, hogy kapaszkodót nyújtson egy közeli hozzátartozó halála esetén. Amikor a felnőttek még egymás előtt is nehezen nyílnak meg, tanácstalanok, és a saját érzelmeik is ismeretlenek és rémisztőek számukra, a gyerekekkel még nehezebb nyíltan beszélni - ebben az esetben segíthet ez a könyv. Támaszt nyújt nemcsak a gyerekeknek, de azoknak a szülőknek, családtagoknak is, akik nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá a kialakult helyzet közös feldolgozásához.

az_elet_olyan_mint_a_szel_borito_1000px.jpgShona Innes és Agócs Írisz Ölelj meg!-sorozatát is jó szívvel ajánljuk azoknak, akik egy gyönyörűen illusztrált, érzékeny és okos könyvvel szeretnék elkezdeni a beszélgetést az életről, és arról, hogy sajnos egyszer véget ér. Az élet olyan, mint a szél képes arra, hogy a biztonságérzet folyamatos fenntartásával meséljen az elmúlásról. Az örökösen változó és mozgásban lévő szél analógiáját használja, ehhez hasonlítja az élet körforgását. Megnyugtatóan, érthetően mesél, úgy, hogy közben egyszer sem említi a halál szót.
Fontos erőssége a könyvnek, hogy nem erőltet az olvasóra egyfajta világnézetet, hanem többféle felfogást is vázol a halál után történtekkel kapcsolatban.

Nagymamákról és nagypapákról

28417.jpgSok gyerekkönyv foglalkozik a nagyszülők elvesztésének feldolgozásával, többek között Bartos Erika Elmúlás című kötete. A történet Lackóról szól, akinek különleges kapcsolata van a nagypapájával, és nagyon sok időt tölt a nagyszüleivel. A nagypapa azonban megbetegszik, és már sosem jön haza a kórházból. Lackó számára ez felfoghatatlan, hiszen annyi mindent köt a nagypapájához, és ez a rengeteg közös élmény hihetetlen űrt hagy benne, amit a nagymamája segítségével kedves emlékekké formál. Végtelenül érzékeny beszélgetős könyv, amelyet minden családban érdemes közösen elolvasni.

A nagypapa távozását egy különös utazás allegóriájaként jeleníti meg a Nagypapa szigete. A könyvben kevés a szöveg, sok a kép, és a végtelenül letisztult mese segít abban, hogy a nagypapa távozására ne végleges, szomorú dologként gondoljunk. A történetben semmi sincs konkrétan kimondva, és a legkevésbé sem szomorú, így a gyerekeknek akár egyszerűen egy megható, kedves meseként is olvashatjuk, amelyben a nagypapa a közös utazás után egy szigetre költözik.

imagehandler_32.jpegA Hová tűnt a cseresznyefa nagypapa? - Életről és elmúlásról gyerekeknek szintén egy könnyedebb választás, amelyben az elhalt és kivágott cseresznyefa kapcsán indul el egy őszinte beszélgetés a nagypapa és a kisunokája között. Ez a mese a zsidó-keresztény kultúrkör szemszögéből vizsgálja az élet és a halál kérdését, ami csak a beszélgetés szintjén jelenik meg.

Ahogyan korábban a cseresznyefa és az utazás példájából is érezhetted, a gyerekkönyvek sokszor metaforák, allegóriák segítségével beszélnek a halálról. Így jelenik meg a téma a Sárkány a lépcsőházban című kötetben és A hálás virágban is, ahol az örökké virágzó művirág helyén új élet sarjad a nagymama halála után.

imagehandler_33.jpegA Mamuska egy különleges hangulatú, fekete-fehér, gyönyörűen illusztrált mesekönyv, amiben egy kislány szemszögéből láthatjuk, hogyan keveredik a valóság és a fantázia, hogyan emlékszik a kisgyerek meg nem történt dolgokra valóságként, és keveri a nagymama szomorú emlékét azok közé a képzelet szülte emlékek közé, amelyek csak az ő fantáziájában léteznek.

Pöttyös Panni meséit bizonyára ismered: a klasszikus tanító jellegű sorozat kötetei között találhatunk egyet, amely kifejezetten arról szól, hogyan fogadja a kislány először a már ismerős, rendszeresen kopácsoló harkály elvesztését, majd a szomszéd néni betegségét és halálát. A történet finoman adagolja a nehéz témát, egy-egy történet erejéig engedi elfelejteni, néha csak pár szóban utal rá, és folyamatosan támogatja Pöttyös Pannin keresztül az olvasókat is. A közös emlékezetre, a szeretetre és a gyász megélésére helyezi a hangsúlyt.

