Nem regény, nem mese, hanem vers!

milyen verset olvassunk?

2013. április 11.Hanna

cimkék: költészet Vers Pagony

emeseA Költészet Napja van ma - itt a Pagonyon is. Aki tudni szeretné, hogyan olvasnak a költők a gyereküknek verset, csak olvassa el a cikkünkben - aki pedig azt szeretné tudni, hogy ő mit olvasson a gyerekének, az kattintson a tovább gombra! Lesz itt Varró és Szabó és Kovács és egyéb mesterségek.

nemVarró Dániel új kötete, a Nem, nem, hanem Agócs Írisz rajzaival ma kerül a boltokba. Egyetlen vers, avagy verses találós kérdés: Nem, nem hanem. Azaz: van nekünk egy kérdésünk, hogy hogyan, mit kell tenni, van nekünk jó pár ritmusba szabott vicces válaszunk, majd lapozás után következik a teljesen komoly és felnőttes (sajna ezért kicsit uncsi) jó válasz.

De azok a ritmusba szabott rossz válaszok! Azokért érdemes ezt a könyvet olvasgatni. Hát van még ember, avagy költő a föld kerekségén, akinek eszébe tud jutni: “Min megy a villamos? Faágról faágra szökdécsel, mígnem kiér a körtérre?” és persze megvan az az érzés, hogy a Varró Dani pont olyan, de legalábbis pont úgy él, mint én: ne zörgess csipszzacskót, és ha elengeded a plüssdühösmadarat, elrepül. Hát igen.

hhMost elárulom viszont, hogy ki a titkos favoritom. Egy háromnevű erdélyi szerző - nem, nem Kovács András Ferenc, mert ő nem titkos. Hanem Balázs Imre József, akinek már két kötete is van: Hanna-hinta, Blanka birodalma. És nem azért a kedvencem, mert én Hanna vagyok, a húgom meg Blanka, hanem mert Balázs Imre József azon kevesek közé tartozik, akik úgy írnak könnyed és komoly sorokat, hogy közben minden szótag ül, és ízlelgetjük tapogatjuk a finoman megmunkált ritmusokat, gondolatritmusokat és rímeket. A verseket a kisgyerekkor tipikus helyszínei, tárgyai, gondolatai népesítik be, gyakran szinte belebújunk a kicsikbe. De nem a szokásos felnőttes-vicceskedős lehajolással, hanem valóban gyerekperspektívából szemlélve a világot. Orbán Ottó Kati-patikájához hasonlítható kis kötetek.

csmÉs persze ne hagyjuk ki a klasszikusokat se: a kortárs gyerekvers antológiáját, a Friss tintát, a gyönyörű és vicces A részeg elefántot Lackfitól és Molnár Jacqueline-től, Kovács András Ferenc andalító és rengetegféle, univerzumot felölelő gyerekköltészetének gyűjteményét, a Hajnali csillag peremént. Tóth Krisztinától az Állatságok kacska rímekkel és tört ritmusokkal operáló, fura állatnevekre írt kis kötete minden állatkert-rajongónak kötelező. A rímből és ritmusból pedig néha kinézve olvassunk olyan verseket is, amik a gondolatok ritmusával mesélnek el egy nehezen elmondható történetet: Kiss Ottó mindkét kötete, a Csillagszerdő Márió és az Emese almája is ilyen.

A nagy régieket se felejtsük el: most jelent meg újra Weöres Sándor gyerekverseinek gyűjteménye modern illusztrációkkal, de a Bóbitánál és Tamkó Sirató Tengereckijénél évekre leragadhatunk, annyi jó sor van benne.

mszmszA gyereklelkű felnőtteknek és a medvéket kedvelőknek pedig Tandori köteteit ajánlom: a Medvék minden mennyiségben-t és a Medveálom madárszárnyon-t.