Őszi mesék, klasszikus kedvencek

Válogatás őszi napokra

Mára teljes bizonyossággal beköszöntött az ősz. Mikor kiléptél a házból, váratlanul erőset lökött rajtad a szél. Jobb, ha felkészülsz, mert ez a furcsa változás még így marad egy ideig. Én imádom az őszt, és a (szerintem) őszi hangulatot árasztó meséket, ezért összegyűjtöttem a kedvenceimet, amiket a héten a hideg idő és a meleg sálak örömére tuti leveszek a polcról!

Barbapapa

26520.jpgTalus Taylor világhíres meséi hosszú évekig nem volt elérhető magyarul. A rajzfimeken generációk nőttek fel, és újranézve a meséket azt kell, hogy mondjam, annak ellenére, hogy a kortárs mesékhez képest lassabbak, kevésbé vannak feltolva benne a színek abszolút kedvencei az egész családnak. Most végre könyv formában is barátkozhatunk a Barbák hihetetlen történeteivel. Ráadásul mindjárt több történetet is kínál a kiadó! 26529.jpgAz első mesében Barbapapa születését ismerhetjük meg, aki egy kertben született, akárcsak egy virág. Barbapapa nagyon barátságos és segítőkész, ezért mindenki szereti. Mivel képes az alakját változtatni, ötletességének köszönhetően minden akadályt le tud győzni. A következő történetben Barbapapa Barbamama keresésére indul. Barátaival bejárja a világot, sőt még az űrt is, hogy megtalálja élete párját. Ha szereted a zenét, akkor mindenképpen szerezd be A zenekar című mesét, amiben az egész Barba família muzsikusnak áll, hogy felvidítsák Katust. Ha pedig előfordul, hogy gyerekfelügyeletre van szükséged, akkor a legjobb mese a A bébiszitter lesz, amiben Alizra vigyáznak a Barbák. Náluk jobb bébiszittert elképzelni sem lehet.Kippkopp és Tipptopp

5476.jpgGenerációk nőttek fel Marék Veronika kedves kis gesztenyefiguráin. Bár minden Kippkopp könyvet nagyon szeretek, valamiért ez a kötet volt a kedvencem gyerekként és ma is. A gesztenyekislány lepottyan a fáról, és, bár nagyon lelkes és barátságos, a zord idő és magány a hosszas próbálkozások után a kedvét szegik. Csakhogy felbukkan valaki, akire egyáltalán nem számított: egy gesztenyefiú! Kippkopp és Tipptopp lírai története olyan érzékeny és magával ragadó világot festenek, amibe a felnőtt olvasók is egy pillanat alatt visszahelyezkednek. Megunhatatlan. Nem tudom, hogy olvastad-e, de nem is olyan régen megjelent a sorozat nyolcadik kötete, a Kippkopp és a többiek. Ebben a mesegyűjteményben több rövid történetet találsz, amiben a két kis gersztenyebaba az erdő lakóival találkozik. Ahogy megszoktuk, varázslatos kalandok ezek is, amik teljesen koherensen illeszkednek a már jól ismert Kippkopp mesevilágba. 

Janó és Janka őszi meséi

Jjanoesjanka.jpganót és Jankát aligha kell bemutatnom bárkinek is: a két jó barát mindennapjait bemutató sorozat minden bizonnyal a holland gyermekirodalom királynője, Annie M.G. Schmidt leghíresebb alkotása.
Van valami a régi mesékben, amit nehéz megfogalmazni. Bár lassan három generációnyi hollanddal ellentétben mi nem Janón és Jankán nőttünk fel, őszi történeteiket olvasva mégis ugyanaz az érzés jár át.24717.jpg
Ez a békés hangulat csak fokozódik, ahogy az ember egyre jobban bevonódik a két gyerek meghitt, kissé melankolikus világába. Szeszélyes őszi időjárás ide vagy oda, Janó és Janka ősszel is épp úgy feltalálják magukat, ha játékról van szó, mint bármikor máskor.

Tesz-Vesz mesék

21098.jpgRichard Scarry a gyerekek kedvence. A szellemes mesék mestere. Szeretsz nyomozni? Vagy csak szereted a szórakoztató, ám jól kifundált kalandos történeteket? Akkor mindenképpen meg kell ismerned a méltán népszerű Tesz-Vesz böngészők ihlette kisebb könyveket, nyomozós kalandokat, amiben Sárlaki és Halmos minden rejtélynek a végére járnak. Rejtélyes eltűnések a hiperszupermarketben. „El sem tudom képzelni, hogyan vihette ki” – nyilatkozta Spann Elemér üzletvezető. Hátborzongató bűntény a Morzsa Pékségben! Vajon sikerül-e a két rettenthetetlen mesterdetektívnek, Sárlakinak és Halmosnak fülön csípnie az elvetemült elkövetőket? Ami igazán lenyűgöz ezekben a mesékben, hogy a dinamikája abszolút mai. Lendületes, fordulatos krimik, amiknek minden mondatára, a rajzok minden apró részletéra figyelni kell, ha szuper nyomozók szeretnénk lenni. Mégis nagyon kedvesek és barátságosak. Ez Scarry egyik legnagyobb titka: úgy fenntartani a figyelmet, az izgalmat, hogy közben ez az állapot kifejezetten otthonos. 

Medvetalp és barátai

25209.jpgHa szeretnél egy olyan meseregényt, ami ízig-vérig játék, ráadásul a legfinomabb és elegánsabb trükköket és cseleket veti be, akkor megtaláltad. A Medvetalp és barátai annyira selymesen és óvatosan szövi az olvasó köré a hálóját, hogy szegény ember észre sem veszi, és ott ragad a sorok között, amíg maradéktalanul ki, vagy fel nem olvasta a könyvet. Aki ismeri a mackós verseket, annak nem kell bemutatnom Tandori hihetetlenül zárt és tökéletesen teljes világát. Ez az a mese, aminek soha nem akarok kikerülni a bűvköréből. Lehet, hogy már ismered Medvetalp és Pogácsás mackó egymásra találásának történetét, ugyanis 1979-ben már megjelent. Óriási élmény az egész családnak! Kedves, játékos és könnyed, miközben súlyos és szomorkás. Ahogyan ezt Tandoritól megszoktuk… Egyszerűen nem szabad kihagyni. Van két felnőtt valahol a városban, Medvetalp és a lány, akik felnőtt létükre nem felejtettek el a játszani, és képesek minden a maguk fantáziavilágába integrálni. Ők együtt élnek a harmadik emeleten a mackók és madarak, Lipton, a teásdoboz, Elefántos, a radír, Ernő, a lámpa, Oroszlányos, a fotel és Nyikorgó, a szék társaságában. A mackókat és madarakat most jobb, ha nem kezdem el felsorolni, de mindenki megnyugvására jelzem, senki nem maradt ki a meséből! Rendben megérkeztek a koalák Ausztráliából, itt van Palmer, a pingvin, és a kis pinty, aki játékmadárból lett igazi, annyit „játszottak” vele, Csiripovics Csiprip. Sőt mindjárt a mese legelején érkezik egy egészen új és egészen pici kis mackó, Pogácsás, aki még pici, ezért, ahogy Neki bemutatják Medvetalp és barátai csodálatos világát, mi is bekukucskálhatunk, hallgatózhatunk egy kicsit ebbe a fantasztikus történetbe!

Kapcsolódó termékek