Nemcsak a csíkok miatt

Nyári interjú Egri Mónikával, a Babaróka ajándéka illusztrátorával

Bár sok dolog megváltozott a Pagony blogon, egy régi, nagyon kedves nyári szokásunknak idén is áldozunk. Folytatjuk a „Mit csinál az író nyáron?” című interjúsorozatot, amit azért is kedvelünk különösen, mert nyáron kérdezni is szabadabban lehet. Az újdonság, hogy ezúttal nemcsak írókat, hanem illusztrátorokat is felkerestünk. Idén a sok első gyerekkönyves, friss alkotót ismerhetsz meg a nyár folyamán a cikksorozatból, egy kicsit természetesebb és pihenősebb időszakban.

 

- Hogy telik a nyarad?

- Fagylaltos leevősen, erdőjárósan, dolgozós-fájós derekasan, hajnali mókusfigyelősen, utazósan, máskor maradósan. Kiadósan étkezősen. Talpig szandálosan, nyakig izzadósan, hajaszálagörbülősen.

- Dolgozol valamin?

- Két munkán is dolgozom, de egyelőre mindkettő titkos még, szóval ha elmondanám…

- Hogyan szoktál pihenni?

- Leginkább sehogy.:) Most voltunk egy kicsit nyaralni, de úgy érzem, legalább egy hónapig fogom karakterek gyártásával kipihenni a sok hegyi túrát. De nem, csak viccelek, nagyon kellett ez már. A tüdőm tiszta, bundám selymes, lábam kilométeres.

- Milyen utazásokat tervezel?

- Most már csak reggeli túrajáratokat a kávésbödönig és vissza. Esetleg némi virágföld körüli utazásban látok még fantáziát.

- Hova utaznál a legszívesebben?

- Valójában nem szeretek utazni. Csak ott lenni szeretek már. De azt nagyon☺És bárhol szívesen vagyok, ahol jó a levegő, van fű, fa, némi víz, meg egy- két barátságos kutya. És persze kevés ember.

- Mit olvasol nyáron?

- Többnyire a szövegeket, amikhez rajzolok. Most volt több útleírás, szembejött pár ismeretlen utcanévtábla is, fagyireceptek, semmi komoly☺

- Mit olvasnak a gyerekek nyáron?

- Remélem, a nemrég megjelent könyvemet☺. Mármint az olvasógyerekek.

- Te miket szerettél gyerekkorodban nyáron olvasni?

- Ha jól emlékszem, a csíkos könyveket imádtam. Nemcsak a csíkok miatt, persze. És a Leó jégkrém csomagolását bármilyen mennyiségben szívesen kiolvastam☺

- Milyen volt a legjobb gyerekkori nyarad?

- Afféle Tüskevár-jellegű. Három copfos kiscsaj és egy jó fej anyuka a Dunakanyarnál, egy apró házacskában, ahol nem volt áram, de ez senkit sem zavart. Volt dzsumbuj a kertben, vadregényes kirándulások, lepkekergetés, strandolás, igazi képeslaptémák.

- Melyik fagyi a kedvenced?

- Hosszas keringőzés után visszatértem a csokihoz. De csakis a minőségihez.

- Mi a kedvenc nyári recepted vagy ételed és hol lehet megkóstolni?

- Egy thai kaja most a favorit, currys-kókusztejes- csirkés- zöldséges, és bármily meglepő, egy bécsi vonatállomáson lehet megkóstolni. 28-as a neve☺Eszméletlen finom.

- Melyik a kedvenc időszakod, évszakod az évben és miért?

- Az ősz. Fények, színek, illatok. No, meg van az ősszel valami nosztalgikus viszonyom is, nem tudom megmagyarázni. Egyszerre szomorú és kedves, lemondó és mégis reményteljes.

- Ha nyár, akkor…

.... kánikula. Legyen inkább már ősz!:)(A cikk nyitóképe Csáky Balázs fotója)

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek