Roald Dahl legújabb meséje

Megjelent a Fantasztikus róka úr!

Itt az ősz és itt egy újabb nagyszerű Roald Dahl könyv! Ha téged is beszippantott már a Charlie és a csokigyár,A barátságos óriás, egyáltalán a Dahl-mesevilága akkor azért, ha még csak most ismerkedsz a világirodalom megkerülhetetlen alkotásaival, akkor azért vedd a kezedbe a Fantasztikus Róka úr történetét!

A könyv egész vékonyka, szinte minden oldalon illusztrációkkal, a megszokottnál kicsivel nagyobb betűmérettel, így nem csak folytatásos esti meseként olvashatod, hanem a vállalkozó kedvű gyereked megpróbálkozhat az önálló olvasással is. Leginkább a nagycsoportos korosztálytól érdemes elkezdenünk, amit innen felfelé mindenki élvezni fog, mivel egy nagyon akciódús, mozgalmas történetről van szó.

És hogy miről is szól ez a fantasztikus történet?

Róka úr minden éjjel zsákmányszerző útra indul a rókalyuk közelében lévő három tanya egyikére, hogy családjának meglegyen a napi tápláléka. A három tanyán három kapzsi és gonosz gazda- Buci, Bugris és Bán- tyúkot, libát, pulykát tart és nagyon kezd elegük lenni Róka úr tolvajlásaiból. Ezért fejükbe veszik, hogy egyszer és mindenkorra elintézik a dolgot és a Róka családot levadásszák. Bevetnek mindent- ásót, markolót- hogy kiforgassák Rókáékat föld alatti üregükből.

Azonban Róka úr nem véletlenül fantasztikus!

Nagyszerű tervet eszel ki. Kölykeivel együtt alagutakat ásnak a három gazda tanyájához, konkrétan pont az éléskamráik alá. Útjuk során találkoznak Borz úrral, akinek – akárcsak Menyétéknek és Nyúléknak – szintén menekülnie kell, hiszen a három gazda már az egész erdőt felásta, hogy a rókák nyomára bukkanjon. Róka úr pedig felajánlja nekik is a segítségét, sőt a végén olyan jól sikerül az akció, hogy az állatok megbeszélik soha többé nem bújnak elő odújukból, hiszen így kényelmesebben tudják a gazdák készleteit dézsmálni. A három gazda pedig, mondanom sem kell, azóta is csak áskálódik és várja, hogy az éhségtől legyengült rókák előbukkanjanak a rókalyukból.

image.jpg

A Fantasztikus Róka úr megidézi a népmesei hagyomány kapzsi és mohó emberek eszén túljáró állat figuráját, de a történet ismerős lehet Fekete István Vukja miatt is. Itt is, ott is a gonosz emberek és az állatok szembenállását tükrözi a mese, az állatok mellett téve le a voksot...

Ugyanakkor Róka úr története az eltulajdonítás problémáját is tematizálja, hiszen Borz úr a történet egy pontján felveti, hogy vajon helyes dolog-e, hogy ők lopnak a gazdáktól... A szöveg bármilyen komoly kérdéseket is vet fel- időnként, sosem lesz tanító jellegű, nem sulykol belénk semmiféle erkölcsi tanítást. Titka sokkal inkább a fabula gördülékeny, változatos erejében rejlik: az első betűtől az utolsóig izgalmas és élvezet olvasni.

Grancsa Gergely írása

Roald Dahl még, még még itt és itt!