Rá is gondoljatok!

Könyvek a válásról

Minden harmadik magyar gyerek életében megtörténik, mégse könnyű jó segítséget találni hozzá. A válás pedig rengeteg kérdést és szorongást vet fel, bizonytalanságot okoz, ugyanazokat, de korosztályonként máshogy.

 

Miért? Ha eddig szerettétek egymást, most miért nem? Lehet hogy egyszer már engem sem fogtok szeretni? Mikor és hogyan mondjuk el? Hogyan egyezzünk meg civilizáltan? Mi történik velünk a magyar joggyakorlatban, ha nem sikerül megegyeznünk? Vagy ha sikerül, de ezt a jog nem ismeri el? Mi okozza a legkisebb kárt a gyereknek? Düh, szomorúság, ellenségeskedő nagyszülők, szégyen, elhallgatás… vagy egyszerűen csak az állandó, a két szülő és a két pár nagyszülő közötti ide-oda dokkolás nehézségei. Rengeteg aspektusa van a témának, és nem csak lélektaniak, bár azok kétségkívül a legfontosabbak.

Összeválogattunk néhány könyvet, amiről azt gondoljuk, tényleg segíteni tudnak, felnőttnek, gyereknek egyaránt.

 

Vekerdy Tamás: Válás – és ami körülötte van01.jpeg

Mint minden gyakorlati tanácsokat tartalmazó könyvét, Vekerdy ezt is olvasói levelekre adott válaszokból állította össze. Nagy szerencsénk van Vekerdy Tamással. Amíg a gyermeklélektan elméletéről írta mára klasszikusnak számító műveit, évtizedeken át válaszolt olvasói levelekre. Rengeteg eset és válasz áll tehát a rendelkezésére, hogy olyan köteteket válogasson össze belőlük, amelyek jól szerkesztett struktúrában tartalmazzák a legjellegzetesebb problémákat. Nem maradnak nagy lyukak, amelyeket kopogós szövegekkel kell kitölteni. A konkrét eseteket ugyanis könnyebben olvassuk, és jobban tudunk velük azonosulni.

A könyv négy fejezetből áll: az első a válás és a láthatás problémáit járja körül, a második az egyedül nevelését, a harmadikban arról esik szó, hogy mikor és hogyan mondjuk el a gyereknek, mi történik és miért, a negyedikben pedig a szabálytalan családokról esik szó.

Szerezd be itt!

Deliága Éva: Ketten háromfelé02.jpg

A HVG Könyvek A terapeuta esetei c. sorozata minden kötetében egy-egy pszichoterápia történetét követhetjük végig az első találkozástól a lezárásig. Ennél Deliága Éva jóval többet ad, mert amíg a 13 és fél éves Szonja terápiájával haladunk, a pszichológus megosztja velünk a gondolatait és következtetéseit. A két éves kezelés és szülői konzultációk során láthatjuk a terapeuta céljait, a csorbákat, amiket ki kell köszörülnie – és amik megegyeznek azokkal, amiket a tanácsadó könyvekben olvashatunk, csak ott nehezebb elképzelni, hogyan kerülhetnénk el őket a gyakorlatban, és mit okoznak –, és a fejlődést, amit végül elér.

Minden válófélben lévő vagy elvált szülőnek ajánljuk, akkor is, ha a gyerekeik nem Szonja korosztályába tartoznak, és az esetük sem hasonló. Okos, érzékeny, ahol kell, diszkrét ez a könyv, és jól megírt, olvasmányos is.

Szerezd be itt!

 

Gyurkó Szilvia: Rám is gondoljatok - A gyerekközpontú válás lépései03.jpeg

Ez a leggyakorlatiasabb könyv a listánkon, és pont ez az, ami különlegessé és fontossá teszi. A válás felkavaró dolog gyereknek, felnőttnek egyaránt, és a felfokozott időszakban néha nehéz a következő lépést úgy megtervezni, hogy az a legkisebb kárt okozza. Elolvassuk például az előző két könyvet, értjük is, de miközben napról napra olyan szituációkkal találjuk szembe magunkat, amikre nem tudtunk igazán felkészülni, nem tudjuk az olvasottakat alkalmazni a gyakorlatban. Lefagyunk, vagy elragadnak az indulatok. Az ügyvédünk például felkészíthet arra, mi történik majd a bíróságon, de ott helyben jövünk rá, hogy az egymással szembeni viselkedésünk, a szavaink is nagyon fontosak – különösen ha a gyerek is jelen van.

Ez csak egy kiragadott példa a sokból, mert ez a könyv nagyon alapos, de ami még fontosabb: lépésről lépésre halad. Szót kap benne a válással kapcsolatba kerülő minden létező szakma képviselője, valós és emberi képet adnak arról, amit a munkájuk során látnak.

Gyurkó Szilvia hét évig volt az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa, ahol gyerekekkel kapcsolatos kutatásokat végzett, majd 2012 és 2014 között az UNICEF Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatójaként dolgozott. Könyvében a gyerekközpontúság nem csak szólam. Nagyon alapos munkát végzett.

Szerezd be itt!

 

Francine Oomen: Léna Listái, Léna titkai

korosztály: 9-1204.jpg

Léna 11 éves, és a családja Lista Lénának becézi, mert listákkal szereti rendezni a gondolatait, ötleteit, érzéseit. Ez a két könyv az a fajta napló-regény, ami egyszerre olyan könnyű olvasmány, mint az Egy zizi vagy az Egy ropi naplója, mégis sokkal igényesebb. Kamaszodás, barátság, szerelem, öltözködés, házi kedvencek – és közben pörög a családban is az élet. Léna szülei az első könyv kb. kétharmadánál szétköltöznek, majd elválnak. Leginkább azért ajánljuk ezt a könyvet, mert Léna szülei civilizáltan, a lányukra figyelve intézik a dolgot, egy válást éppen megélő kiskamasznak, kamasznak tehát reményt, pozitív példát tud nyújtani. Tud ez működni, ha figyelünk egymásra. A második ok pedig a műfaj könnyedsége: a Léna könyvek tartalmas, igényes szórakoztatásra vállalkoznak, nem törnek magas irodalmi babérokra. Jó a főszereplővel azonosulni, lazán lehet olvasni, szerethető. A harmadik pedig, hogy Lénától rendszerező feldolgozást lehet tanulni.

Szerezd be itt!

 

Kapcsolódó termékek