Szólni fog a lányod, ha abortuszra megy?

Amiről azt gondolod, hogy veletek nem történhet meg

                                   Még tini vagy? A kamaszoknak szóló verzióért kattints ide!
Manapság már csak feleannyi kamasz lány esik teherbe Magyarországon, mint 20 évvel ezelőtt. Mégis évente körülbelül 10 ezer 19 évesnél fiatalabb lány érintett, és közülük minden második az abortusz mellett dönt. Mit tennél, ha a te lányod lenne az egyik?

                                          Olvasd el egy kamaszlány véleményét itt!

8300555826_f3f8344674_z.jpg

A kamaszkori terhesség, az abortusz a leghevesebb véleményeket és vitákat váltja ki. De vajon mindenki ugyanazt gondolná, ha éppen az ő gyereke lenne ebben a szituációban?
Három lehetséges út van. Van rá esély, hogy egy ilyen helyzetben megtaláljuk az arany középutat?

Gyerekvállalás
Ha úgy dönt a lányod, hogy kamaszként mégis az anyaság mellett dönt, akkor szembe kell néznie azzal, hogy valószínűleg (mivel még ő is szinte gyerek és a jelen helyzet sem azt támasztja alá, hogy már képes érett felnőtt döntéseket hozni) még nem áll készen az anyaságra. Nem biztos, hogy jó anya tud belőle válni, vagy olyan anya tud lenni, aki 10 év múlva lehetett volna már egy kialakult személyiséggel. Ez egyaránt rossz lehet neki is és a születendő gyereknek is. Ha az iskolát sem tudja befejezni azzal a saját és a gyerek életét is megnehezíti. Anyagilag sem fog tudni felelősséget vállalni a gyermek felől, noha az ő testéről van szó és az ő gyermekéről, közben mégis neked kell majd biztosítanod a születendő babának az ételt, a ruhát, mindent, ami egy gyerek felneveléséhez szükséges. Emellett egészségügyileg is nagyon kockázatos nagyon fiatalon kihordott terhesség mind a babára, mind az anyára nézve.
Rengeteg ellenérv van, de mégis mi szól mellette? Mellette az egyik legősibb dolog szól, az hogy a lányod a baba anyuja, ugyanúgy, ahogy te az övé. A fajfenntartás, az életösztön, az anyai ösztönök, amik több millió éve belénk vannak kódolva. Ha úgy érzi a lányod, hogy bármi történjék is, bármilyen nehéz is legyen, ez az ő gyereke, az ő teste és ő meg szeretné szülni és felnevelni, akkor ebben nem szabad megakadályozni. Nem szabad belekényszeríteni senkit az abortuszba vagy az örökbeadásba. Más nem érezheti helyette, hogy mikor kéne vagy mikor nem kéne anyává váljon.

                                      Szerezd meg a regényt kedvezményesen innen!

4921907621_50268b1195_z.jpg
 

Örökbeadás
Persze könnyű azt mondani, hogy hát van egy aranyközépút, ami mindenkinek win-win szituáció: az örökbeadás. Hiszen a magzat megszületik, esélyt kap az életre, a kamaszlány folytathatja az életét és a tanulmányait. Lehetősége van akkor anyává válni, amikor ő akar és egy felnőtt pár pedig megalapíthatja a saját családját, amire vágynak. Mi lehetne ezzel a probléma? Persze te anyaként tudod, hogyha valaki 9 hónapon át növekszik a hasadban, 9 hónapon át minden egyes percben és másodpercben odafigyelsz rá, hogy mit eszel, mit iszol, mennyit alszol, hogyan mozdulsz meg, milyen levegőt szívsz be, nehogy valami baja essen, akkor már nem olyan könnyű megválni tőle. Érzed ahogy megmozdul benned. Aztán hosszas vajúdás után megszülöd, és meghallod, ahogyan felsír. Akkor már nem egy sejtcsomóról van szó, ami pár hete van benned. Akkor már az ott a gyereked, akivel 9 hónapja folyamatos kapcsolatban vagy. Nem lehet elvárni egy tinilánytól, hogy ezen keresztülmenjem, ha nem áll rá készen. Ha most lemond róla, akkor egész életében ott lesz a kérdés, hogy vajon milyen sorsa van a gyerekeének? Mi lett belőle? Vajon miket örökölt tőle? Vajon velem mi lett volna, ha rólam is lemond akkor az édesanyám? Vajon fel tudta dolgozni, hogy „nem kellett a saját anyjának”? Egyáltalán tudja, hogy nem is ismeri a valódi édesanyját?

