Repülj át az óceánon!

Az Amíg utazunk-sorozat

Gévai Csilla és Baranyai (b) András sorozatának harmadik kötetében Doma, Panni és Bali bácsi élete a repülés körül forog, mert anyát és Bali bácsit meghívták Alaszkába egy konferenciára. Persze a gyerekek nem hagyják annyiban a dolgot, és kiügyeskedik, hogy ők is velük tartsanak. Sok-sok repülős kiállítás után a fél világot átrepülik a Budapest-London-Seattle-Fairbanks-Kotzebue útvonalon, és mi is mindent megtudunk a repülésről. - Milán ajánlója

Bizonyára téged is látogatott már meg Budapesten az eszkimó barátod. Ha mégsem, akkor viszont valószínű, hogy olvastad már Doma és Nanuk történetét Gévai Csilla Amíg utazunk, illetve Amíg zötyögünk című könyveiben. Ha pedig ez az állítás sem igaz rád, akkor legfőbb ideje pótolnod a lemaradást, ugyanis itt a folytatás, az Amíg repülünk. Azoknak, akik nem ismerik a történetet, álljon itt egy kis összefoglaló az első két részről!
Doma a Gellért térnél lakik a szüleivel és húgával, Pannival. Apukája sugárbiológus, anyukája az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa, akinek munkájából adódóan is rengeteg külföldi barátja van. Doma élete gyökeresen megváltozik, amikor látogatóba érkezik a családhoz Nanuk, az alaszkai eszkimó fiú. Szinte azonnal legjobb barátokká válnak ők ketten, illetve hárman, hisz Panni is mindenhova velük tart. A különös csapat negyedik tagja pedig az idősödő Bali bácsi, Doma anyukájának különc kollégája, aki tizenhét nyelven beszél, többek közt Nanuk anyanyelvén, inuitul is. Amíg a szülők napközben dolgoznak, Doma és Panni Bali bácsi vezetésével mutatja meg a várost Nanuknak. Kalandjaikat követve pedig nekünk is alkalmunk nyílik bebarangolni velük Budapest legszebb helyeit a Gellért-hegytől a Svábhegyig. Sőt, a sorozat második részében, az Amíg zötyögünkben Szentendrére és Badacsonyba is ellátogatunk a kis csapattal.
Útjaik során a legnagyobb hangsúlyt azonban nem is annyira a helyszínek, mint inkább a járművek kapják: Nanuk és barátai utaznak trolival, villamossal, busszal, libegővel, fogaskerekűvel, metróval és még sorolhatnám. Az egyes járművek említésekor pedig érdekes információkat tudhatunk meg azok történetéről és működéséről. Ti tudtátok például, hogy miért hetvenessel kezdődik a trolibuszok számozása? Vagy azt, hogy Budapest alsó rakpartjait olyan külföldi személyekről nevezték el, akik a II. világháborúban sok ember életét megmentették? Gévai Csilla könyveiben Doma és Bali bácsi tolmácsolja nekünk, amit a város mesél, s közben hőseink élete is halad előre. Az első könyvben Bali bácsi például tökéletes kívülállóként jelenik meg, aki látszólag minden emberi kapcsolattól elzárkózik. Ez a sorozat második részében megváltozik, amikor egyik kolléganőjéről, Olgikáról kiderül, hogy ő is folyékonyan beszél inuitul. Ezzel Bali bácsi sorsa meg is pecsételődik, mert azonnal szerelmes lesz Olgikába.
S hogy ez hova fut ki, kiderül a harmadik részből, az Amíg repülünkből. Ahogy a címe is mutatja, ez a könyv a repülésről szól. Doma anyukája és Bali bácsi meghívást kapnak egy nyelvészeti konferenciára, amit természetesen Alaszkában tartanak. Domáéknak persze több sem kell, azonnal terveket kezdenek szövögetni Pannival, hisz ők sem akarnak lemaradni a lehetőségről, hogy viszontlássák barátjukat, Nanukot.
Az élményt Baranyai (b) András illusztrációi teszik teljessé, aki egyedi stílusával tökéletesen kiegészíti a történetet.
Az Amíg utazunk-sorozatot 5-10 éves gyerekeknek ajánljuk.

Kapcsolódó termékek