Őszintén az érzelmeinkről

Imserd meg a Kompátia kártyát és alkotóját!

 • "Tudjuk, hogy az erőszak nem a tettlegességnél kezdődik, hanem a szóbeli bántalmazással, egymás értékeinek figyelmen kívül hagyásával, és mindenekelőtt saját magunk elnyomásával. Hiszen előbb utóbb kiütközik, ha nem találjuk meg a módját, hogy meghallgassanak, amikor valami fontos számunkra, és meg tudjuk szólítani, akit szeretnénk, még ha be is van zárkózva. Na de hogy tudjuk egyszerre figyelembe venni magunkat és a másikat is, ha épp egymással ellentétes dolgot akarunk? Mi tudja feloldani az ilyen feszült helyzeteket?" - A Kompátia - Életkerekítő játékok!  Az alkotóval, Redő Júliával beszélgettünk.

- Hogyan, milyen ötletből jött létre a Kompátia? 

redoj.jpg
Redő Júlia

Édesanyámmal, Jónai Éva Havával, közösen fejlesztettük ki a Kompátia - Életkerekítő játékokat: egyrészt az volt a célunk, hogy igenis kézzel fogható eszközt teremtsünk a megfoghatatlanra: a bennünk gomolygó érzések, mint amilyen a csalódottság, bizonytalanság, félelem vagy felháborodás, sokszor minden igyekezetünk ellenére befolyásolják a megnyilvánulásainkat, és így akár azt is elfelejtjük, hogy mi volt az eredeti vágyunk, hogyan akartunk egymás felé fordulni. Ilyenkor gyakran olyan egyedül érezzük magunkat, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy amik bennünk kavarognak nagyon is közös témák. Hogy mások igazából alig várják, hogy szavakba öntsük, és ezzel megfoghatóvá tegyük számukra is mit érzünk és mire vágyunk, hiszen vagy hasonló helyzetben vannak, vagy épp a „vonal másik végén” segítség lenne nekik, ha legalább a saját oldalunkról meg tudnánk fogalmazni, hogy mi van köztünk, mi van a levegőben. Ezekből az önmagunkkal kapcsolatos felismerésinkből pedig megszületik az a beleérző képességünk, amivel aztán a másik felé is hasonló empatikus figyelemmel tudunk fordulni. 

A játékok kártyái abban tudnak segíteni, hogy ez a folyamat elindulhasson! Egy felkavaró vagy éppen beragadt helyzetben elővéve őket, kicsit hátrébb tudunk lépni a problémától, mégsem söpörjük azt szőnyeg alá, hanem kívülről, a képeket és feliratokat nézve érkezik visszajelzés számunkra, hogy igenis létező, elfogadható, szerethető és kezelhető, ami velünk épp van!

A Kompátiát az Együttműködő Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) szemléletmódja és módszere ihlette. Ezt a több mint 60 országban elterjedt módszert édesanyám ’96-ban hozta be Magyarországra, én pedig először tanítványa, majd munkatársa lettem. A képzéseken azt láttuk, hogy egyszerűen az aktív szókincsünket kellene bővíteni azzal kapcsolatban, hogy elméletek helyett személyes megéléseinkre tudjunk figyelni. Ezek ugyanis vita helyett együttérzést és megértést tudnak teremteni, a kapcsolódás révén pedig megnyugszunk, épül a bizalom bennünk, és könnyen találunk megoldást.

szukseglet-kartyak.jpg
A kártyák...

A játékokhoz tartozó piros kártyákon több mint 30 különböző érzést láthatunk, és több mint 60 olyan létminőséget, szükségletet, amelyekből egy helyzetben konkrétabban megragadhatjuk, hogy mi jelenti épp a szeretet erejét a számunkra: például az együttműködés vagy épp az önállóság, a kiszámíthatóság, esetleg a szabadság, a megbecsülés vagy akár a pihenés.
A képek segítenek felidézni, beazonosítani ezeket a fogalmakat már egy 4-5 éves kisgyerekek számára is, a szavak pedig a segítenek kifejezni őket. Döbbenetes, hogy milyen pontosan ki tudják választani akár már óvodás korban is, hogy mi van velük, és mire volna szükségük. Óriási segítség a szülőnek, hogy a gyermeke megkönnyebbül pusztán attól, hogy ki tudta fejezni magát, és nem feszíti tovább, hogy nem értik őt, sőt ő sem érti saját magát. Arról már nem is beszélve, hogy könnyebb megoldást találni, ha már tudjuk mi a helyzet.

 A mási célunk a Kompátia – Életkerekítő játékok megalkotásakor a könnyed élvezetes és izgalmas közös tanulás. Minden játék hétköznapi élethelyzeteinkkel analóg történést idéz fel, így biztonságos körülmények közt próbálhatjuk ki magunkat és sajátíthatjuk el a működő életstratégiáinkat. A Kompátia élmény alapú érzelmi intelligenciafejlesztő közösségi játékait úgy fejlesztettük ki, hogy versengés helyett arra neveljenek, hogy önmagunkért kiálljunk, és közben örömmel működjünk együtt másokkal is. Megtapasztalhatjuk például, hogy hogyan hívjuk fel magunkra a figyelmet, ha szükségünk van rá, és hogyan adjunk teret másnak is erre. Hogyan ébreszthetjük fel a bizalmat magunkban egy csüggesztő helyzetben. Hogyan különböztessük meg az hiedelmeinket a valós tényektől. Amikor együtt játszunk, közelebb kerülünk egymáshoz, jobban megismerjük egymást és saját magunkat is, és amit itt megértettünk, az bizalmat épít köztünk a hétköznapok kihívásaihoz is. 

