Paddington hozzánk költözik

Győri Bori kreatív blogja

Már nagyon vártam, hogy elkezdjük a Paddingtont. A medve, akit Paddingtonnak hívtak 1958-ban jelent meg először Angliában, azóta már igazi szigetországi intézménnyé nőtte ki magát, ahogy a híres humorista Stephen Fry megjegyezte. Népszerűségben nem marad  el a nálunk is hatalmas rajongótáborral bíró Micimackó és Harry Potter mögött, Magyarországon mégis csak 50 évvel később, 2008-ban adták ki először. Nálunk még mindig nem futott be hatalmas karriert, de talán most, a Paddington mozifilm hatásra nő egy kicsit az ismertsége, népszerűsége.

15142.jpgPaddington a londoni pályaudvaron, hatalmas kalapja alatt, bőröndjén ücsörögve, fogyatkozó lekvárral várja, hogy valami történjen vele. Nyakában egy tábla: “Kérem, törődjenek ezzel a medvével. Köszönöm!” Szerencséjére Mr. Brown észreveszi és nem sok idő telik el, máris új nevet kap, és egy nagyon kedves, szerető család újdonsült tagja lesz.

A kisebb gyerekeknek szóló két nagyalakú Paddington képeskönyvet már ezerszer végigolvastuk, minden saját és ismerős gyerek imádja, de hát mégis csak a hosszú,  fekete tusrajzokkal elszórtan illusztrált meseregény az igazi. Aztán tavaly nyáron elkezdtük olvasni, de még túl korai volt, abbahagytuk és eltettük későbbre. Volt helyette Két Lotti, Harisnyás Pippi, Mary Poppins, végül újra elővettük, és most, fél évvel később azonnal beszippantotta a célközönséget. Azóta minden este Londonba utazunk és együtt izgulunk, élvezzük az autentikus angol humort, és várjuk, hogy Paddington milyen újabb kalamajkába keveredik, mert hát, ahogy ő maga is mondja: “...nekem mindig vannak kalandjaim. Én ilyen medve vagyok ugyanis.” (Persze a Paddington sorozatot ki más is fordíthatta, mint Tandori Dezső, aki a legcsekélyebb akcentus nélkül beszéli a mesebeli medvék nyelvét.)

Egy dolog hiányzott csak, miközben esténként a maratoni mesélések során a csöppnyi mackó kalandjain izgultunk, egy igazi, kézben szorongatható Paddington. Nem állítom, hogy minden mesénél arra vágyom, hogy tűt és cérnát ragadjak, de most könnyen meggyőzhető voltam, hogy közösen varrjunk egy piros kalapos, kék posztó kabátos mackógyereket. Szerencsére Paddingtonnak a mesében sem haute couture ruhadarabjai vannak, ne aggódjunk tehát, egyáltalán nem kell hatalmas varrótapasztalat a kis, kék kabátos, piros sapkás mackó elkészítéséhez, (de azért egy kis türelem nem árt).

Eszközök (minden beszerezhető egy röltexben)

filcanyag és cérna

barna a mackó testének

kék a kabátnak

piros a kalapnak

fehér a szemnek, fülnek

középbarna vagy sárga a pofarésznek, kabátdíszeknek

tömőanyag

tű, gombostűk, gyűszű, olló, papír

Ami még jól jöhet:

fekete hímzőcérna

két fagomb

pompom

Mi a maci kisebb részeit kézzel varrtuk, a nagyobbakat varrógéppel, de gép nélkül is teljesen megvarrható kis darab. (Aki most ismerkedik a kézi varrással, vagy csak szeretné felfrissíteni a tudását, az kattintson ide! 

