Nyárkezdő könyvek

Ezeket is olvassátok ezen a nyáron!

Legyél te is láthatatlan, mint Emil, és csak olvass egész nyáron! Hogy miket, az kiderül Győri Hanna ajánlójából, aki a legfrissebb könyveket szedegette össze nektek, hogy legyen miből válogatni... Van egy könyv a matek szerelmeseinek, egy másik friss házasoknak vagy kistesóra vágyó gyerekeknek és még további vicces kötetek.

21497.jpgA fiú, aki imádta a matekot - Naphegy Kiadó - Erdős Pál, a huszadik század második felének egyik legnagyobb, magyar származású matematikusa. Hogyan lehet egy matematikusról, aki rettentő bonyolult és absztrakt problémák között tölti az életét, gyerekkönyvet, sőt, képeskönyvet írni? Mint kiderül, nagyon jól. Egyrészt, mert mindenkinek, még a matematikusnak is volt gyerekkora, és éppen azért mert más - egy zseni, érdekes. Erdős Pál Budapesten nőtt fel, anyukája és nevelőnője óvó kezei között - és ez a fajta elzártság annyira meglepő, hogy nálunk például napokig téma volt. Aztán (még épp időben, de ezt nem tárgyalja a könyv) külföldre került, ahol a mindennapjai megint csak nagyon eltérően alakultak, mint egy átlagos embernek. A szövegben egy ember élete, mindennapjai jelennek meg, furcsaságaival, egyediségével együtt. A matematikai problémák a rajzokban és az utószóban kaptak teret. A rajzok iszonyú izgalmasak - egyszerre ábrázolnak valós helyszíneket, embereket (egy képen az MTA frissen megválasztott elnökét, Erdős kortársát, Lovász Lászlót is láthatjuk), és jelenítenek meg olyan matematikai problémákat, amelyek Erdőst érdekelték. Ezek a problémák, mint ahogy Erdős élete, és a rajzokon szereplő valós személyek is, az utószóban ki is vannak fejtve. Ezzel az eszközzel tud a szöveg egyszerű és érdekes maradni, és egyúttal teljesen kézzel foghatóvá válik, hogy milyen az, amikor valaki mindenben a számokat, a matekot, a matematikai rendszert látja.

 

21653.jpg
21654.jpg
Vincent Cuvelier: Emil láthatatlan és Emil denevért szeretne, Naphegy Kiadó - Emil nem mindennapi kisfiú. Például nem kutyát vagy macskát szeretne, hanem denevért. Elvégre egy denevér sokkal izgalmasabb! A mamáját azonban nem ejtették a fejére, ügyesen hárítja a lehetetlen kívánságokat. Annyira ügyes, hogy akkor is látja Emilt, amikor a kisfiú láthatatlanná válik - vagyis annak képzeli magát - és úgy próbál ügyesen beleenni a sütibe, meg egyéb galádságokat művelni. Nulla didaxis, vicces sztorik, Kázmér és Hubás jellem - ilyen ez az új Vincent Cuvelier-sorozat kicsiknek, Lackfi János rímes fordításában.

 

21488.jpg
Alma - Végre itt vagy! - Vivandra  Az Alma - Végre itt vagy! a születés előtti kilenc hónap története. A hatalmas, díszes, szép oldalakon végigkövetjük, ahogy a kis almamagból lassan növekedve sejtek csomójává, majd egyre több mindent tudó kis élőlénnyé fejlődik a gyerek. A könyv egyszerre követi a magzati lét biológiai stációit, és jeleníti meg azokat egy szimbolikus, költői nyelven - amihez igazán passzol a fordító, Finy Petra stílusa. Friss házasoknak és kistestvérre váró kisgyerekeknek ajánljuk Audeguy Stéphane könyvét.

 

21462.jpg
Szusi apó álmot lát - Móra - Nagyon szeretem Kiss Ottó könyveit, és ezt is, mert lakonikus tömörséggel, teljesen szenvtelen hangütéssel képes megrezegtetni az emberben érzelmi húrokat. Az írói ítéletek, megszólalások tökéletesen ki vannak iktatva, mindent a főszereplő reflexióin átszűrve kapunk. Szusi apót már az első kötetben megismerhettük - sajátos bölcs ő: egyszerre antik filozófus és kétbalkezes, botcsinálta remete. Egyszerre magábaforduló, figyeli önmagát, és kissé naivan nyitott a külvilágra. A mitikus elemeket úgy forgatja ki a szerző, hogy meghagyja őket eleinte eredeti jelentésükben, és a cselekmény során leplezi le működésképtelenségüket. Már az alapszituáció is ilyen, az álombéli isteni elhivatottság. Szusi apó hiába követi a hangot, hiába próbál megnyílni az emberek előtt, annyira más, mint a világ, ami körülveszi, hogy nem tud rezonálni vele. Mátyás király, az álruhás bölcs szerepe sem működőképes, hiszen ott a hatalmas vált kicsivé, de mindig hatalma tudatában cselekedett, míg itt a periferiális próbál behatolni a centrumba. Így minden kísérlete félresikerül, és végül visszatér-menekül az erdőbe, otthagy minket, mint annyi kissottós hős, elgondolkodva-megütközve. Baranyai András illusztrációival.

 

21317.jpg
Sári és a három Ottó - Kolibri - A szerző, Tiina Nopola nem más, mint a Risto Rapper írójának testvére. Ez a   képeskönyv egy kislány története, aki nagyon szeretne kistestvért, hogy legyen játszópajtása. De ha már kistesója nem lehet, legalább egy kutyát szeretne. De a mamája és a papája se nagyon figyel rá, borzasztó elfoglaltak a saját dolgaikkal. Csak amikor Sári már egészen elszomorodik, akkor kapják fel a fejüket, de addigra Sárinak megy el a kedve a dolgai megbeszélésétől. Még szerencse, hogy a három Ottó, a kicsi, a közepes és a nagy a játszótéren a szolgálatára áll, és próbálnak neki kutyát szerezni - vagy ha az nem sikerül, legalább barátkozni vele. Sári azonban hajthatatlan, kutyát szeretne. A fiúk mindent megtesznek érte, és végül Sári sem érzi egyedül magát mellettük. Borzasztó helyes, egyszerre finom és humoros rajzok kísérik Tiina Nopola rövid kis szövegeit - várjuk a folytatást!

 

Kapcsolódó termékek