"Nekünk a Szentendrei sziget maga a paradicsom"

„Mit csinál az író nyáron?” - Kiss Noémi

Bár sok minden megváltozott a Pagony blogon, egy régi, nagyon kedves nyári szokásunknak idén is áldozunk. Folytatjuk a „Mit csinál az író nyáron?” című interjúsorozatot, amit azért is kedvelünk különösen, mert nyáron kérdezni is szabadabban lehet. Az újdonság, hogy ezúttal nemcsak írókat, hanem illusztrátorokat is felkerestünk. Idén a sok első gyerekkönyves, friss alkotót ismerhetsz meg a nyár folyamán a cikksorozatból, egy kicsit természetesebb és pihenősebb időszakban. Most Kiss Noémit.

 

- Hogy telik a nyarad?

A kép forrása: R.Jenő, Wikipédia

- Nyáron a családdal a falunkban vagyunk. Amit úgy kell elképzelni, hogy reggel felkelünk, elmennek a kisboltba a gyerekek, reggelizünk, aztán elmegyünk a Duna partra. Nekünk a Szentendrei sziget maga a Paradicsom. Az ikrek 8 évesek, Dani horgászik vagy focizik a szomszéd gyerekekkel, Adél olvas vagy úszik, és idén nyáron már el is kezdett írni egy kis mesét Lili cicáról, akit a faluban találtunk… Tegnap pedig egy anyanyelvi tábor látogatói voltak a kertünkben. Ők Prágában élő magyar gyerekek, akiknek felolvastunk a Lámpaoltó Pöttyös néni-ből és arról beszélgettünk, hogyan született a meseregény, bemutattuk az írói műhelyünket. A kertet, a házunkat és a jegyzetfüzeteimet.

- Dolgozol most valamin?

- Igen – a szünidőben főként kora reggel tudok dolgozni, amíg alszanak még a gyerekek, vagy este, mikor a sok játéktól és tömény élménytől hulla fáradtan ágyba esnek. Egy színdarabot írok éppen – a többi legyen meglepetés.

- Hogyan szoktál pihenni?
- Idén Erdélybe utazom egy francia barátnőmmel. Gyimesbe és Moldvába megyünk. Meg a Hidegégbe. Nekem a túrázás a pihenés.

- Milyen utazásokat tervezel még?
- Más utat nem tervezek, a Balatonra is megyünk, sőt, a Balaton-átúszásra, Révfülöpön szoktunk tölteni pár napot a nagyszülőkkel.

-Hova utaznál a legszívesebben?
- Nagyon szeretem a Kárpátokat, a Kaukázust. Van is egy útikönyvem, amit mindig folytatok… A Rongyos ékszerdoboz. Szeretnék eljutni még az idén Örményországba. Ősszel Szlovéniába megyek felolvasni egy ottani irodalmi fesztiválra. Nagyon várom!

- Mit olvasol nyáron?
- A Holle anyót Boldizsár Ildikó átírásában. Mán-Várhegyi Réka és Bartók Imre új regényeinek is nekikezdtem. Illetve az új JAK-füzeteknek, Simon Bettina könyvének. Szeretném még elolvasni Mathias Énard Iránytű című regényét, amit Tótfalusi Ágnes fordított.

- Mit olvasnak a gyerekek nyáron?
- Közösen olvassuk Harcos Bálint verses regényét A boszorkánycicá-t. A Két Lotti és a Kinizsi Pál nyári kötelező a suliban, illetve a Harisnyás Pipi és Juharfalvi Emil Astrid Lindgrentől. Nagy kedvencünk, már többedszer olvassuk.

- Te miket szerettél gyerekkorodban nyáron olvasni?
- A János vitézt szerettem nagyon és Erik Kästner regényeit.

- Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?
- Csak simán Gödöllőn lenni a nagyszüleim kertjében. Vagy Balatonszabadiban, fürödni, úszni a tóban.

- Melyik fagyi a kedvenced?
- Sok fagyit kipróbáltam, de a csokifagyi a kedvencem és a jégkrém.

- Mi a kedvenc nyári recepted vagy ételed és hol lehet megkóstolni? - Saját készítésű eperlekvárunk palacsintával. Tahitótfaluról hozzuk hozzá az epret.

- Melyik a kedvenc időszakod, évszakod az évben és miért?
- A július, a forró dél előtti hajnal, amikor még van egy kis harmat a Duna-parton és lemegyek úszni a folyóba.

- Ha nyár, akkor…

- ...akkor elmegyünk a lovardába a gyerekekkel, és van, hogy én is felülök néhány körre ügetni. Lesz cicánk a kertben, és szedünk epret, szedret, meg hozzák télre a tűzifát, és csinálunk egy nagy farakást a gyerekekkel. Sok futás, úszás, Daninak cselgáncstábor, amit imád. Nem kell reggel felkelni és a szmogos Pesten munkába loholni, becsöngetésre beérni az iskolába. Ha nyár, akkor hajnalban írok, mert utána a gyerekek töltik ki az egész napomat. És azon is morfondírozom, hogy folytassuk a Lámpaoltó Pöttyös nénit, ha elkezdeném, mi lenne még benne.

 

Kapcsolódó cikkek