Elkészítés

Paddington, a mackó

 • Nyomtassátok ki a szabásmintát!
 • Vágjuk ki Paddington alakját és a pofarészt papírból. (én külön csináltam a fejét és a testét, de ez teljesen felesleges bonyolítás, nyugodtan vágjuk ki egybe)
 • A papírt tűzzük rá a barna filcre, és vágjunk ki egy elejét és egy hátulját. A sárga vagy világos barna filcből vágjuk ki a pofarészt.
 • A szemekhez és a fülek belsejéhez használhatjuk a kis mintákat, de szabad kézzel is kivághatunk kettőt-kettőt mindegyikből.
 • Válasszuk ki, hogy melyik lesz a mackó eleje. Fehér cérnával varrjuk fel a fülek belsejét, és a szemeket. Majd egy barna cérnával varrjuk fel a pofarészt a rajznak megfelelően.
 • padd2.jpg
 • A szemek feketéjéhez, a szájhoz és az orrtól húzódó kis vonalhoz használjunk fekete hímzőfonalat.
 • Orrnak mi egy maradék pompomot varrtunk fel, de lehet fekete cérnából, vagy fekete filcdarabból is varrni.
 • Ha kész vagyunk a mackó fejével, illesszük össze a figura elejét és a hátulját és varrjuk körbe a szélétől 2-3 mm-rel beljebb. FONTOS, hogy a töméshez ne felejtsünk el nyílást hagyni! Mi először az egyik oldalon a nyaktól a lábáig nyitva hagytuk, így könnyen meg tudtuk tömni a fejet is, majd összébb varrtuk a nyílást, úgy, hogy csak a derekánál legyen lyukas, és ezen a kisebb lyukon keresztül fejeztük be a tömést. Ha nehezen tudjuk benyomkodni a tömőanyagot a lábakba, kezekbe, akkor egy rossz ecsettel vagy kötőtűvel irányítsuk a szűkebb részekbe a tömőanyagot.
 • padd4.jpg
 • Ha már elég puha lett a mackó, varrjuk össze a töméshez használt lyukat.

És Paddington már kész is!

Kabát

  • Szabjunk ki papírból, majd a filcből a kabát elejét és a hátulját. A hátulja kicsit kisebb.

padd6.jpg

  • A kabát elejét vágjuk félbe.
  • Tűzzük hozzá a kabát két elejét a kabát hátuljához és varrjuk össze a vállnál és oldalt. Vigyázzunk, nehogy összevarrjuk a kéznél és a nyaknál, vagy alul, mert akkor nehéz dolga lesz a mackónak, amikor be akar bújni a kabátjába. (Bár nincsen varrás legalább egy bontás nélkül.)
  • Vágjunk 4 kis háromszöget a sárga/világos barna filcből.
  • Vágjunk 4 db 7-8 cm-es kalap gumit
  • Egy-egy kalapgumit fűzzünk bele a két gombba, majd a gumi legvégén csomózzuk össze a két végét. Így lesz két gumira fűzött gombunk.
  • A másik két gumit is hajtsuk félbe és csomózzuk össze a végeket. Így lesz két gumihurkunk.
  • Az egyik gombot illesszük a kabát elejének közepére, a gombból kinyúló gumi végét takarjuk le egy kis barna filc háromszöggel, majd varrjuk oda a kabáthoz. Ha géppel varrjuk, akkor a gumis oldalon menjünk át többször a gumi fölött, ha kézzel varrjuk, akkor először varrjuk a gumi végét a kis háromszöghöz, majd a kis háromszöget a gumis oldalával lefelé fordítva varrjuk a kabáthoz.

padd8.jpg

 • A gombbal szembe varrjunk fel egy gumi hurkot, a végét szintén takarjuk le egy kis filc háromszöggel. Mielőtt odavarrjuk, próbáljuk ki, hogy bele tudjuk-e bújtatni a gombot a hurokba!

Kalap

  • Vágjunk ki két kalap tetejét, és két karimát
  • Vigyázzunk, mert a kalap csálé! Fektessük egymásra a két kalap felsőrészt, majd tűzzük rá a két karimát, egyet elől, egyet hátul úgy hogy szépen illeszkedjenek.

padd5.jpg

 • Egyenként varrjuk hozzá a két kalap felsőrészhez a két karimát, majd tűzzük össze a kalap két felét, és varrjuk körbe a kalap oldalát és tetejét.

Paddington felöltözhet!

padd7.jpg

Maximalisták még készíthetnek a maradék filcből és egy kis papírból egy táblácskát Paddington nyakába. De ezt úgyis hamar le kell venni, hiszen ahogy kész van, ugyanúgy örökbe fogadhatjuk, mint mesebeli családja!

Olvassátok el a mesekönyv ajánlóját is!

padd9.jpg