Rumini Ferrit-szigeten

Részlet Berg Judit drámájából

cimkék: #színház #olvasósarok #Pagony #Folyt. köv.

Láttad már az új Ruminit a színházban? Most el is olvashatod, hogyan mutatja be Negró a szereplőket!

Rumini megint bajba keveredik – de szerencsére ő a legtalpraesettebb egérfiú a világon, így aztán sok mulatságos kaland során eljut a többiekkel a Ferrit-szigetre, ahol Molyra, a gonosz pillangókirálynő tartja fogva a ferritek népét. Rumininek végül nem csak a ferriteket kell a gonosz lepkéktől megmenteni, de a hajó teljes legénységét is.

I. FELVONÁS

Helyszín: a Szélkirálynő fedélzete. Itt zajlik a hajósok élete, látjuk a hajókorlátot, a mentőöveket, az árbocokat, vitorlákat és a kormánykereket. Kétoldalt a konyha, a raktár és néhány kabin bejárata látszik. A fedélzetről nyílik egy egyszerű beépített szekrény is, amiben a takarítószereket tartják.A konyhaajtó mellett hordók, ládák sorakoznak, ezekre rá is lehet ülni. A fal mellett, viszonylag védett helyen, befelé fordítva jókora tükör áll.

1. jelenet

Negró érkezik, hóna alatt a hajónapló. Rinya a fedélzeten üldögél.

NEGRÓ (A közönségnek) Sorakozó! Vigyázz! Pihenj! Elvárom, hogy rend és fegyelem legyen! Nem érdemes ujjat húzni egy fedélzetmesterrel! Ha valaki, hát én tudom. Nevem Negró. Fedélzetmester. Legfőbb erényem a szigor. Legnagyobb hibám… (erősen gondolkozik, töri a fejét) legnagyobb hibám, legnagyobb hibám… olyan nincs. Bár időnként túl engedékeny vagyok. Persze a kapitány elégedett velem, a legénység kedvel.

RINYA Féleszű!

NEGRÓ Igen. Bátran állíthatom: népszerű vagyok.

RINYA Féleszű!

NEGRÓ És szép szemű is, valóban. Bár ez más lapra tartozik. (Felemeli a hajónaplót) Tehát. Ez itt a hajónapló. Ebbe jegyzek fel mindent, ami a Szélkirálynőn történik. A Szélkirálynő tengerjáró vitorlás, ha valaki nem tudná. Legutóbb a Delej-tengeren hajóztunk. Azóta is borsódzik a hátam, ha csak rágondolok. És viszket is. Rettenetes utunk volt. Elmondom, hogy történt.

(Lapoz a hajónaplóban.)

Első oldal, olvasom. Úti cél: a Marcipán-sziget, a Delej-tenger keleti vidékén. Rakomány: felpakolva. Hajó: útra kész. Indulás: hajnalban. Legénység: készen áll. Bemutatom a legénységet:

Bojtos Benedek, kapitány. Remek hajós. Tisztelem őt. De sajnos vajból van a szíve.

Sebestyén, kormányos. Biztos kézzel vezeti a hajót a zátonyok között is. Mégis, túl engedékeny.

Cincogi doktor, hajóorvos. Átverhető. Betegséget színlelnek, ő meg ágyba küldi a naplopókat egy kis láz meg köhögés miatt.

Ajtony, hajószakács. Megbízhatatlan. Többször előfordult, hogy valakit vacsoramegvonással büntettem, ő meg titokban enni adott a bűnösnek.

Dolmányos papa, ezermester. Jellemtelen. Véletlenül se jelentené, ha kihágást észlel a hajón.

Matrózok: Dundi Bandi, matróz; Roland, matróz; Frici, matróz; Tubák, matróz; Brúnó, matróz. Megbízhatatlan, lusta banda. Kit hagytam ki? Ja, persze. Az állandó őrszem, Sajtos Pedro. Megbízható. A szeme. A többi megbízhatatlan.

Hátra van még a fekete leves. A két léhűtő hajósinas. Csak a lógáson jár az eszük. A szemük sem áll jól. A súrolókefe sem áll jól kezükben. Mindenük rosszul áll. A szénájuk is. Már megint hová tűntek?

Negró járkálni kezd, dühösen néz mindenhová. Végül észreveszi a kabinok tetején kártyázásba merült Ruminit és Balikót. Belefúj a sípjába.

Állj! Sejtettem. A szokásos. Életem megrontója ez a két fickó. Ez itt Balikó. Igazi léhűtő, a lógás nagyon megy neki. De ő még csak hagyján. A másik bitang a főkolompos. Rumini. Rumini. Rumini. Nemrég még utcagyerek volt. A hírhedt Rizsa bandájával fosztogatott a városban. De a kapitány felvette a hajóra. Egy ilyen alakot! Gyáva, lusta, becstelen, hazug, sunyi, naplopó, alamuszi, pimasz, fegyelmezetlen, szemtelen, beképzelt, nagyszájú, hőbörgő, léhűtő! Teljesen megbízhatatlan. Az összes bajunk miatta kezdődött. Na, gyerünk, haladjunk.

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek