Néha jól jön a segítség

Még a legtudatosabb szülők is kétségbeeshetnek

Amikor még kislány voltam, egészen biztos, hogy nem analizáltak engem annyira a szüleim, mint amennyire én figyelem a kölykeimet. Szüleink számára még ismeretlen fogalmak, jelenségek, tünetek keringenek a mai szülők agyában, hol segítséget nyújtva a felmerülő problémákra, hol pedig felborzolva a kedélyeket, és elefántot csinálva a bolhából. Hol hülyít minket a világ, megijeszt azzal, amit itt-ott hallunk egymástól vagy elcsípünk az interneten, hol pedig bagatellizálunk komoly ügyeket. Sok minden befolyásol minket, és elfelejtünk hallgatni az ösztöneinkre... - olvasd el Laura, a Pozsonyi úti bolt üzletvezetőjének ajánlóját!

Persze az is igaz, hogy egyre több olyan jelenséggel kell számolnunk, amivel kapcsolatban nem árt tájékozódni. A világ változásával a szakirodalmi kínálat is bővül. Mindenki könnyen találhat olvasnivalót a felmerülő kérdéseire, problémáira. Ezek a könyvek megnyugtatnak vagy jó ötleteket, tanácsokat adnak, komolyabb probléma esetén pedig szakemberhez irányíthatnak bennünket.


A Pagony is lépést tart az ilyen típusú könyvekkel, igyekszünk mindig beszerezni a legújabb kiadványokat. Az újdonságokból szemezgettem.


Erica Reischer nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy 75 pontba szedje össze, hogyan nevelhetünk boldog és sikeres gyerekeket: 75 stratégia boldog és sikeres gyerekek neveléséhez. A szerző pszichológusként és gyakorló anyukaként elsősorban egyszerűen megvalósítható, hétköznapi stratégiákat gyűjtött össze. Tanácsai lényegre törőek, könnyen értelmezhetőek, és gyakorlati példákkal alátámaszthatóak. Olyannyira, hogy önmagában már a tartalomjegyzék is egy komoly segédeszköz lehet a tanácsok betartásához. A könyv elolvasása után szinte elég, ha a tartalomjegyzékre ránézünk, és már meg is van a lista, hogy mit is kell betartanunk. A könyv nemcsak tanácsokat ad, de azok megvalósítására is kézzelfogható trükköket javasol. Módszerei leghatékonyabban a 0-10 éves korosztályt formálhatják, és nemcsak szülőknek, hanem a pedagógusoknak is nagy segítségére lehetnek.

Nevelési tanácsaiban nagy szerepet játszik a türelem, a tudatosság, de a rugalmasság is, hiszen gyermekeink igényeihez kell alakítani a stratégiát. A szerző három alapelve: 1. az elfogadás, azaz: úgy szeressük gyerekünket, ahogy van!, 2. a határok, vagyis egy biztonságot adó keretrendszer kialakítása, és 3. a következetesség, ami egyet jelent a kiszámíthatósággal: azt tesszük, amit ígértünk. A szerző ígérete szerint ez a könyv segít abban, hogy erős kötelék alakuljon ki köztünk és gyerekeink között, kezelni tudjunk nehéz helyzeteket és boldog, jó természetű és felelős felnőtté neveljük gyermekeinket.

RENDELD MEG ITT!


Bizton állítom, hogy nincs olyan szülő, aki ne találkozott volna a hiszti valamilyen formájával. A szerencsésebbek csak egy-egy fáradtabb napon tapasztalhatnak meg egy kiadós toporzékolást, a kevésbé szerencséseknél viszont akár mindennaposak lehetnek a dühkitörések. Anne-Claire Kleindienst és Lynda Corazza: Mit kezdjünk a hisztivel? című könyve mindenféle hisztire gyógyír lehet, mindeközben pedig nagyon szórakoztató olvasmány is. Ez a könyv egy képes kalauz, vagyis nemcsak szöveggel, de illusztrációkkal is segíti a hisztiproblémát kezelni kívánó olvasókat. Ötleteket és javaslatokat gyűjt össze az élhető hétköznapokért, elsősorban a 3-14 éves gyerekek dühkitöréseinek enyhítésére. Ez egy olyan könyv, amit nem kell feltétlenül az elejétől végéig, egy ültő helyben elolvasnunk. Bizonyos helyzetekben felmerülő hisztik esetén csak odalapozunk a megfelelő helyre, és már olvashatjuk is a tanácsokat. Külön bája a könyvnek, hogy kedves öniróniával kezeli a képeken szereplő anyukát, aki minket, felnőtteket szimbolizál. Sokszor tart tükröt nekünk, hogy egy szituációban mennyire nem reagálunk jól. Mennyire másképp gondolkodunk, mint egy gyerek. És sokszor milyen nehéz is gyereknek lenni!

Mindkét szerző a pozitív fegyelmezés módszerének híve. Az író szakpszichológus, az illusztrátor pedig családilag érintett a témában: több gyereke is különleges nevelési igényű, kiemelkedő értelmi képességűek, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral. Külön fejezeteket szentel a könyv a “nem akarja", a "nem tudja", a "bénának tartja magát", a "mindig a középpontban akar lenni" és a "nehéz a többiekkel" élethelyzeteknek. Külön foglalkozik azzal is, hogy mi, felnőttek mit változtassunk magunkban ahhoz, hogy megértsük a hiszti okát, üzenetét. Irányt mutat, hogy miként próbáljunk belépni a gyermekünk világába, hogyan kommunikáljunk vele, miként bátorítsuk, és hogyan fejlesszük közösen az önkontrollunkat és az érzelmi intelligenciánkat. Ez a könyv, ha használjuk, úgy működhet, mint egy jó barát, aki szuper tanácsokat ad.


ITT TEDD KOSÁRBA!

Végezetül pedig a szülőket segítő könyvek egy igen sajátos változatát ajánlom. Ez az a "lazulj el, nem kell mindent olyan komolyan venni" típusú olvasmány. Nem ad direkt tanácsokat, nem fog összezavarni, csak egyszerűen szembesít az emberi esendőséggel, a tökéletlen szülőség helyzetkomikumával, azzal, hogy nemcsak te tudsz bénázni, hanem más is. Mindezt pedig egy apuka szemszögéből nézve. Herczeg Zsolt: Büfik és bukások című könyve a szülővé válás folyamatáról mesél, annak minden szépségéről, nehézségéről, váratlanságáról. Herczeg Zsolt apanaplója elképesztő töménységben borítja ránk egy érett férfiember szembesülését a szülői lét felelősségével, visszafordíthatatlanságával és boldogságával. Hogy miként tud a feje tetejére állítani mindent egy kis emberke, hogy veszi át az irányítást a szülei felett, és válik mindennek az origójává. Mindezt pedig a legnagyobb őszinteséggel, folyamatos humorba ágyazva, számomra már-már a stand up comedy határait súrolva. Herceg Zsolt önironikus, ugyanakkor elgondolkodó írásai két éve követhetőek a WMN oldalán. Rendkívül népszerű a női olvasók körében, így nem csoda, hogy történeteiből mára könyv született. Ajánlom mindenkinek szeretettel!


RENDELD MEG ITT!Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek