Pagonyos őszi újdonságok

Válogass kedvedre a legújabb könyvek közül!

Ismered a szupermenő Danny bát? Olvastad már Szofi legújabb kalandjait? Vajon Smorc Angéla legóba lép végül? Akár bölcsis-kisovis könyvet keresel, akár iskoláskorúaknak szóló olvasnivalót szeretnél, ebben a szemlében biztos találsz kedvedre valót! Szemezgess a Pagony őszi könyvei közül!

BÖLCSISEKNEK, KISOVISOKNAK

25066.jpg
Harcos Bálint – Dániel András:A csupaszín oroszlán, 2-5 éveseknek

Ennek az oroszlánnak mindene más színű, a sörénye zöld, a kalapja piros, a nadrágja, nos, az sajnos sáros lesz... Pedig igen elegáns helyre igyekszik, ahova talán legjobban egy fekete öltöny illene. Harcos Bálint mulatságos verses lapozójából megtanulhatják a színeket a legkisebbek, míg Dániel András kétbalkezes oroszlánját nézegetik.

Julia Donaldson – Axel Scheffler:A zsúfolt házikó,  2-5 éveseknek

24950.jpgA közkedvelt verses lapozó sorozatunk legújabb darabja egy anekdotából gyárt mesét: egyszer a zsémbes asszony panaszkodik a bölcs öregnek, hogy szűk a ház, és az sorban beviteti fel a tyúkot, a kecskét, a disznót és a marhát... Végül már elviselhetetlen a helyzet, mire az öreg tanácsára az asszony minden állatot visszavisz a kertbe, és rögtön nagyon tágasnak tűnik a zsúfolt házikó! Tanulságos és vicces mese állatokkal, a Donaldsontól megszokott könnyed rímes-ritmusos versszakokban.

Harcos Bálint: Szofi varázsol, 2-5 éveseknek

25072.jpgSzofi Feri bűvész különleges produkcióját megy megnézni. A függönyök behúzva, a teremben mindenki visszafojtja a lélegzetét... De ami a legcsodálatosabb: a bűvész felhívja Szofit a színpadra, és ő is varázsolhat! Képtelennél képtelenebb dolgokat varázsol el a különleges varázsigék és a pálca segítségével. Mert most minden megtörténhet!

Annie M.G. Schmidt – Fiep Westendorp: Janó és Janka őszi meséi, 3-6 éveseknek
24717.jpg
Itt van az ősz, sokat esik az eső és fúj a szél – de Janót és Jankát, a két holland kisgyereket ez cseppet sem zavarja. Hiszen egész nap együtt játszanak, hol kinn, hol benn: sétálnak az esőben és ugrálnak a tócsákba, sárkányt eregetnek az őszi szélben, leszedik a piros almát, diót törnek a szobában, vagy ha nagyon esik, hát szétvágják a színes újságokat és cirkuszosdit játszanak!

Annie M.G. Schmidt – Fiep Westendorp:Janó és Janka - Itt a Mikulás!, 3-6 éveseknek

24718.jpgJanó és Janka borzasztóan várja már a Mikulást! Levelet írnak neki, holland szokás szerint sárgarépát és szénát készítenek a csizmájukba a Mikulás lovának. Már napokkal előtte próbálják énekkel a házukba csalogatni, hiszen már biztosan a közelben van! Sajnos Tacsi nem érti az egészet, és ellopja, megrágcsálja Janó csizmáját. Még szerencse, hogy a Mikulás tudja, hogy Jankával ők legjobb barátok, ezért hozzá is viheti Janó ajándékát. Ha össze is vesznek, hamar kibékülnek, mert akármit hoz is a Mikulás, a legjobb együtt játszani az új játékokkal!

24719.jpg
Fiep Westendorp – Mies Bouhuys: Pim és Pom – A nagy kaland, 3-6 éveseknek

Pim és Pom legjobb barátok, és együtt laknak a Kedves Hölgynél. Amikor a gazdijuk unokahúgai látagatóba jönnek, el akarják rabolni a cicákat. A cicák elmenekülnek, de nem találnak haza. A barátságukat is próbára tevő viszontagságok után szerencsére a Kedves Hölgy rájuk bukkan. Ez aztán a nagy kaland!

