Halálkomoly

Olvass bele!

A Halálkomoly egy humoros thriller halál komoly és halálosan komolytalan helyzetekről, amelyekkel előbb vagy utóbb mindenki találkozik…

Olvass bele a Vészkijárat sorozat legújabb részébe!

Helgát Líney telefonhívása ébresztette a következő reggel, nem sokkal tíz óra előtt. Úgy tűnt, hirtelen mindennél fontosabbnak érzi, hogy mihamarabb befejezzék a Költő utáni nyomozást.
– Szerinted mit kellene tennünk? – kérdezte hadarva és izgatottan, ahogy Helga felvette.
– Hát, én szerettem volna kialudni magam. De ezt most már elbaltáztad, tényleg köszi szépen! Líney vagy nem értette a célzást, vagy úgy döntött, hogy elereszti a füle mellett.
– Van valami terved, szeretnéd, hogy átjöjjek hozzátok? Most már egész elképesztően jól elvagyok a mankóval. Helga nagy levegőt vett. Annyira fárasztó tud lenni, ha mindenki tőled várja, hogy megmondd, mit csináljanak! Nem lehetne, hogy a változatosság kedvéért most a kis matekzseninek legyen valami ötlete?
– Mi lenne, ha most te javasolnál valamit? – morogta bosszúsan a párnájába.
– Hát, igazából már eszembe is jutott valami – mondta Líney szinte azonnal.
– Tényleg? – Helga csupa fül volt.
– Emlékszel, amikor a tornatanárunk a leggyakoribb sportsérülésekről beszélt nekünk a napokban? A két osztálynak közösen tartották a testnevelést, de Helga semmilyen sportsérülésekről szóló előadásra nem emlékezett.
– Komolyan nem rémlik? A tanár a hideg és a meleg borogatások közötti különbségről beszélt, meg ilyenek.
– Fogalmam sincs.
– Na, mindenesetre az egyik lány ennek kapcsán mondta, hogy az édesapja nagyon profin tudja kezelni az összes ilyen jellegű sérülést, mert hogy akupunktúrával foglalkozik.
– Akumicsodával? Ez egy gyógyítási módszer?
– Ne térjünk el a tárgytól – hadarta Líney. – Tutira nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, hogy az a lány, aki ezt mondta, talán Sonja lehetett.
– És miért jó nekünk, hogy tudjuk ezt annak a lánynak az apjáról, aki talán Sonja lehet?
– Hát, mert nekem meg van egy kificamodott bokám.
Líney számára nyilván egyértelmű volt, mi az összefüggés, de Helgának még nem állt össze a kép.
– Figyu, én egyelőre örülök, hogy nyitva van a szemem, az agyam viszont még nem nagyon indult be, és abszolúte semmi kapcsolatot nem látok a kificamodott bokád, a Költő utáni nyomozás és a figura között, aki talán Sonja édesapja, már bocsánat.
– Dehogynem! Az a lényeg, hogy mi lenne, ha felhívnám, és elmondanám neki, hogy szétment a lábam, és megkérdezném, hogy az édesapja nem tud-e nekem segíteni. Ez azért így már valami, nem?
Igen, Líneynek ebben igaza volt. Ez valóban valami volt. Ráadásul az egyetlen valami, ami mindkettejüknek eszébe jutott, és igazából annyira nem is volt rossz ötlet.
– De…? – Helgát egy iszonyatos, fenyegető gondolat kezdte el kerülgetni. – Hát izé, ha ez tényleg bejön…
– Igen?
– Akkor az a pasas tűket fog beléd szurkálni, azt vágod?
– Nyilván.
– És ettől nem ráz ki a hideg?
– Hát nem vállal az ember mindenféle kellemetlenséget, ha emberéletekről van szó?

Jónína Leósdóttir: HALÁLKOMOLY - Amikor a barátság élet-halál kérdése
Tilos az Á Könyvek, 2016

A helyzet egyértelmű. Bárki is írta a verset, borzalmas ­lelkiállapotban van, talán már élni sem akar. Ez egy segély­kiáltás! De vajon ki küldte?

Helga egy furcsa cetlit talál a konyhaasztalon, miután egy feladaton dolgoztak együtt az iskolai angolcsoport­tal. A lapon egy elmondhatatlanul szomorú vers olvasható. A lány elindul, hogy felkutassa a szerzőjét, és megpróbáljon segíteni neki, ám a keresés jóval nehezebbnek ­bizonyul, mint várja. Öten voltak nála azon az estén, és a lány ­hiába igyekszik, egyre kérdésesebb, melyikük ­írhatta a verset, az idő pedig vészesen fogy. A nyomozásba Helga fura ikertestvére és legjobb barát­nője is bekapcsolódik, akiknek azonban egy egészen más természetű ügy ­alaposan elvonja a figyelmét.

JÓNÍNA LEÓSDÓTTIR 1954-ben született. Év­tizedeken keresztül újságíróként dolgozott, később ­pedig Izland egyik legnépszerűbb szerzőjévé vált ­ifjúsági- és felnőttregényeivel, melyekért számos kitünte­tés­ben részesült.

Kapcsolódó termékek