Pagony bolt nyílik Székesfehérváron

megnyitó: június 21-én!

A sok-sok fantasztikus könyvünk mellett az idei évünk egyik nagy dobása, hogy nemsokára megnyílik az ország első vidéki Pagony boltja Székesfehérváron! Nagyon nagy szeretettel és lelkesedéssel épül-szépül a bolt, hála a tulajdonosnak, Csabai Dórának, akit nyilván a fehérváriak már jól ismernek, de most bemutatjuk őt országnak-világnak!

Útban a Velencei tó vagy a Balaton felé érdemes tehát ezért is megállni Fehérváron, keressétek ott is a Pagonyt!

- Mit kell tudnunk a fehérvári Pagony vezetőjéről?

csabaidori.jpg
- Csabai Dóra vagyok, a férjemmel 20 éve alkotunk egy nagyon erős csapatot. 4 gyerekünk van, 3 és 14 év között, két fiú, két lány. Az elmúlt évek nekem leginkább a gyereknevelésről szóltak, klasszikus felállás volt ránk jellemző: Apa elment reggel dolgozni, este hazajött, én meg intéztem az itthoni teendőket. Igazán szerencsés vagyok, mert a férjem, amikor hazaér, akkor teljes mértékben nekünk, értünk, velünk él, igazi Apa, aki kiveszi a részét a gyereknevelésből, gyerekszeretetből, az otthoni teendőkből. Ezért van lehetőség most a könyvesbolt nyitásra is, mert gőzerővel mögöttem áll, és támogat mindenben. Ez nagyon jó érzés.

- Hogyan, miért jött a fehérvári Pagony ötlete?

- A Pagony, amióta megvan, csodálattal töltött el, tetszett a bátorsága, hogy szembe mert menni az árral. Örültem, hogy van egy olyan kiadó, akinek a könyvei mások, mint a megszokottak. Annak ellenére, hogy egy ideje Székesfehérváron élek, többször jártam a Pozsonyi úti boltban, és mindig imádtam.

Már 10 éve szeretnék egy gyerekkönyvesboltot nyitni, mégis mindig valami miatt füstbe ment a terv. Nem mertem belevágni, féltem, hogy nem tudom összeegyeztetni a munkát a gyerekekkel. Sosincs tökéletes időzítés, de azt gondolom, hogy most jött el a terv megvalósításának az ideje, a csillagok állása most lett kedvező. Először Pagony sarokról tárgyaltunk a Pagonyosokkal, majd felmerült a kérdés, miért nem inkább egy Pagony boltot nyitunk? Hát, így lett Pagony bolt Fehérváron, a, Király sor 66. alatt.

- Ugyanazt a kínálatot találja majd meg a vásárló, mint a Pozsonyi úton vagy lesznek helyi sajátosságok?

- Nagyjából ugyanaz vár mindenkit nálunk is: ugyanolyan gondosan válogatott könyveket és különleges játékokat tartunk majd mi is. A fő vonulat nyilván a könyv, de mi egy kicsivel több hangsúlyt szeretnénk a játékokra helyezni, mivel azt gondoljuk, hogy Székesfehérváron nagy igény van egyedi, csodaszép játékokra, kreatív készletekre.

- Mennyire érzitek a Budapest-vidék különbséget, miért jó/nem jó Fehérváron élni, milyen kihívásokkal kell szembenézni egy könyvesbolt nyitása kapcsán? Mekkora az igény a minőségi gyerekirodalomra? Mi a tapasztalat, mennyire ismerik az emberek az újdonságokat?

gyereke300.jpg
- Gyerekekkel nagyon szeretek Fehérváron lakni: minden közel van, nem kell órákat autózni, dugóban állni. Mindenféle sportolási lehetőség van az atlétikától kezdve a kézilabdán át a szinkronkorcsolyáig. Jók az iskolák, óvodák, úgyhogy nem panaszkodom. Nem bántam meg, hogy Pestről ide költöztem. Ha azonban mégiscsak a fővárosi kulturális életre vágynék, akkor egy kicsivel több mint fél óra alatt Pesten vagyok. A kisvárosnak megvan az az előnye, ami nyilván a hátránya is, hogy mindenki mindenről, másodpercek alatt tud mindent. Reméljük, a könyvesboltunk híre is hamar elterjed, és szeretni fognak minket a fehérváriak.

Kereskedelmi szempontból még azért van hova fejlődnie a városnak. Kisebb a választék, sokan sokat járnak Pestre vásárolni, mondván: itt nincs semmi. És ez igaz is, pedig az igény itt is megvan minőségi gyerekkönyvekre és játékokra, korrekt, figyelmes, szakértő kiszolgálásra, odafigyelésre, törődésre. Mi hiszünk abban, hogyha értéket teremtünk, akkor a fehérváriak hozzánk jönnek vásárolni. Mert a Pagonyban jó lenni!

Úgy tapasztaltuk, hogy szeretik és ismerik az emberek a Pagony könyveket, a tavalyi könyvfesztiválon hatalmas élmény volt látni, hogy milyen boldogan veszik a kezükbe a Pagony standon a kiadványokat, hiszen ilyen széles választékkal, ennyire direkt módon még nem találkoztak. Szinte mindenki ismerte a könyvek nagy részét, rengetegen konkrét elképzeléssel jöttek hozzánk, pontosan tudták, hogy melyik újdonságot szeretnék megvenni.

- Hol lesz pontosan a bolt? Mi lesz a fő koncepció, milyen szempontok alapján rendezitek be, hogy lesz nyitva? Milyen egyéb programok lesznek még a boltban?

