Nem olvas a gyerek? Most majd fog!

5 tipp, hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekeddel!

Kovács Attila nagyon jól tudja, mi az a szórakoztató gyerekirodalom, és nem fél megosztani tudását a nagyközönséggel sem. Ha te is küszködsz az önálló olvasásra neveléssel, ha unod a sablonos meséket, és eleged van a kacifántos körmondatoktól zsúfolt, nehezen emészthető történetekből, melyektől a gyermeked azonnal visszafordul a telefon képernyője felé, akkor itt a megoldás: a Micsoda költözés! és folytatása, a Micsoda kalamajka! biztosan a fotelhez szegezi a legellenállóbb kisiskolást is!

32734.jpgHédi egy átlagos kislány, aki otthon gubbaszt egyedül egy szép, napos délutánon. Nyugalmát semmi nem zavarja, míg a postás be nem csenget hozzá egy hatalmas dobozzal. A dobozon Hédi neve áll, pedig ő biztos benne, hogy nem rendelt semmit. Történetünk elbeszélője a dobozból kukucskálva írja le nekünk az eseményeket, a postás hihetetlen kitartását és kézbesítői professzionalizmusát, Hédi virágos szoknyáját, ijedt tekintetét. Nem véletlen rémült szegény kislány, hiszen a postás egy kisfiút akar az ajtaja előtt hagyni, méghozzá egy dobozban, küldeményként!

Keresd itt a sorozat első részét!

Lali egy átlagos 10 éves kisfiú, aki nemrég költözött be új otthonába 5 testvérével, akik közül 4 a féltestvére, ráadásul ebből 3 anyai, 1 apai ágon, 1 pedig az édestestvére, szóval bonyolult a helyzet. Ha már Lali helyzetéről van szó, nos, az később sem lesz éppen könnyebb. Hogy is lehetne az egy ekkora családban? Főszereplőnk a költözés fáradalmai elől bújt a dobozba, amit véletlenül Hédinek kézbesítettek ki. Hogy addig hol járt a doboz, míg Hédihez került, arról elképesztő teóriái vannak, amiknek elmesélése közben végre senki sem szakítja félbe. Így történik hát, hogy Lali és Hédi barátságot köt. Ki gondolná, hogy egy barátság megszületéséhez elegendő egy megszeppent tekintet és egy dobozba zárt kisfiú meséje? Mezei Lali bizony nem gondolta, maga is meglepődött, hogy ilyen gyorsan sikerült barátot találnia az új lakóhelyén.

Olvass bele a második részbe!

Ettől a naptól kezdve Lali és Hédi elválaszthatatlanok. A varázslatos megfigyelési képességekkel megáldott fiú és fotografikus memóriával megáldott társa nyakukba veszik a várost, hogy különféle rejtélyek és bűnesetek nyomába eredjenek, mint az igazi detektívek.

De mitől olyan szuper ez a sorozat és hogyan segít a gyerekeknek megszeretni a könyvek világát?micsodakoltozes2.jpg

1. Közel hozza a történetet az olvasóhoz

Néha nem vágyunk másra, mint egy izgalmas, könnyen emészthető könyvvel belesüppedni egy kényelmes fotelbe, kedvenc teánkat kortyolgatni, és szórakozni. A gyerekeknek sem kell mindig valami mély és esszenciális dolgot tanulniuk az életről, miközben olvasnak. Ahhoz, hogy otthonosan érezzék magukat a könyvek világában, az is alapvető fontosságú, hogy felszabaduljanak és szórakozzanak olvasás közben. Ehhez elég egy kalandos történet, néhány szerethető szereplő az övéikhez hasonló problémákkal. A sorozat könnyedén közel hozza a gyerekekhez a karaktereket azzal, hogy gyermeki fejjel gondolkodik az életről. A legtöbb 10 éves megélte már, milyen összeveszni a testvérekkel, könyörögni a szülőknek valamiért, amit nagyon szeretnének, barátságokat kötni, vagy éppen azok hiánya miatt aggódni, esetleg új közösségbe kerülni. Kovács Attila jól ért a gyerekek nyelvén: nem csupán a korosztály problémáira reflektál, de szereplői velük azonos hangon beszélnek, azonos gondolatok cikáznak a fejükben, és azonos logikával jutnak következtetésekre.

Keresd a sorozatot itt!

2. Semmi sablon, sok-sok kreativitás

Ez esetben nem az alaptörténetre gondolok, hiszen ott eléggé meg van kötve az író keze, ha a lista 1-es pontját teljesíteni akarja, és nem pl. egy párhuzamos univerzumban játszódik a könyve, ahol a gyerekek a szülők, vagy valami hasonló. A jó szórakoztató irodalom képes egyedi és különleges lenni csavaros, nem várt eseményekkel, furcsa emberi reakciókkal, különböző érzelmek ütköztetésével.

Keresd a sorozatot itt!


micsodakoltozes4.jpg3. Élethű karakterek, bonyolult érzések

Ebben a sorozatban számunkra azt volt a legérdekesebb átélni, ahogyan a szerző bevezetett Lali érzelmi világába. Néhány fejezet után azt érzi az olvasó, hogy mélyen megismerte Lalit, mégsem tudja sokszor, mi történik benne. Hogyan is tudhatná, hiszen egy komplex személyről van szó, bonyolult érzelmi világgal. Izgalmas megfigyelni, hogy miként bontakozik ki Hédi és Lali szoros barátsága, milyen erősen képesek hatni az elejtett mondatok, és hogyan következtethetünk a szereplőkkel történt múltbeli eseményekre akár csak egyetlen érzelmi reakcióból.

Keresd a sorozatot itt!micsoda_kalamajka_borito_1000px.jpg4. Sajátos, de következetes humor

A szórakoztató irodalomnak nem kell feltétlenül humorosnak lennie, de ha van egy kiforrott, következetesen alkalmazott, vicces oldala, az mindenképpen csak előny lehet. Mindegy, hogy angol, abszurd, netán helyzetkomikum, a fő, hogy az olvasó rá tudjon érezni a könyv humorára. A Micsoda költözés! már az első jelenetben lefektette a szabályokat a kisgyereket kézbesítő postással, akit képtelenség meggyőzni arról, hogy itt valami nem stimmel a szituációval: hiszen ő csak a munkáját végzi, és a jellegzetes humor a Micsoda kalamajká!-ban is megmarad.

Keresd a sorozatot itt!


5. Folyamatos izgalom

Nem véletlen, hogy oly sok gyereket nevel rá (és oly sok felnőttet szoktat vissza) az olvasásra a szórakoztató irodalom műfaja. Ha jó a könyv, nincs benne olyan oldal, ami után ne várnánk izgatottan a következőt. Az a bizonyos letehetetlen, egyben elolvasós fajta. Viszlát, hosszú tájleírások, viszlát, szürke hétköznapi események! Lalival és Hédivel mindig történik valami, amiből általában valahogy ki is kell kecmeregni, az olvasó pedig szurkolhat, hogy vajon sikerül-e, és nem keverik-e még nagyobb kalamajkába közben magukat. 

Keresd a sorozatot itt!

Kapcsolódó termékek