Regények a piknikkosárba

Ezeket ne hagyd ki idén nyáron

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor már az első oldalnál tudod, hogy „na ez a könyv nagyon izgi lesz!”, és valóban éjszakákat virrasztasz át, hogy végre megtudd, mi fog történni. Krimi Shakespeare korában, nyomozás az ötvenes években vagy kódfejtés napjainkban: ezeket a regényeket biztosan nem fogod tudni letenni, az első oldaltól az utolsóig rághatod a körmöd, hogy megtudd, mi lesz a szereplőkkel, sikerül-e a küldetés vagy hogy kiderül-e, ki volt a rosszfiú.

Shakespeare és a fekete álarcos

idodetektivek21_shakespeare.jpgAz Idődetektívek sorozat attól egyedülálló, hogy úgy ismerteti meg a gyerekekkel a különböző korok legfontosabb jellemzőit, az embereket, az időszakra jellemző tárgyakat, helyszíneket és eseményeket, hogy közben nem didaktikus és az információk később a tanulmányaik során is hasznosak lehetnek. Shakespeare színháza például érettségi tétel, és ebben a részben a lebilincselő kaland mellett a Globe felépítését és még számos a korra jellemző érdekességet is megismerhetnek az olvasók. Mi több, egy szószedet is található a kötet végén, így azok a kifejezések, amik ismeretlenek lehetnek számunkra, könnyen tisztázhatók. Ebben a részben Leon, Julian és Kim 1594-ben találják magukat, éppen a Rómeó és Júlia bemutatóján, ami nem éppen úgy sül el, ahogy Shakespeare tervezte, sőt, később még meg is támadják az utcán. Hőseinkre vár a feladat, hogy felderítsék, kinek állhatott szándékában szabotálni az előadást és bántani az ismert szerzőt.

9 éves kortól ajánljuk.

Rendeld meg itt!
 

Kalle nyomozni kezd

kalle.jpgAstrid Lindgren a Harisnyás Pippi és a Juharfalvi Emil könyvek szerzője számos más nagyszerű ifjúsági könyvet is írt az évek során. Végre újra kiadták Kalle történetét is, amelyet 1946-ban adtak ki először, így nem meglepő, hogy a könyvben a második világháború aktualitására utaló megjegyzéseket vehetünk észre, például, amikor a szereplők az újságot lapozgatják. Kallét és barátait azonban nemcsak, hogy nem érinti s háború utóhatása, a fiú kifejezetten unatkozik a kisvárosban: sehol egy rablótámadás, sehol egy jó kis gyilkosság – pedig Kalle minden vágya, hogy kinyomozhasson végre valami jelentős bűnügyet! Azonban amikor felbukkan egyik legjobb barátja és remélt leendő felesége, Eva-Lotte nagybátyja, a gyanús Eirn bácsi, Kallénak végre lesz mi után szimatolnia! Astrid Lindgren fantasztikus stílusát érezhetitek ebben a kötetben is, így ha már kinőttétek a Pippi-történeteket, bátran vegyétek le a polcról ezt a nagyobbaknak szóló regényt, nem fogtok csalódni!

11 éves kortól ajánljuk.

Tedd a (piknik)kosaradba!

 

Kémsuli

kemsuli.jpgA forgatókönyvíróként is ismert Stuart Gibbs nevét még nem sűrűn hallhattuk itthon, külföldön azonban már az Edgar Allan Poe-díjat is elnyerte gyerekkönyv kategóriában. A Kémsulival ellövi az összes kémfilmes klisét, de mindezt olyan fergeteges humorral és lebilincselő történetvezetéssel, ami miatt azoknak is ajánlom, akik amúgy nincsenek oda a titkosügynökösdiért. A történet szerint Ben Ripley élete 180 fokos fordulatot vesz, amikor a CIA ügynökképző szupertitkos iskolájába felveszik, csak éppen erről senki nem tudhat. Ahogy arról sem, hogy milyen szupermenő embereket ismer meg és milyen észveszejtően izgalmas akciókat él át már az iskola első napjától kezdve. Gyakorló titkosügynökként persze nem maradhat ki az életéből a szerelem – de vajon Ben ezt a nehézséget is profi kémhez méltón kezeli?

12 éves kortól ajánljuk.

Elolvasnád? Szerezd be a könyvet!
 

A lurídiumtolvaj – William Wenton 1.

a_luridiumtolvaj_-_copy_1.jpgWilliam Wenton története a Harry Pottert juttatta eszembe. Ahogyan Harry, úgy William is rejtélyes és veszélyes események miatt kényszerül rejtőzködni, a varázslóval ellentétben ő azonban a szüleivel, álnéven. És ahogyan Harry Potter, úgy William is igyekszik kerülni a feltűnést, de valahogyan mindig az események középpontjába kerül. A fiatalkora ellenére meglett tudósokat is megszégyenítő, elképesztő kódfejtő képességekkel rendelkező fiú legnagyobb vágya teljesül, amikor élőben is láthatja a Lehetetlent, vagyis a világ legbonyolultabb kódját. Mi több, nem is csak látja, véletlenül meg is fejti… Az események innentől kezdve felgyorsulnak, és William élete fenekestül felfordul. És hogy mi az a lurídium? A történetből kiderül.

12 éves kortól ajánljuk.

Vidd magaddal a nyaralásra! 

Levél a királynak

level.jpgVégre elkészült az 1962-es bestseller magyar fordítása, amelyből film is készült, és Hollandiában a 20. század egyik legjobb ifjúsági könyvének választották. A lovagregény a 16 éves Tiuri életének nagy vízválasztójáról szól, akit a lovaggá ütése előtti estén birodalmak sorsát eldöntő levél kézbesítésével bízza meg a Fehérpajzsos Fekete Lovag. Ahhoz, hogy kézbesíteni tudja a levelet, számtalan megpróbáltatást kell túlélnie, amelyek egy meglett lovag számára is kihívást jelentenének. Tiuri története nem csak lebilincselő kaland, de rámutat arra is, mennyire fontos a becsületesség és a kitartás, a hagyományos értékrendbe vetett hit, mely szerint a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig megbűnhődik.

14 éves kortól ajánljuk.

Vidd magaddal a stégre!

Navratil Domi szemléje

Kapcsolódó termékek