8121311912_17b1c1f784_z.jpg

Abortusz
A legérzékenyebb pont talán az abortusz. Itt már vallási, politikai, egészségügyi, erkölcsi, lelki szempontok ütköznek egymással. Tény, hogy az abortusz növeli a meddőség kockázatát, és minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a rizikó. Maga a műtét nemcsak fizikailag, de lelkileg is megviselheti az anyát. Egyrészt a társadalmi elítélés („Az abortusz megállít egy dobogó szívet.”), az abortusz ellen folytatott vallási kampányok („Az abortusz gyilkosság!”) és a rengeteg „jó tanács” („De gondolj bele, mi lett volna, ha megtartod.”) miatt. Sokaknak a vallása nem engedi az abortuszt, még ha ő szíve szerint így is tenne. Pedig az abortusszal esélyt kaphat a fiatal lány, hogy akkor szüljön és vállaljon majd gyereket, ha készen áll rá és ez az ő döntése lesz. Ahogy a regényben is elhangzik Perla nagybácsija szájából: „A tested a tiéd. A gyerek a tiéd. Azt teszel, amit akarsz.”

Perla ott áll ebben az útkereszteződésben és mérlegeli, hogy merre induljon. A regény nagyon finoman vezeti végig az olvasót a lehetséges utakon, ahol szembesülnünk kell vele, hogy valójában bárhogyan dönt Perla, mindenképpen meg fogja vetni a társadalom (egy része) őt is akár a szüleit is. Ha megtartja a babát, akkor el kell viselnie a buszon, a közértben, az utcán az idegenek megvető pillantásait, ahogy végig mérik az emberek: „Jézusom, hány éves lehet ez a lány?”, „Micsoda kiskurva, máris terhes! Biztosan rossz családból való!”, „Anyádék nem mondták el, hogyan védekezz?”. Ha elveteti a magzatot, akkor szívtelennek, erkölcstelennek esetleg gyilkosnak tartják. Egy fiatal lány, ha teherbe esik, nem dönthet úgy, hogy a társadalom ne bélyegezze meg őt és a szüleit.

abort.jpg

                                                       Olvass bele a regénybe itt!

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet felmérése alapján a fiúknál az első szexuális élmény átlagos életkora a 13,56 év, a lányoknál pedig 13,97 év. A NANE felmérése alapján minden harmadik lány első szexuális élménye erőszakos vagy kierőszakolt. Mi következik ebből? Kamasz fiúk sosem fognak teherbe esni, sosem fogják őket elítélni azért, mert szexuális életet élnek, míg a lányokat igen. A kamasz lányok 33%-a nem áll még készen a szexre és nem is szeretné azt, amikor először átesik rajta. És ha teherbe esik (mert a fiú mégsem húzta ki, vagy elszakadt az óvszer (de nem vették észre), vagy akár gyógyszer mellett), akkor kizárólag a lánynak kell viselnie a következményeket. Perlának kell odaállnia a szülei elé, Perlának kell elviselnie az emberek megvetését, akárhogyan is dönt.

De akkor mit tehetünk szülőként? Persze az alapos felvilágosítás, és a bizalmi kapcsolat megteremtése, amikor a gyerek bátran mer kérdezni nem garancia semmire. Tegyük a kezünket a szívünkre és gondoljunk vissza arra, hogy kamaszként mennyiszer voltunk meggondolatlanok, felelőtlenek. Mennyiszer hagytuk, hogy a heves érzelmek, hormonok, a kalandvágy, a fiatalság belevigyen olyan dolgokba, amiket felnőtt fejjel már sosem tennénk meg. Ha teherbe esett kamaszként a gyereked, az nem azt jelenti, hogy rossz anya lennél, vagy hogy ő egy rossz erkölcstelen sátánfajzat lenne. Az élet nem mindig kiszámítható. Mondd el neki a fent felsorolt lehetőségeket, mindegyik mellett vannak érvek és ellenérvek és hagyd, hogy meghozza a saját döntését az életéről. És segítsd őt, ahogyan csak tudod.

ket_rozsaszin_csik_280.jpgA Két rózsaszín csíkotannak kell elolvasnia, akinek elege van a kettősmércéből. Aki szeretne empatikusabb lenni, akár van kamaszlánya, akár nincs. A Két rózsaszín csík azoknak a kamaszoknak szól, akik félnek a szüzességük elvesztésétől, akik nem mernek a szexről beszélni a szüleikkel és a gyakorikérdések.hu-n tájokozódnak. Azoknak a tanároknak, iskola pszichológusoknak szól, akiket érdekel, mi zajlik le egy kamaszban ilyenkor, vagy szeretné megtudni mi történik az iskolák mosdóiban és öltözőiben. Azoknak az anyáknak és apáknak szól ez a regény, akik szeretnének olyan szülővé válni, akihez bizalommal fordulhat a gyerekük. Akár azzal is hogy terhes.

Nagy Eszteranna írása

Ha érdekel Perla története, akkor olvass bele itt a regénybe vagy szerezd meg kedvezményesen innen!

Kapcsolódó termékek