Neked volt már abortuszod?

Minden, amit a szüleiddel nem mertél megbeszélni

                                                     A szülőknek szóló cikkért kattints ide!

Manapság már csak feleannyi kamasz lány esik teherbe Magyarországon, mint 20 évvel ezelőtt. Mégis évente körülbelül 10 ezer 19 évesnél fiatalabb lány érintett, és közülük minden második az abortusz mellett dönt.Mit tennél, ha te lennél az egyik?

                                                   Olvasd el egy kamaszlány véleményét itt!

8300555826_f3f8344674_z.jpg

A kamaszkori terhesség, az abortusz a leghevesebb véleményeket és vitákat váltja ki. De vajon mindenki ugyanazt gondolná, ha éppen ő lenne ebben a szituációban?

Három lehetséges utat választhatsz. Van rá esély, hogy egy ilyen helyzetben megtaláljuk az arany középutat?

Megtartom
Ha valaki kamaszként mégis az anyaság mellett dönt, akkor szembe kell néznie azzal, hogy valószínűleg (mivel még ő is szinte gyerek és a jelen helyzet sem azt támasztja alá, hogy már képes érett felnőtt döntéseket hozni) még nem áll készen az anyaságra. Nem biztos, hogy jó anya tud belőle válni, vagy olyan anya tud lenni, aki 10 év múlva lehetett volna már egy kialakult személyiséggel. Ez egyaránt rossz lehet neki is és a születendő gyereknek is. Ha az iskolát sem tudja befejezni azzal a saját, a szülei és a gyerek életét is megnehezíti.
Rengeteg ellenérv van, de mégis mi szól mellette? Mellette az egyik legősibb dolog szól, az hogy te vagy az anyja, ő pedig a te gyereked. A fajfenntartás, az életösztön, az anyai ösztönök, amik több millió éve belénk vannak kódolva. Ha úgy érzi a lány, hogy bármi történjék is, bármilyen nehéz is legyen, ez az ő gyereke, az ő teste és ő meg szeretné szülni és felnevelni, akkor ebben nem szabad megakadályozni. Más nem érezheti helyette, hogy mikor kéne vagy mikor nem kéne anyává váljon.

                                                 Szerezd meg a regényt kedvezményesen innen!

4921907621_50268b1195_z.jpg

Örökbeadom
Persze könnyű azt mondani, hogy hát van egy aranyközépút, ami mindenkinek win-win szituáció: az örökbeadás. Hiszen a magzat megszületik, esélyt kap az életre, a kamaszlány folytathatja az életét és a tanulmányait. Lehetősége van akkor anyává válni, amikor ő akar és egy felnőtt pár pedig megalapíthatja a saját családját, amire vágynak. Mi lehetne ezzel a probléma? Ha valaki 9 hónapon át növekszik a hasadban, te 9 hónapon át minden egyes percben és másodpercben odafigyelsz rá, hogy mit eszel, mit iszol, mennyit alszol, hogyan mozdulsz meg, milyen levegőt szívsz be, nehogy valami baja essen, akkor már nem olyan könnyű megválni tőle. Érzed ahogy megmozdul benned. Aztán hosszas vajúdás után megszülöd, és meghallod, ahogyan felsír. Akkor már nem egy sejtcsomóról van szó, ami pár hete van benned. Akkor már az ott a gyereked, akivel 9 hónapja folyamatos kapcsolatban vagy. És tudod, hogyha most lemondasz róla, akkor egész életedben ott lesz a kérdés, hogy vajon milyen sorsa van a gyerekednek? Mi lett belőle? Vajon miket örökölt tőled? Ő is ugyanazokat a dolgokat szereti? Vajon fel tudta dolgozni, hogy „nem kellett a saját anyjának”? Egyáltalán tudja, hogy nem is ismeri a valódi édesanyját?

8121311912_17b1c1f784_z.jpg

Abortusz
A legérzékenyebb pont talán az abortusz. Itt már vallási, politikai, egészségügyi, erkölcsi, lelki szempontok ütköznek egymással. Tény, hogy az abortusz növeli a meddőség kockázatát, és minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a rizikó. Maga a műtét nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviselheti a lányt. Egyrészt a társadalmi elítélés („Az abortusz megállít egy dobogó szívet.”), az abortusz ellen folytatott vallási kampányok („Az abortusz gyilkosság!”) és a rengeteg „jó tanács” („De gondolj bele, mi lett volna, ha megtartod.”) miatt. Sokaknak a vallása nem engedi az abortuszt, még ha ő szíve szerint így is tenne. Pedig az abortusszal esélyt kaphat az anya, hogy akkor szüljön és vállaljon majd gyereket, ha készen áll rá és ez az ő döntése lesz. Ahogy a regényben is elhangzik Perla nagybácsija szájából: „A tested a tiéd. A gyerek a tiéd. Azt teszel, amit akarsz.”

abort.jpg

Perla ott áll ebben az útkereszteződésben és mérlegeli, hogy merre induljon. A regény nagyon finoman vezeti végig az olvasót a lehetséges utakon, ahol szembesülnünk kell vele, hogy valójában bárhogyan dönt Perla, mindenképpen meg fogja vetni a társadalom (egy része). Ha megtartja a babát, akkor el kell viselnie a buszon, a közértben, az utcán az idegenek megvető pillantásait, ahogy végig mérik az emberek: „Jézusom, hány éves lehet ez a lány?”, „Micsoda kiskurva, máris terhes! Biztosan rossz családból való!”. Ha elveteti a magzatot, akkor szívtelennek, erkölcstelennek esetleg gyilkosnak tartják. Egy fiatal lány, ha teherbe esik, nem dönthet úgy, hogy a társadalom ne bélyegezze meg.

                                                            Olvass bele a regénybe itt!

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet felmérése alapján a fiúknál az első szexuális élmény átlagos életkora a 13,56 év, a lányoknál pedig 13,97 év. A NANE felmérése alapján minden harmadik lány első szexuális élménye erőszakos vagy kierőszakolt. Mi következik ebből? Kamasz fiúk sosem fognak teherbe esni, sosem fogják őket elítélni azért, mert szexuális életet élnek, míg a lányokat igen. A kamasz lányok 33%-a nem áll még készen a szexre és nem is szeretné azt, amikor először átesik rajta. És ha teherbe esik (mert a fiú mégsem húzta ki, vagy elszakadt az óvszer (de nem vették észre), vagy akár gyógyszer mellett), akkor kizárólag a lánynak kell viselnie a következményeket. Perlának kell odaállnia a szülei elé, Perlának kell elviselnie az emberek megvetését, akárhogyan is dönt.

ket_rozsaszin_csik_280.jpgA Két rózsaszín csíkot annak kell elolvasnia, akinek elege van a kettősmércéből. Aki szeretne empatikusabb lenni, akár van kamaszlánya, akár nincs. A Két rózsaszín csík azoknak a kamaszoknak szól, akik félnek a szüzességük elvesztésétől, akik nem mernek a szexről beszélni a szüleikkel és a gyakorikérdések.hu-n tájokozódnak. Azoknak a tanároknak, iskola pszichológusoknak szól, akiket érdekel, mi zajlik le egy kamaszban ilyenkor, vagy szeretné megtudni mi történik az iskolák mosdóiban és öltözőiben. Azoknak az anyáknak és apáknak szól ez a regény, akik szeretnének olyan szülővé válni, akihez bizalommal fordulhat a gyerekük. Akár azzal is hogy terhes.

Nagy Eszteranna írása

Ha érdekel Perla története, akkor olvass bele itt a regénybe vagy szerezd meg kedvezményeseninnen!

Kapcsolódó termékek