Örökre összeköt minket valami

Interjú Pásztohy Pankával

- Hol található pontosan az a körúti ház, ahol a nagymamád lakott?

02_sargavili.jpg
- A könyvben szereplő képek alapján könnyen megtalálható a ház. A pontos címet azonban nem szeretném elárulni, inkább meghagynám egy játéknak a megkeresését.

- A történetben szereplő nagymama valójában a te nagymamád, aki meghalt 6 éves korodban, épp mielőtt iskolába mentél volna. A Pesti mesével emléket szerettél volna állítani neki?

- Igen, ez a könyv terápia is volt nekem, mivel a mai napig nagyon hiányzik a nagymamám.

- Emlékszel, hogy gyerekként milyennek találtad Budapestet?

- Mindig is nagyon szerettem Budapestet. Minél nagyobb és élőbb egy város, annál jobban érzem magam benne. Már kisgyerekként is lenyűgözött ez a forgatag. Egyik kedvencem az Úttörő Áruház világító neontáblája volt, de az a mai gyerekeknek már semmit sem mondana, így természetesen kimaradt a könyvből.

03_lepcsohaz.jpg
- Milyen érzés volt, több mint 30 év után visszamenni a nagymamád házába?

- Sokáig halogattam, hogy visszamenjek a nagymamám házába, amit persze kívülről sokszor láttam azóta is, ha villamossal utaztam. Szerencsém volt, mert egy a házban lakó férfi beengedett. Minden változatlan volt. A mozaik a kapualjban, a piros lift, a lépcső. Felmentem az ötödik emeletre ahol lakott. A liftbe már nem szálltam be. Az ajtaját harminc éve nem festették át. Megálltam egy pillanatra. Hiába volt minden tárgy ugyanolyan, már üres volt. Nagymamátlan.

- Van olyan kedvenc budapesti helyed, ahova szeretsz időnként ellátogatni?

- Az Állatkertet nagyon szeretem, amikor tehetem, ellátogatok oda. Voltam már többfelé a világban állatkertekben, de a budapestit egyik sem tudta felülmúlni.

- Mit jelképez számodra a mesében megjelenő és papírból hajtogatott madár motívuma?

04_papirrepcsi.jpg

- Van egy japán legenda, miszerint aki ezer papírdarut hajtogat, annak teljesül egy kívánsága. A papírmadár az összetartozás csodáját jelképezi a mesémben. Mert hiszek abban, hogy örökre összeköt minket valami azokkal, akiket egyszer nagyon szerettünk.

05_hidon.jpg
- Mi a színhasználat jelentősége a narratíva szempontjából? Értem ezalatt a piros-sárga szín megjelenítését a történetben.

- A könyv emléktöredékéből áll össze. Az elnagyolt háttérszereplők, és a csak a nagymamára és a kislányra fókuszáló meleg színek, ezeket az emlékfoszlányokat jelképezik.

- Hogyan láttál neki a budapesti helyszínek ábrázolásának? Milyen technikával alkottad a mesében szereplő képeket?

- Természetesen minden, a könyvben szereplő helyszínre elmentem, és fotókat készítettem. Utána digitális rajzpadon megrajzoltam a karaktereket és a helyszíneket. Míg eddigi munkáim során csak a képzeletemre hagyatkoztam, most ezzel ellenben a valóság adta az alapot. Az Állatkertben ugyan már nincs tengerimalac város, de a kiadóval közösen arra az elhatározásra jutottunk, hogy kár lenne kihagyni a meséből.

- Várható a kötet folytatása újabb budapesti helyszínekkel, vagy esetleg másik városban?

- Klasszikus értelemben vett folytatása biztos, hogy nem lesz, de lehet, hogy a nagymama meglátogatja a kislányt vidéken.

A könyvet itt tudod máris megrendelni, tedd meg, ha tetszett.

Az interjút Gyovai Katalin készítette.