Nem akarom észrevenni!

Eve Ainsworth: Sebek

sebek_borito.jpg

Hogyan beszéljünk arról, amiről senki sem mer? Kiderülhetnek azok a titkok, melyek tabunak számítanak a családban? Vajon mi Gabi titka, amit a szülei és még a barátai előtt is szégyell? A Pagony – Tilos az Á Kiadó Vészkijárat sorozatának egyik legújabb kötete, Eve Ainsworth Sebek című könyve azokra a problémákra világít rá, melyeket, ha látunk, sokszor elfordítjuk a fejünket, vagy tudomást sem akarunk venni róluk. Te elég bátor vagy, hogy Gabival együtt szembe nézz velük?  

 

A Sebek egy olyan több évtizede jelenlévő témát dolgoz fel, melyről sok esetben akkor sem beszélünk nyíltan, amikor tudjuk, hogy a közelünkben valaki érintetté válik. A könyv főszereplője, Gabi nehéz időszakon megy keresztül. Elveszti a nagypapáját, amit nem bír elfogadni és feldolgozni, és még csak nem is beszélhet róla a szüleinek, főleg az anyukájának nem, akinek az apja volt. Rádásul egyedül próbál meg olyan családi titkokat megfejteni, melyekről hiába kérdezi az anyukáját, teljesen elzárkózik, ezért Gabi úgy érzi, mintha egy fal lenne közöttük. A belső vívódásaira és mély, vigasztalhatatlan bánatára a fizikai fájdalomban keres menedéket. Ez először csak olyan egyszerű cselekedetekben nyilvánul meg, mint egy-egy túl forró zuhany vagy egy gördeszkázás során szerzett horzsolás piszkálása. Már ezektől is rövid időre megkönnyebbül, nem retteg, nem érzi kellemetlennek, és a pánikot is kiiktatja. Úgy érzi, a rossz dolgok benne vannak, és csak úgy szabadulhat meg tőlük, ha kiszabadítja őket, ezért kisvártatva a pengéhez nyúl, és vagdosni kezdi magát.
matthew-henry-566317-unsplash.jpg

A vagdosás, más néven falcolás sajnos gyakori jelenség a kiskamasz és a tinédzser korosztály körében, csak nem mindig derül rá fény. Általában kis sérülésekkel, önbántalmazással, például karcolással kezdődik, ami megállhat ezen a ponton vagy elfajul, és komolyabb sérülésekben realizálódik. Ami nagyon rémisztő, hogy ezek a gyerekek, fiatalok szinte bármilyen eszközt felhasználhatnak arra, hogy önmaguknak sebesüléseket okozzanak. Lehet egy körző hegye, reszelő, hullámcsat, hegyező pengéje, törött CD tok, vonalzó vagy üvegdarab, gyakorlatilag bármi, ami alkalmas arra, hogy sérülést okozzon a bőrfelületen, A leggyakrabban használt tárgy a penge, az érintett felületek pedig a végtagok azon részei, melyeket könnyedén el lehet rejteni. Vannak, akik el akarják takarni a vágásokat, de ellenkezője is létezik, van, aki egyfajta segélykiáltásként mindenki számára láthatóvá teszi, vagy óriási kötésekkel fedi, hogy jól látható legyen. A vagdosás hátterében minden esetben – ahogy Gabinál is – valamilyen belső vívódás áll, valami olyan dolog, amit nem tudnak, vagy nem akarnak elmondani, és a testükön ejtett sebeken keresztül kívánnak tőle megszabadulni. Az egykor nagy népszerűségnek örvendő emo szubkultúra nyíltan vállalta a szenvedést, nihilizmust és sokszor az egy csoportba tartozó tagok egymást kapacitálták a különböző önbántalmazási technikák alkalmazására. Azok, akik titkolják, hogy úgy könnyítenek magukon, hogy fájdalmat okoznak önmaguknak, általában erős bűntudatot éreznek, sőt gyűlölik érte magukat, de ugyanakkor tehetetlenek, mivel súlyos függőség alakul ki náluk. A legtöbb esetben valamilyen rossz élmény feldolgozását próbálják ily módon megkönnyíteni, ám pont az ellenkezőjét érik el, és egyre rosszabbá válik a helyzet mindaddig, amíg önszántukból úgy nem döntenek, abbahagyják. A negatív, berögzült mechanizmusok, rituálék támogató háttér, szülők és barátok segítségével szüntethetőek meg a leghatékonyabban, de csak akkor, ha az érintett is akarja. Gabi barátai és szülei is tudnak arról, hogy valami nincs rendben vele, látják a sebeket, valahol mélyen tudják is, hogy Gabi vagdossa magát, de csak akkor tudnak rajta segíteni, amikor Gabi is felvállalja, hogy amit tesz, nem megoldás a problémákra.
lexie-barnhorn-574578-unsplash.jpg

Gabi helyzete sokáig kilátástalannak látszik. Annak ellenére, hogy szerető barátok veszik körül és van egy aktív hobbija a gördeszkázás, melyben szintén levezethetné a belső feszültséget, mégsem képes menedéket találni azokban a dolgokban, melyek örömet jelenthetnének neki. Noha legjobb barátnője, Amira empátiával fordul felé, arra bíztatja, hogy meséljen neki a nehézségeiről, és próbálja Gabival megértetni, hogy szép és értékes ember, Gabi nem tudja elhinni neki. Ahogy azt sem, hogy egy fiú is tehetségesnek és vonzónak találhatja. Akkor sem tud bízni magában, amikor a társaságból Alfie nyíltan udvarolni kezd neki. Gabi önmagával szemben állított negatív látásmódját részben annak köszönheti, hogy a szülei nem igazán foglalkoznak vele. Mindkét szülőt nagyon lefoglalja a vállalkozásuk, a kocsma, ami felett élnek, és nem szentelnek időt a lányukra. Anyja elzárkózik, ha a múltjával kapcsolatban vagy a nagypapája és az anyukája között húzódó ellentétről kérdez Gabi. Viszont, amikor Gabi gyerekkorába belépett a nagypapája, Billy, megkapta azt a törődést és figyelmet és törődést, melyet a szülei nem voltak képesek megadni, ezért is annyira nehéz neki feldolgozni azt, hogy nincs többé.

A kötet tizennyolc fejezetében egyszerre két történetet olvashatunk. A fejezetek első fele a jelenben játszódik, a dőltbetűs részek pedig Gabi múltjába enged bepillantást. Vajon Gabi képes lesz kimászni abból a gödörből, amelybe belekerült, és fény derülhet az összes titokra? Olvasd el a Sebeket, és szoríts Gabiért, hogy jobban legyen.

Sándor Enikő

Kapcsolódó termékek