Ókori éhezők viadala, középkori dimenzióugrás, jövőbeli hackercsaták

Tavaszi újdonságok III.

Ez a szemle olyan alternatív világokat ismertet meg veletek, amelyekben griffháton lovagolhattok, szörnyekkel csatázhattok, vagy birodalmakat dönthettek meg miközben fel sem álltok a fotelból.
Ha már unjátok aHarry Pottert és az Útvesztőt, de úgy gondoljátok, hogy helye van a fantáziátokban újabb és újabb univerzumoknak, nézzétek, milyen újdonságokat tartogatunk számotokra!

Michael Peinkofer: A griffek visszatérése
Sokak kedvence, a Gryphony végre egy harmadik résszel bővült. Ez a kedves fantasy szülők és gyerekek közös kedvence, esténként együtt olvasva izgulhatjátok végig Melody és griffje, Agravain kalandjait. A hétköznapok nyugodtan telnek a Kőház Panzióban, a lánynak csak a francia Colin és a régi jó barátja, Roddy közötti feszültséget kell elsimítania, de mindeközben a Sárkányok Rendje tisztességtelen célokra nevel egy griffet. Melody és Agravain kénytelenek hát elhagyni a biztonságos panziót és a jó ügy mellé állni, hogy megmentsék az ifjú griffet. Ez a vállalkozás azonban lehetetlennek tűnik, hiszen a Sárkányok Rendje sziklaszilárd lábakon áll már réges-rég óta. Bájos, izgalmas olvasmány az egész családnak.

12 éves kortól ajánljuk.

 

Shane Hegarty: Pusztuló világok

Megjelent végre a Darkmouth sorozat második része is, amely az előzőhöz hasonlóan lendületes, mai nyelvezettel íródott, ezért azoknak az ifjú olvasóknak is ajánljuk, akik egyébként nem szívesen vesznek a kezükbe könyvet. Ahogy az előző részből megtudtuk, Darkmouth éppen az emberi világ és a szörnyek világának határán helyezkedik el, Finn és családja pedig generációkon keresztül védelmezte az emberi világot ezektől a szörnyektől, az úgynevezett legendáktól. Ebben a kötetben Finnre hárul a felelősség, hogy szembenézzen az embereket fenyegető veszélyekkel, azonban most se a barátai, se apja nem tud a segítségére sietni, ráadásul éppen a saját nagyapja az, aki foglyul ejti, miközben hordányi legenda készül áttörni a kapun. Sikerülni fog vajon kétbalkezes hősünknek egymagában megoldania ezt a helyzetet?

10 éves kortól ajánljuk.

 

Sabaa Tahir: Szunnyadó parázs

Ezt az izgalmas, alternatív világban játszódó regényt nem véletlenül hasonlítják a Trónok harcához: komplex rendszerét tűpontos leírásokból ismerhetjük meg, a mellékkarakterek is éppen olyan kidolgozottak, mint a főszereplők, és az írónőnek George R. R. Martin lehetett a példaképe akkor is, amikor a karakterei kegyetlen sorsát eldöntötte. De abban az esetben sem járunk messze az igazságtól, ha Az éhezők viadala diktatórikus rendszere jutott eszünkbe egy kis ókori Rómával keverve. A Szunnyadó parázs diktatúrájában az sem lehet biztonságban, aki a rendszert szolgálja, mégis a főhősök megkísérlik a lehetetlent, és megpróbálnak megtenni mindent egy jobb, élhetőbb világért. A cselekményt felváltva, két szereplő szemszögéből láthatjuk, és rajtuk keresztül a rendszer teljesen más szegmenseit ismerhetjük meg. Laia rabszolgaként próbálja megmenteni lázadásért elfogott bátyját, míg Elias az elit tagjaként, évfolyamelsőként titokban a birodalom ellen fordul.
Lebilincselő és kegyetlen történet, várjuk a folytatást!

14 éves kortól ajánljuk.

 

James Dashner: Halálos hajsza

James Dashner neve ismerős lehet már az Útvesztő-sorozat miatt, sokan már csak ezért is le fogják kapni a könyvesboltok polcairól ezt a könyvet. A Halálos hajsza azonban egészen más, cselekménye a mostanában sokakat foglalkoztató lehetséges jövőnkben játszódik, ahol az emberek már teljesen a számítógépeikhez kapcsolódva élik az életüket (jelen esetben egy koporsónak becézett szerkezetben, amely még fizikai ingereket is közvetít), és a felhasználók a barátaikat is csak a kibertérből ismerik. A regény nem kínál választ arra, jó-e ha ez a jövő vár ránk, de alapot ad egy izgalmas diskurzushoz. A cselekmény pedig egy disztópiába ültetett nyomozás, ahol Michael és barátai feladatul kapják egy hacker, Kaine felderítését, akinek a nevéhez több gyilkosság is köthető. Míg a virtuális világban nyomoznak, egyre inkább elmosódnak a határok, míg végül mi magunk sem tudjuk, mi a valóság.

14 éves kortól ajánljuk.

 

Veronica Roth: Árnyak és jelek
Veronica Roth neve sem új a young adult rajongók számára, a szerző a Beavatott-trilógia miatt lehet ismerős. Ez a sci-fi egy egészen egyedi világot teremt izgalmas kultúrával, amellyel az írónő egészen új kifejezéseket is bevezet. Csendvirágok, fenzuk, tollfű, prédálás és persze a lényeg, az áramadomány, amely egy különös képesség és ebben a világban mindenki életében jelen van. Cyrát arra kényszíti a testvére, hogy képességét mások kínzására használja, azonban a lány ennél sokkal többre hivatott. Akos pedig egy családjához a végletekig lojális fiú, aki mindent megtenne, hogy megmentse testvérét. Izgalmas sci-fi és egy csipetnyi Rómeó és Júlia – kell ennél több?

14 éves kortól ajánljuk.

 

V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia

Ez a regény is egy új világot ismertet meg velünk – vagyis rögtön négyet. Egy mágikus apokalipszis során több dimenzióra hasadt az univerzum, így jött létre Vörös, Szürke, Fehér, és ami a bonyodalmat okozza, Fekete London, amelyek között Kell herceg irigylésre méltó módon ugrálni tud, és fontos üzeneteket közvetít a városok között. Egy ilyen út során pusztító, gonosz mágiával találja szembe magát, amelynek leküzdésében egy tolvajlány lesz segítségére. A középkori hangulatú helyszínek, a mágia újszerű jelenléte, a feszített tempójú cselekmény és a szeretetreméltó karakterek teszik igazán egyedivé a történetet, amelynek a folytatását garantáltan várni fogod. Bár ez is young adult regény, nem csak a YA rajongóknak ajánlom, ez a szépirodalmi igénnyel megírt kötet bárkinek a polcán méltó helyet fog elfoglalni.

14 éves kortól ajánljuk.

Navratil Dominika írása