Nevetni kell, ennyi az egész!

Ezeket a vicces könyveket olvassátok!

Azoknak, akik tutira mennek

23674.jpgA Ropi-széria minden gyerek és szülő álma: a 8 évesek kiválóan rákattannak az olvasásra, az aggódó szülők pedig hátradőlhetnek, hogy igen, mégis olvas a gyerekem és élvezi is. És ez a sorozat tényleg olyan: a kisiskolások eltűnnek a szobában, bekuckóznak, nem hajlandóak előbújni, amíg az utolsó betűt fel nem falták. A nagyon várt 8. rész, a Pechszéria pedig nem okoz csalódást: van benne sok konfliktus, rengeteg képregényes humor, és olyan vállalhatatlan osztálytársak és barátok, hogy sok tekintetben felülmúlja a korábbi köteteket. Ebben a részben Greg összeveszik legjobb barátjával, Rowley-val és kérdéses, hogy valaha kibékülnek-e. A nehézségek is úgy sorakoznak egymás mellett, hogy a szerencsétlenségeken sem lehet sírni, muszáj nevetni. Mindannyiunk életében van olyan időszak, amikor semmi sem jön össze, de ilyenkor is elég lehet egy nagy adag komolytalanság, hogy mégiscsak pozitívabban lássuk az életet. A Ropi pedig erre garancia.

Azoknak, akiknek nevetni és izgulni is szeretnek

23581.jpgA Doktor Proktor-sorozat családi jó barátunk, mindannyian szeretjük. Amikor épp nem a kisiskolás hordja-viszi otthon és a suliban, akkor abból mesélünk este, bár tény, hogy ez már egyáltalán nem mese. Sőt, olykor krimibe hajlik, félelmetes dramaturgiája sodor, nem lehet beilleszteni csak úgy a könyvjelzőt, muszáj tovább olvasni. Bulle, a 10 éves főhős, a jelenetek fő humorforrása termetével, vörös hajával és nem hétköznapi stílusával, valamint bicskanyitogató nevetésre ingerlő beszólásaival. Könnyű azonosulni vele, csakúgy, mint állandó társával, a mindig józan, okos és mérsékelt Lisével. Ők ketten mindig bajba kerülnek, miközben épp próbálják megmenteni a világot az aktuális főgonosztól: Bulle egyszer majdnem egy rémséges óriáskígyó gyomrában végzi (1. könyv), a guillotine-nal is közelebbről megismerkedik (2. könyv), a holdkaméleonok fogságába esik (3. könyv). A negyedik, friss kötet valami igazán különlegessel készült: a szerző nemcsak izgalmat és némi rettegést kevert össze rengeteg humorral, de egy újabb szuper összetevőt is hozzákevert az amúgy is tökéletes egyveleghez, a focit. A harmadik kötet végére Bulle, Lise és Doktor Proktor megszabadították Norvégiát a kegyetlen és félelmetes holdkaméleonoktól, de mégsem dőlhetnek hátra. A norvég király csakis bennük bízik, amikor kiderül, hogy három elvetemült rabló az ország csekélyke, de teljes aranykészletével lépett meg az országból. A történetbe beszáll egy hasznavehetetlen focicsapat, néhány elfuserált találmány, valamint izgalmak, veszélyek és persze nevetés minden mennyiségben!

Azoknak, akik kizárólag nevetni szeretnének, de sokat

23762.jpgBátran állíthatom, hogy Jeremy Strongrégi-új kötetei nagy kedvencek kicsiknél, nagyobbaknál és még a szüleiknél is. Mindkét kis könyv egyszuszra olvasható, pörgős történettel, amik a helyzetkomikumra helyezik a hangsúlyt és ettől nonstop ingerli a nevetőizmainkat. Az Apa szerzett egy aligátorban apuka tényleg, valóban (!!!) hazavisz egy aligátort, aki állítólag nagyon békés állat, vegetáriánus, de biztos, ami biztos a Roppancs nevet kapja. Hamar kiderül, hogy a krokodil, merthogy tényleg egy krokodil, nem annyira békés, és rengeteg galibát okoz a kertes házban és környékén. Szétrág, kiszór, bekap ezt-azt legyen az élő vagy élettelen. A családi perpatvarok után még tűzoltókat és a haderőket is be kell vonni a Roppancs elfogó és szabadító hadműveletben. A nagyi nagy szökése az aligátorsztori folytatása, amit persze külön is ugyanolyan szórakoztató olvasni. A süket és szórakozott nagyi szerelmes lesz a mogorva és robbanásra hajlamos szomszéd rocker nyugdíjaskorú édesapjába. Innen indul a történet, a megszámlálhatatlan poén között persze van benne lányszöktetés, hőlégballon, dinó formájú csúszda, és ugrálóvár is. Rövid történetek ezek, amiket mindenképp érdemes elolvasni, ha jóízű és hangos nevetésre vágyunk.

(A cikk nyitóképének forrása: Pressfoto / Freepik)