NAGYOVISOKNAK, KISISKOLÁSOKNAK

Bartos Erika:Együtt lenni jó!, 4-8 éveseknek

24942.jpgBartos Erika mesés enciklopédiája igazi csemege a nagyovisok, kisiskolások és a pedagógusok számára. Egy óriási családi születésnapon keresztül mutatja be a a rokonsági viszonyokat, a különböző családokat. Minden családtag neve más-más betűvel kezdődik, és így a kötet egyben ábécéskönyv. Mindenki máshol lakik, ezáltal megismerjük Magyarország tájegységeit (valamint a határon túli magyar közösségek is megjelennek). A szereplők foglalkozása egy-egy szakmát és a szakmához kapcsolódó szakkifejezéseket, tárgyi világot ölel fel.
Átgondolt, a legapróbb részletekig kitalált hatalmas munka ez a vaskos képeskönyv, amit rongyosra fog lapozgatni egy egész generáció, akárcsak az előző az Ablak-zsiráfot.

Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünk! - ovis ünnepek, ill. Pásztohy Panka, 4-7 éveseknek

24946.jpgAz ovisok életének két legfontosabb napja: a karácsony és a szülinap otthon, az ovis karácsony és az anyák napja az oviban. Imádnak ünnepelni, tenni-venni, készülődni, kilépni a megszokott rendből.
Az óvoda életét, a foglalkozásokat sokszor az évszakok jellegzetes ünnepeire fűzik fel az óvó nénik. Ahogy itt is: a szüret, a Szent Márton nap, az advent és a betlehemezés, a farsang, a március 15-e, a szülinap, az anyák napja és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységek mind-mind megjelennek a könyvben, miközben az ovisok, ahogy mindig: játszanak, sürgölődnek, veszekednek és örülnek. Igazi szívmelengető ünnepi mesék!

Dániel András – Pikler Éva:Smorc Angéla nem akar legóba lépni, 6-10 éveseknek

25201.jpgElőfordult már Önökkel is az a szörnyűség, hogy a gyerekük nem rakott rendet maga után? Sőt, a nappali padlóján széthagyta a legóit, amelybe Ön később belelépett és csillagokat látott a fájdalomtól? Nos, ez történik szegény Smorc Angélával, és ez hatalmas, földrészeken átnyúló bonyodalmakat okoz. A láncmesék logikája szerint felépülő vicces és rengeteg kitalált lénnyel teli történet végén ha rend nem is lesz, de mindenki boldogabban térhet nyugovóra. Dániel András sziporkázóan szellemes meséjét Pikler Éva illusztrálta.

Finy Petra: Milu az Olimpián – Most ÉN olvasok! 2. szint, ill. Pásztohy Panka; 6-9 éveseknek

25207.jpgMilu és a sárkánnyá változó kutyája most az ókori Görögországba látogat Artúr bácsi segítségével. Ráadásul egyenesen egy olimpiára csöppennek! Hamar kiderül, hogy az egyik gaz birkózó cselre készül, és meg akarja kötözni az ellenfelét, hogy az ne tudjon részt venni a versenyen. Milu a sárkány segítségével leleplezi a bűnöst, és persze jóba lesz a híres ókori sportolókkal. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy végigszurkoltak egy ókori olimpiát!

A könyvben a kevés szöveg és a fordulatos, sok rövid fejezetre bontott cselekmény segít, hogy a (már nem teljesen) kezdő olvasók is könnyedén a végére érjenek a regénynek, és elégedetten csukják be a könyvet: most már ÉN olvasok!

Tandori Dezső: Medvetalp és barátai, ill. Agócs Írisz; 5-10 éveseknek

25209.jpgTandori klasszikus meseregényében új mackó érkezik az Író, azaz Medvetalp medvéi közé, a Pogácsás mackó. A zárkózott mackónak lassan sikerül beilleszkednie a zsizsegő-nyüzsgő medvetársaságba. Megismeri a verebeket, a gazdáikat, az egész medveuniverzumot, a Medveszekrényt, a ház lakóinak kisebb és nagyobb gondjait. Életre kell minden és mindenki: a radír, Elefántos, az asztal, a toll, mind beszélnek és belebeszélnek a mesébe. Az elfogadás és elengedés történetei ezek a derűs és komoly mesék a medvék – emberek – legfontosabb dolgairól.

ALSÓSOKNAK, FELSŐSÖKNEK

Mirjam Oldenhave:Danny bá' és az eleven osztály, 6-9 éveseknek
24945.jpg
A tanító néni terhes lett, új tanító jött: Danny bá’. Első nap az anyukája kíséri órát tartani, de hamarosan meg kell állnia az osztály előtt a saját lábán… A tanító bácsi szokatlan és szabad tanítási módszereivel és humorával hamar belopja magát a gyerekek szívébe, akik, ha kell, még a szigorú igazgatónő ellen is összefognak vele. Vicces iskolás sorozatunk első darabja – bár minden iskola ilyen lenne!

Hilde és Klaus Hagerup: A rejtélyes íjászverseny – Tim mesterdetektív és társa 3.,  6-9 éveseknek

24947.jpgTim és Jenny megint nyomoznak: most az íjászversenyen történik valami nagyon furcsa… Illetve már előtte mindenki rettenetesen érthetetlenül viselkedik. Újabb csodabogarak bukkannak fel a kis nyaralófaluban, és mindnek vaj van a füle mögött... Jobb, ha Tim nyitva tartja a szemét és a fülét, mert bár tagadja, de Jenny, a nővére pontosan tudja, hogy az öccse – igazi zseni!
Nagy betűk, laza tördelés, lendületes, kedves képek, rövid fejezetek, izgalmas sztori: ideális nem olyan rég olvasó gyerekeknek!

Linda Chapman: Cukor és fahéj - Jóbarátok Sütibolt 1., 8-12 éveseknek

25202.jpgHanna családja új városba költözött, hogy anyukája megvalósíthassa élete álmát, és egy saját cukrászdát nyithasson. Nincs könnyű dolga anyának, hiszen senkit sem ismer, gondoskodnia kell a családról, a tízéves Hannáról és a négyéves ikrekről, akik Marknak, az új férjének gyerekei. Ráadásul a cukrászdába eleinte egy lélek sem jár, hiába a sok ínycsiklandó édesség... De nem könnyű Hannának sem, akinek be kell illeszkednie az új osztályba, barátnőket kell találnia és közben rengeteget segít otthon, az üzletben és az ikrek körül. Nem csoda, hogy hol összeveszik imádott anyukájával, hol minden erejével azon van, hogy kihúzza a kis családot a csávából. Egy kedves és talpraesett kislány története arról, hogy mindig érdemes újra és újra próbálkozni!

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái, 8-12 éveseknek

25074.jpgStuart Horten meglehetősen alacsony tízéves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és minden egyre rosszabbra fordul. Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja... Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik, amit nem képes egyedül megoldani.

Ellis Weiner – Jeremy Holmes: A Templeton ikrek nagy jelenete; 9-12 éveseknek

25065.jpgA Templeton ikrek okosak, különlegesek és nyomoznak! Abigail és John Templeton ikrek, apjuk pedig a zseniális feltaláló, Elton Templeton, akit egy újabb egyetem szerződtetett. Most valami egészen különleges találmányon dolgozik: a VIZSLATO-n, ami közel hozza a színházban a színész arcvonásait a közönséghez. Talán nem tűnik olyan fontosnak ez, de ha a világ minden színháza erre vágyik, akkor csillagászati összeget ér a szabadalom… Nem csoda, ha a gonosz és irigy Victor és Hector megpróbálja megszerezni tőlük, de legalábbis tönkre tenni a professzort. Csakhogy a gyerekek nagy jelenetet csapnak…

Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök, ill. Molnár Jacqueline; 8-12 éveseknek

25211.jpgLackfi a verseiben a város, illetve egyetlen bérház jellegzetes figuráit ragadja meg egy kiskamasz szemszögéből. Itt most nem a csengő-bongó rímes játék fogja össze a verseket, hanem a lendületes hang és a sajátos, egyszerre naiv és mindentlátó perspektíva, amin keresztül megszólalnak az emberi sorsok: a migrénes-kiskosztümös Torma kisasszony, Alma bácsi, a nyugdíjas vasutas, Szeder, a vakmerő városi szamuráj. Mindenki több, mint pár sablonos jelző, több, mint amit a felszín, a magukra öltött szerepek mutatnak. Nagy empátiával és kedves humorral járjuk be Lackfi házát Molnár Jacqueline színpompás rajzain.

AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

Anja Tuckermann - Tine Schulz: Sokfélék vagyunk! 

25075.jpgSokfélék vagyunk. Egyikünknek barna a bőre és fekete haja, a másikunknak nem magyar az anyanyelve, a harmadiknak más a vallása, és van, aki csak a mamájával vagy a papájával él. Van, aki itt született, de a nagyszülei még nem beszéltek magyarul, amikor a fejlődő Budapest házait építették, és van, akinek az anyukája vagy az apukája külföldi, de itt szerettek egymásba, és itt lett gyerekük. De van, aki nemrég érkezett, és nehezen ért még mindent. Van, aki tanulni jön ide, és van aki a háború vagy az éhínség elől menekül hozzánk.
Ebben a könyvben nagyon sokféle gyereket ismerhetsz meg, de valamiben mind ugyanolyanok, mint te: szeretnek ünnepelni, játszani, jókat enni, és odabújni esténként a szüleikhez!

Dániel András: Kicsibácsi, Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el sem ment)

25208.jpgVolt egyszer egy dió, amit elfújt a szél. Nem, előbb volt egy bádognyúl, aki állandóan kérdezett. Mégsem, hanem a madzag volt először, ami leért a Holdtól idáig. Egy hosszú madzag a drapp nyári felöltő zsebében, egy telefon, amivel felhívhatjuk magunkat, csak sajnos mindig foglalt, meg egy rajzfüzet, benne repedések rajzai. Ja, igen, és egy pakli kártya, az nagyon fontos, mert mégiscsak kell valamit csinálni, ha a semmi közepén dob le a szél a kicsi dióval! Persze az is fontos, hogy nálunk legyen összekészítve a mentőláda, mert abban van az összegumizott pakli, egy üveg lekvár, két kis zacskó szódabikarbóna és egy készlet ragtapasz mellett. Akkor legalább lehet meghitten makaózni vagy rablórömizni, időnként teát inni és harapni egy keveset, addig a pár óráig. Vagy amíg világ a világ.

Jeli Viktória – Emanuel Schickaneder: A varázsfuvola, ill. Rofusz Kinga

25210.jpgEgy messzi, messzi vidéken egy sötét erdő mélyén sárkány támad a szerelmet kereső gyönyörű ifjú királyfira. Három hölgy menti meg – mit hölgy, vihorászó tinilányok. Nem is a felvágott nyelvű, de ijedős Papageno! A hősszerelmes herceg pedig Tamino, régi ismerősünk. De ahogy megszólalnak, az olyan friss és mai, hogy egyszerre átlátjuk A varázsfuvola bonyolult cselekményét, és a régi mű izgalmas meseregénnyé változik. Rofusz Kinga művészi rajzai pedig gondoskodnak róla, hogy az ünnepi, emelkedett hangulat még jobban belopózzon a szürke téli hétköznapokba.

Cellux Csoport: Biri és Brúnó barkácsmeséi

25212.jpgBiri és Brúnó a Szivárvány utcában laknak egy kopott házban, és iskola után sokszor Biri vigyáz kisöccsére. Szerencsére mindig találnak valamit, amivel elfoglalják magukat: gyurmalényeket gyártanak vagy kiskertet építenek, kupakpuffot és dilis izzósort barkácsolnak. Ebbe persze bevonják a szülőket, és így lesz nagy családi, sőt szomszédolós barkácsolás-együttlevés a gyerekek ötleteiből. Rövid mesék és környezetbarát, együtt megvalósítható praktikus tárgyak a Cellux stílusában.