- Erőszakmentes-Együttműködő kommunikáció: erre mindenkinek szüksége lenne...

 • - Az EMK Kidolgozója Dr. Marshall B. Rosenberg amerikai pszichológus szerint a módszer azt tanítja, amit amúgy is tudunk, csak épp éles helyzetben teljesen megfelejtkezünk róla. Egyes helyzetekben vagy időszakokban könnyen fordulunk nyitottsággal és együttérzéssel a másik felé, és ez átsegít bennünket a problémán, máskor pedig elakadunk, és falra hányt borsó, amit mondunk, vagy akár évekig kerülünk vissza-visszatérő témák elé. Az EMK 4 lépésre és néhány egyszerű szempontra bontotta le, hogy mitől működünk sikeresen egy helyzetben. Ezekre fókuszálva a konfliktusainkból erődemonstráció és megalkuvás helyett fejlődést tudunk teremteni. Hogy elég éberek legyünk a nehéz helyzetekben is minderre, sok közös könnyed, játékos élmény és megtapasztalás tud hozzásegíteni.
 •  

- Hogyan működik, kik használják a Kompátiát?

 1. 1,Elővehetjük akkut helyzetben a Kompátia – Életkerekítő játékok kártyáit. Ilyenkor ha megfogalmazzuk, hogy mi történt pontosan, végiglapozhatjuk először az érzés-kártyákat, és kiválaszthatjuk, azt az egy-két kártyát ami legerősebben kifejezi, hogy ez hogyan érint bennünket. (Ha kisebb gyerekkel foglalkozunk, akkor érdemes kiválasztani azt a néhány lapot, amit mi tippelünk találónak vele kapcsolatban, és abból válogathat ő.) Amikor megtaláltuk, hogy hogyan érezzük magunkat, kiválaszthatjuk a sárga erőforrás-kártyák közül, hogy ebben az állapotban mi esne jól nekünk? Mi az, amire már csak gondolni is megnyugtató, vagy épp energetizáló most ebben az állapotban. Ha ezt is megtaláltuk, akkor ötletelhetünk, hogy mit tehetnénk vagy akár kérhetnénk valakitől konkrétan, hogy az a szükségletünk teljesüljön.
 2.  
 3. 2, Ha konfliktus helyzetbe kerültünk, mind a két félre kerüljön sor, amikor „kiteregetjük a kártyáinkat” – ki hogy éli meg az adott helyzetet, és mi lehet a megoldás, amivel mindenki elégedett. 
 4.  
 5. 3, Ki is tehetjük a kártyákat a falra, vagy a hűtőszekrényre, és bármikor odaléphetünk hozzájuk, ha valami impulzus ér, amit jól esne megfejteni. Vagy választhatunk a nap elején, hogy hogyan indulunk, és mit szeretnénk, vagy a nap végén, hogy mi minden ért bennünket aznap.

erzelem.jpg
Játszhatunk a játékokkal családban, osztályban, baráti összejöveteleken, fejlesztőként, csapatépítő programokon, hogy szóhasználatba kerülhessenek a kifejezések, találkozzunk egymás reakcióival, így amikor éles helyzet van, már könnyebben beszélünk egymással nyíltan, és játszmák helyett megoldást keresve.

 1.  
 1. - Szülőként, otthon is használhatom előképzettség nélkül? Tudok vele kárt okozni?
 • - Természetesen szülőként is használhatjuk a Kompátiát. Úgy fejlesztettük ki, hogy nem feltétlen szükséges előképzettség sem. Ezzel együtt érdemes eljönni a képzéseinkre, mert olyan átfogó tapasztalatokat és olyan felhasználási területeket lehet megismerni a Kompátia használatáról, amit nem is reméltünk előtte. Ezek az élmények bizalommal tölthetnek el, és problémás helyzeteket hullámvölgyeit és hegyeit is kézben tudjuk tartani.
 • Ha megengedjük a gyermekünknek, hogy valóban maga válassza ki, ami van vele, és amire vágyik, és tiszteletben tartjuk, amit megmutat nekünk, nem méltatjuk, és nem ítéljük meg még akkor sem, ha mi mást gondolunk, akkor megtanul bízni bennünk, és egyre nyíltabban és pontosabban fejezi ki magát. Semmit ne erőltessünk, ugyanakkor mutassuk meg, hogy kíváncsiak vagyunk rá, és mi magunk is feltárjuk neki, ami rátartozhat a vele kapcsolatos témákból. Ha a gyerekek látják, hogy mi magunk is lehetünk ijedtek, vagy bizonytalanok, és nekünk is lehet szükségünk megértésre, együttműködésre, akkor ezzel példát is mutathatunk nekik arra, hogy érzéseink és szükségleteink emberi létünkből fakadnak, és ha bátran vállaljuk őket, akkor ez segít a magunk urává válni és őszinte kapcsolatokra találni. 
 • Ez az eszköz pontosan azt szolgálja, hogy együtt tudjunk tanulni és fejlődni a saját gyerekeinkkel is, azzal együtt, hogy szülői/tanári felelősségünket kézben tartjuk.
 • Saját életembe, saját családomba is napi szinten használom a módszert, és rengeteg olyan élményem van, ahol pontosan látom, hogy sikerült kilépnem a megszokott körökből, és ezzel alapot teremtettem annak, hogy a valóságot lássam és mutassam. Nehéz helyzetek mindig adódnak természetesen. Most is nagy fordulatok vannak a családunkban, ugyanakkor ezzel az eszközzel és a bensőséges kapcsolatokkal, amiket eddig ki tudtam alakítani, úgy érzem józansággal és figyelmesen sikerül haladnom bennük.

Rendeld meg itt még ma, és változtass!