Kicsit nagyobbaknak szól a népszerű David Walliams által írt Gengszter nagyi. A kötet erőssége a humora, de így is, vagy talán éppen ezért tud nagyon fontos dolgokat hitelesen átadni. Beszél arról, hogy nem figyelünk oda egymásra, hogy sokszor anélkül bántunk meg másokat, hogy észrevennénk, és hogy néha csak akkor kezdünk el törődni valakivel, amikor már késő. A történet minden kiskamasznak szórakoztató olvasmány, ezért nem csak akkor érdemes elolvasni, ha nehezebb témákról akartok beszélgetni.

Anyukákról és apukákról

imagehandler_35.jpegA nagyszülők halálát ha nem is könnyebben, de talán magától értetődőbben próbáljuk megbeszélni a gyerekekkel. Egy szülő elvesztése azonban már gondolati szinten is tabu. Ezt a tabut igyekszik ledönteni az Apufa, amelyben egy diófává változott apukával és a hiányával küzdő családdal ismerkedünk meg. A kötet nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az édesanya hogyan tud megbirkózni férje elvesztésével, és arra, hogyan csapódik ez le a gyerekekben.

A Neked írok, Apu! pedig egy kislány legmélyebb érzelmeit, életének apró változásait mutatja be leveleken keresztül, amelyeket az édesapjának ír. A levélkék érezhetően a kislány kapaszkodói abban, hogy fel tudja dolgozni, hogy az apukája nincs vele, a szeretetről, szerelemről, gyermeki érzésekről szóló könyv mégsem túl megrázó, inkább megható és kedves.

A Morciban egy kisfiúval és az apukájával ismerkedhetünk meg. A mesékben elő-előkerül az anyuka elvesztése, ami a kisfiúnak a legkülönbözőbb dolgokról jut eszébe, és a szövegben tematizálódik az apuka tehetetlensége és a változástól való félelem is. A mese több ponton kimondja, hogy az édesapa nem tud mindenre választ adni. A gyerekek számára sokszor elképzelhetetlen, hogy egy felnőtt ne tudjon valamit, éppen ezért fontos, hogy ezzel ne egy nehéz helyzetben találkozzanak először.

barni_titkos_baratai_borito_1000px.jpgAz apuka elvesztésének feldolgozásáról szól Mészöly Ágnes legújabb könyve, a Barni titkos barátai is. Az óvodás kisfiú a lomtalanítás során akad rá a két plüssállatra, akiket egyedül ő hall, és akik hamarosan elválaszthatatlanok lesznek Barnitól.

A titkos barátok segítenek neki újra nyitni a körülötte lévők felé, együtt találják ki Barni farsangi jelmezét és azt is, mi volna a legjobb születésnapi ajándék anya számára. A két plüss segítségével a kisfiú magabiztosságra és bátorságra lel, így pedig már az első iskolai napok sem jelentenek akkora nehézséget számára. Mészöly Ágnes érzékeny meséje őszintén és nyíltan beszél a veszteségről, de arról is, hogy a legrosszabb helyzetből is fel lehet állni.


Kamaszoknak, felnőtteknek

imagehandler_36.jpegAz Esznek-e a halottak epertortát? egyedi humorú regény kamaszoknak halálról, rituálékról, gyászról -- ismét olyan témákról, amelyeket legszívesebben messziről elkerülünk. A főszereplő lány édesapja sírásó, így ő maga is rengeteget tud a temetkezési szokásokról, és mivel a temető mellett laknak, a temetőbe járó emberekről és a halottakról is. A lány évekkel ezelőtt elveszítette az édesanyját, a fiú pedig, akivel megismerkedik a temetőben, az ikertestvérét. A nehezen artikulálható témában a szerző egyedi humorral és őszinteséggel balanszol, bátran adhatod te is a kamaszod kezébe.

A Szólít a szörny lenyűgöző, súlyos történet egy kisfiúról és beteg édesanyjáról, amelyben keveredik a fantázia és a valóság. Conan mérhetetlen haragját, tehetetlenségét és fájdalmát gyönyörűen adja át a szépirodalmi igénnyel megírt szöveg és a fantasztikus képi világ.

A Csillagainkban a hiba című könyvet senkinek sem kell bemutatni, a könyv és az abból készült film sikere viszont elindított egy hullámot, és megnyitotta a korábban tabusított témákat a kamaszok felé, számos hasonló tizenéveseknek szóló könyv jelent meg azóta. Az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni az Alaszka nyomában, a Minden, ami szép, a Fekete nyár, a Halálkomoly már olyan könyvek, amelyek nem valaki más, hanem éppen a főszereplők (esetleges) halálát tematizálják a kamaszok nyelvén.

A lényeg: Ne féljünk mi magunk sem, bátran, őszintén, esetleg sírva beszéljünk a halálról, a gyászról, az elengedésről, és olvasssuk együtt a cikkben felsorolt könyveket!És a legvégére egy személyes megjegyzés: sok évvel ezelőtt nekem és az akkor 10 éves lányomnak az Oszkár és Rózsa mami című könyv segített, sajnos a kötet nagyon nehezen elérhető, ha rátalálsz, ne hagyd ott... (a szerk.)

Kapcsolódó termékek