Ragacs, a hős kismacska

Segítő mesekönyv cicákkal

Minden kisgyerek életében van néhány olyan pillanat, amikor megijed valamitől. Egy idegen  állattól, más gyerekektől, a vihartól. Ilyenkor ha ismerjük a kiváltó okokat, könnyen segíthetünk a félelmük feloldásában. De mit tehetünk, amikor a gyerek számunkra irracionális dolgoktól fél, esetleg tartósan retteg? Mit tehetünk, ha félelmét és annak okait nem tudja felénk érthetően kommunikálni? Tudd meg az alábbi cikkből!

Életkoronként változó, mik azok a jelenségek, amiktől a gyerekek félnek, de a félelmük tárgyai általános jelenségek, mint pl. szörny az ágy alatt, a sötétség vagy az egyedül maradással kapcsolatos félelem. Gyakran fordul elő az is, hogy életük új fejezeteihez kapcsolódnak a szorongások. A szobatisztasággal sokszor jár a vécétől való szorongás, később a szocializációval járó félelmek nyernek teret, az idegenektől, más gyerekektől, kiközösítéstől való félelem. De lehetnek egészen elvont dolgok is, amik félelmet keltenek: egy mesebeli képességekkel felruházott képzeletbeli alak, különböző zajok, bogarak, sőt számunkra egymástól függetlennek tűnő események is.
ragacs_a_hos_kismacska_borito_500px.jpg

Mit tegyünk, ha a gyerekünk tartósan retteg valamitől, és sehogy sem tudjuk megnyugtatni? Számos eskösz létezik a félelem enyhítésére, s ezek közül az egyik a meseolvasás. Wéber Anikó új, 5-8 éveseknek íródott mesekönyvét, a Ragacs, a hős kismacskát melegen ajánlom minden gyereknek és szülőnek, akik bármilyen félelemmel küzdenek. A meseolvasás során a gyerekek könnyedén beleélik magukat a főhős szerepébe, segítségével átélhetik, hogy mások is küzdenek félelmekkel, gyengeséggel, hogy bár kicsik és elesettek, felül tudnak kerekedni az érzéseiken, és belőlük is válhat bátor lovag, igazi hős.

Ragacs egy átlagos kiscica, aki anyukájával, apukájával és nővérével él az emberektől távoli Macskák szigetén. Ember ide be nem teheti a macskasiccentő bakancsát vagy a cicaborzantó tűsarkúját. Itt a macskák az emberéhez hasonló társadalmat építettek fel, amelyben minden cicának megvan a szerepe. Van itt vadászboltos, párnaárus sziámi cicus, konyhás macskanő és futárcica is. A macskagyerekek felhúzható egeret kergetnek a parkban, iskolába járnak, és ugyanúgy várják a Cicamikulást, mint az igazi gyerekek. A felnőttek vadásznak, sütnek-főznek, és éppúgy gondoskodnak a közös karácsony meghittségéről, mint az igazi felnőttek. De ahogy az emberi, úgy a macskatársadalom sem tökéletes. A sziget szélén, a Macskajaj tanyán élnek ugyanis a rémisztő Surranók, a közösségből kirekesztett fosztogatók, banditák és gonosztevők. Ragacs nem sokat tud az efféle rossz útra tévedt macskákról, de egy nap, miközben anyukájának keres születésnapi ajándékot, apja barátjához téved. Háromlábú Marcit nagy misztikum övezi, a gyerekek fantáziáját  természetesen nem hagyja nyugodni, hogy veszthette el az egyik mancsát. Akadnak legendák, melyek Marci elvetemültségéről mesélnek, mások a gonoszságáról, de mind egyezik abban, hogy a balesetnek a Surranókhoz van köze. Háromlábú Marci mesél először részletesebben Ragacsnak a számkivetettekről. Ragacs félelemmel vegyes izgalommal hallgatja a történeteket, és később is sokat gondolkodik rajtuk. Barátja feltüzeli, hogy igazán különleges ajándékot csak a Surranók tanyájáról szerezhet, így Ragacs elindul, hogy felfedezze titkos birodalmukat.
belso1.jpg

Ragacs szőrgombóccal a torkában és vasgolyóval a gyomrában vág neki a hosszú útnak, mert csakis egy kép lebeg a szeme előtt: megszerezni anyának a legszebb ajándékot. Szegény cicakölyköt hamar elfogják a Surranók, bebörtönzik, és váltságdíjat akarnak követelni érte, mígnem szerencséjére egy titkos jótevője kiszabadítja. Ragacs az eset után megváltozik. Félős lesz, rettegni kezd az ismeretlen dolgoktól, fél szóba állni másokkal vagy egyedül az utcára merészkedni. Boldogtalan, ha más gyerekekkel kell játszania, mert fél, hogy ügyetlensége miatt kinevetik, elveszíti a barátait, és a cicakölykök kiközösítik. Surranókkal teli rémálmok gyötrik, és csak anyukája közelében érzi nyugodtnak magát. Az a makacs szőrgombóc sehogy sem akar lecsúszni a torkán. Anyukája hiába faggatja, Ragacs nem meri elmondani, mi történt vele a sziget szélén, és miért olyan félénk mostanában. Mígnem nővérét elrabolják a Surranók, és Ragacs úgy érzi, ő az egyetlen, aki megmentheti. Minden erejét összeszedve felülkerekedik a félelmén, és bátran szembenéz a gonoszokkal. Barátai és szülei segítségével megmenti a nővérét, és végül megszűnik a gombóc is a torkában. Így végre kibeszélheti magából az őt ért traumát, hogy a rémisztő álmok is megszűnhessenek.
belso2.jpg

A Ragacs, a hős kismacska egyszerre izgalmas, mindennapi eseményekkel tarkított mesekönyv, imádnivaló cicás kalandregény és hasznos segítőkönyv, amely segít a félelmek feloldásában, a kiváltó okokról való beszélgetésben. Ráadásul Mikulásos és karácsonyi fejezetet is találunk benne, így téli estékre vagy ajándékba is jó választás. Buzay István illusztrációi segítenek lekötni a gyerekek figyelmét, visszafogottságukkal azonban sok mindent a gyerekek képzeletére bíznak, ezzel is segítve a szituációkba történő bevonódást és problémafeldolgozást.

Keress a könyvet a boltokban és a weben is!

Kapcsolódó termékek