Otthon és távolság

Budapest OFF kulisszatitkai - Mészöly Ágnes

Mészöly Ági vérbeli pesti lány, aki a repülőtér mellett nőtt fel. Most ismerd meg, hogy honnan merítette a Budapest OFF kortárs novellgyűjteményben szereplő írását, melynek címe Runway 13R/31L...

meszolya.jpg

- Egészen különleges helyszínt választottál Budapest-novelládhoz. Honnan jött az ötlet?

- Tényleg különös? Én rögtön tudtam, hogy ezt akarom. Valószínűleg én választottam leggyorsabban helyszínt, sőt attól féltem, hogy lecsapják a kezemről a repteret. Szerintem a belépési és kilépési pontok is ugyanúgy hozzátartoznak egy városhoz, mint a centrumok és a műemlékek, hiszen ahol kezdődnek vagy éppen befejeződnek a dolgok, az mindig érdekes.

- A reptér azért mégis olyan tér, amelyről nehéz felismerni egy várost...

- Minden város repterén megjelennek meg az adott hely jellemzői. Lehet, hogy sok szempontból a repterek inkább hasonlítanak egymásra, mint a városra, amelynek részét képezik, és mégis mindig tükrözik a különböző országok vagy vidékek jellegzetességeit.

- Van személyes kötődésed a reptérhez és Pestszentlőrinchez?

- Igen, Szemeretelepen nőttem fel, és sokáig, körülbelül 20 évig csak lentről néztem a repülőket, pedig nagyon szerettem volna valamelyikre felszállni. Azóta viszonylag sokat utazom, így ma már meglehetősen jól ismerem a Ferihegyi repteret. Szeretek útra kelni, elindulni az ismeretlenbe, de legalább ennyire szeretek hazatérni is. De mikor hazatérek, már rögtön az új induláson töröm a fejem... Az otthon és a távolság viszonya nagyon fontos számomra az írásban és az életben is.

- A novella egyben egy különös, valószínűtlen találkozás története is...

- Igen, a két főszereplő nagyon különböző háttérből jön, de mindketten szabadulni akarnak, a kiutat keresik egy élethelyzetükből, és a reptér ennek a menekülési vágynak a terepe és szimbóluma is lesz számukra. Valami új felismerés a lehetőségét keresik a reptéren és az utazásban, és bár néhány óra múlva megint elválnak az útjaik, mindketten gazdagabban mennek tovább.

repter..jpg
Kárpáti Tibor illusztrációja