Rumini Ferrit-szigeten

Részlet Berg Judit drámájából

Láttad már az új Ruminit a színházban? Most el is olvashatod, hogyan mutatja be Negró a szereplőket!

Rumini megint bajba keveredik – de szerencsére ő a legtalpraesettebb egérfiú a világon, így aztán sok mulatságos kaland során eljut a többiekkel a Ferrit-szigetre, ahol Molyra, a gonosz pillangókirálynő tartja fogva a ferritek népét. Rumininek végül nem csak a ferriteket kell a gonosz lepkéktől megmenteni, de a hajó teljes legénységét is.

I. FELVONÁS

Helyszín: a Szélkirálynő fedélzete. Itt zajlik a hajósok élete, látjuk a hajókorlátot, a mentőöveket, az árbocokat, vitorlákat és a kormánykereket. Kétoldalt a konyha, a raktár és néhány kabin bejárata látszik. A fedélzetről nyílik egy egyszerű beépített szekrény is, amiben a takarítószereket tartják.A konyhaajtó mellett hordók, ládák sorakoznak, ezekre rá is lehet ülni. A fal mellett, viszonylag védett helyen, befelé fordítva jókora tükör áll.

1. jelenet

Negró érkezik, hóna alatt a hajónapló. Rinya a fedélzeten üldögél.

NEGRÓ(A közönségnek) Sorakozó! Vigyázz! Pihenj! Elvárom, hogy rend és fegyelem legyen! Nem érdemes ujjat húzni egy fedélzetmesterrel! Ha valaki, hát én tudom. Nevem Negró. Fedélzetmester. Legfőbb erényem a szigor. Legnagyobb hibám… (erősen gondolkozik, töri a fejét) legnagyobb hibám, legnagyobb hibám… olyan nincs. Bár időnként túl engedékeny vagyok. Persze a kapitány elégedett velem, a legénység kedvel.

RINYA Féleszű!

NEGRÓ Igen. Bátran állíthatom: népszerű vagyok.

RINYA Féleszű!

NEGRÓ És szép szemű is, valóban. Bár ez más lapra tartozik. (Felemeli a hajónaplót) Tehát. Ez itt a hajónapló. Ebbe jegyzek fel mindent, ami a Szélkirálynőn történik. A Szélkirálynő tengerjáró vitorlás, ha valaki nem tudná. Legutóbb a Delej-tengeren hajóztunk. Azóta is borsódzik a hátam, ha csak rágondolok. És viszket is. Rettenetes utunk volt. Elmondom, hogy történt.

(Lapoz a hajónaplóban.)

Első oldal, olvasom. Úti cél: a Marcipán-sziget, a Delej-tenger keleti vidékén. Rakomány: felpakolva. Hajó: útra kész. Indulás: hajnalban. Legénység: készen áll. Bemutatom a legénységet:

19827_1.jpg
Bojtos Benedek, kapitány. Remek hajós. Tisztelem őt. De sajnos vajból van a szíve.

Sebestyén, kormányos. Biztos kézzel vezeti a hajót a zátonyok között is. Mégis, túl engedékeny.

Cincogi doktor, hajóorvos. Átverhető. Betegséget színlelnek, ő meg ágyba küldi a naplopókat egy kis láz meg köhögés miatt.

Ajtony, hajószakács. Megbízhatatlan. Többször előfordult, hogy valakit vacsoramegvonással büntettem, ő meg titokban enni adott a bűnösnek.

Dolmányos papa, ezermester. Jellemtelen. Véletlenül se jelentené, ha kihágást észlel a hajón.

Matrózok: Dundi Bandi, matróz; Roland, matróz; Frici, matróz; Tubák, matróz; Brúnó, matróz. Megbízhatatlan, lusta banda. Kit hagytam ki? Ja, persze. Az állandó őrszem, Sajtos Pedro. Megbízható. A szeme. A többi megbízhatatlan.

Hátra van még a fekete leves. A két léhűtő hajósinas. Csak a lógáson jár az eszük. A szemük sem áll jól. A súrolókefe sem áll jól kezükben. Mindenük rosszul áll. A szénájuk is. Már megint hová tűntek?

Negró járkálni kezd, dühösen néz mindenhová. Végül észreveszi a kabinok tetején kártyázásba merült Ruminit és Balikót. Belefúj a sípjába.

Állj! Sejtettem. A szokásos. Életem megrontója ez a két fickó. Ez itt Balikó. Igazi léhűtő, a lógás nagyon megy neki. De ő még csak hagyján. A másik bitang a főkolompos. Rumini. Rumini. Rumini. Nemrég még utcagyerek volt. A hírhedt Rizsa bandájával fosztogatott a városban. De a kapitány felvette a hajóra. Egy ilyen alakot! Gyáva, lusta, becstelen, hazug, sunyi, naplopó, alamuszi, pimasz, fegyelmezetlen, szemtelen, beképzelt, nagyszájú, hőbörgő, léhűtő! Teljesen megbízhatatlan. Az összes bajunk miatta kezdődött. Na, gyerünk, haladjunk.