- A bolt a Halesz Park mellett van (itt volt régen a Sorompó Bizományi), iskolák, óvodák közelében, forgalmas út mellett, családi házas övezetben, jó parkolási lehetőségekkel, igazából nehéz nem észrevenni. Egy olyan boltot szerettünk volna, ahol egyszerűen csak jó lenni. Egy klasszikus stílusú, hagyományos könyvesbolt lesz, modern elemekkel. Visszafogott színek, rengeteg puff, barátságos miliő. Szeretnénk, ha a vevő azt érezné, hogy akkor is nagyon örülnek neki, ha csak körülnéz, és nem vásárol semmit. Ahol minden egyes vevő nagyon fontos, ahol meghallgatjuk, hogy mit szeretne, és ha bizonytalan, akkor tanácsot adunk, mert ismerjük a könyveinket és a játékainkat. Nem árulunk zsákba macskát. Szeretnénk, ha érezhető lenne, hogy ez a hely számunkra is nagyon fontos, mert ez volt az álmom… már nagyon régóta. Mi ezt a kis boltot szívvel-lélekkel csináljuk, remélem, ezt mindenki érezni fogja.

Megpróbáljuk a nyitva tartást a vevők igényei szerint kialakítani, jelen pillanatban úgy tervezzük, hogy most nyáron reggel 9-től este 6-ig leszünk nyitva, de ha úgy látjuk, hogy másra van igény, akkor természetesen alkalmazkodunk.

Nagyon fontos volt a bolt kiválasztásánál, hogy legyen egy olyan helyiség, ahol tudunk foglalkozásokat tartani. Szeptembertől heti rendszerességgel tervezünk nyelvi, zenei, kreatív programokat, sakkot, gyerekjógát... rengeteg ötletünk van, csak legyen időnk mindent megvalósítani.

Június 23-től, július 25-ig folyamatosan táborokat tartunk, angol nyelvi, mozgásos fantázia, és meseíró témában.

- Mennyire tudtok beilleszkedni a fehérvári kulturális életbe?

– Nagyon fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy Fehérvár tele van csodálatosan tehetséges művészemberrel. Nekik szeretnék lehetőséget adni a kiteljesedésre. A táborainkra fantasztikus gárda jött össze. Együtt dolgozunk Rosta Helgával, Simon Ágival, Varga Gábor Farkassal, Kamarás Emesével és Szarka Judittal. Mindenkinek hálás vagyok, hogy ilyen rövid idő alatt, energiát és erőt nem sajnálva mögénk álltak, és támogattak.

Nagyon szeretnék szoros kapcsolatot kialakítani a helyi iskolákkal és az óvodákkal, mesefoglalkozásokat, könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat szervezni. Szeretnénk aktívan részt venni, és meghatározó elemévé válni a fehérvári kulturális életnek.

- Nektek és a gyerekeknek mik a személyes kedvenceitek az írók, költők, illusztrátorok, gyerekkönyvek között?

- Könyvmoly vagyok gyerekkorom óta (bár mostanában sajnos kevés időm marad olvasni), a nagymamám is könyvmoly volt…ezt talán tőle örököltem. A legnagyobb - és most már a kisebb - lányom könyvmoly lett. Rajonganak a mai könyvekért, mint Szent Johanna Gimi, Kés a zajban, Erebos, Időfutár. A fiaim már a Pagony könyveken nőttek fel, meg persze azokon a klasszikusokon, amiken én nevelkedtem. A 3 évesnek az abszolút kedvence a Boszi seprűnyélen, ez verhetetlen, a hóna alá csapja, cipeli és „olvassa”. A nagyobbik fiam kedvence sokáig a Seprűsrác meséi voltak, meg persze Claude kalandjai és Lumpi Lumpi, Tatu és Patu. A Ruminire készülünk már egy ideje, csak szeretnék egy olyan időszakban belevágni, amikor sok időnk van olvasni. Talán ezen a nyáron.

A férjem nagy Rejtő Jenő és Márai rajongó, nekem nincs kedvenc íróm, mindenevő vagyok. Talán inkább két könyvet említenék, amik nagyon meghatározóak voltak az életemben. Szerb Antal: Utas és Holdvilág, és Sienkiewicz, Quo Vadis. Kamaszkorom két kedvenc könyve…jó lenne őket újra olvasni, biztos egész más élmény lenne most, mai fejjel.

- Mire lehet majd számítani a bolt megnyitóján?

- A megnyitó június 21-én, az év leghosszabb napján lesz. Aznap délután 4 órától várjuk szeretettel a látogatókat. Délután ötkor Berg Judittal és Kálmán Annával találkozhatnak azok, akik eljönnek, a szerzőpáros dedikálni fog nekik. Lesznek kreatív foglalkozások, Kondás Andi fotográfus jóvoltából bolondos fotózkodás a kedvenc könyveddel, a kedvenc barátoddal vagy a kedvenc játékoddal, étel-ital dínomdánom a Tinta Kultúrbisztró jóvoltából, lustálkodás a fák alatt, piknik hangulat a kertben. Reményeink szerint egyik kedvenc írónőnk is meglátogat minket… és persze nem utolsó sorban soha vissza nem térő szenzációs boltnyitási kedvezmények.

Bevallom őszintén, izgulok…

És mi is, mert ez az első vidéki Pagony bolt, amire nagyon büszkék vagyunk!!!

PAGONY Székesfehérváron

Székesfehérvár 8000, Király sor 66.

lesz nyári tábor is, itt a program!

tábor email: tabor@pagony.hu

nyári nyitva tartás: H-P 9-18:00