Slavenobráz a barátom!

Intergalaktikus kalandok kezdődnek Mészöly Ágnes új könyvében!

A történet elején Ali és barátai éppen egy hatalmas intergalaktikus csata közepén arról vitatkoznak, hogy létezik-e fejnélküli űrlény, mert Ali éppenséggel egy ilyen űrlénylovag szerepébe képzeli magát. Barátai, Zoárd és Benedek ezzel nem értenek egyet, mert szerintük mindennek van feje, emiatt kicsit össze is vesznek.

Aznap Ali nagy örömére nem a szülei, hanem a nagymamája jön érte, aki korán sem hasonlít egy átlagos „tipegős-lihegős” nagymamára. Nagyminak menő baseball sapkája és sportkocsija van, és nem mellesleg nyugdíjas csillagász.

01_kukorica.jpg Ali nagyon szeret nála lenni, mert Nagymi mindig rendkívül érdekes dolgokat mesél, csillagokat és olykor viharfelhőket is vizsgálnak együtt. Egy teljesen átlagos, ám annál viharosabb délutánt követően ismerkedik meg Ali egy különleges, narancssárgás-pirosas, leginkább törülközőre hasonlító, fej nélküli űrlénnyel, Sluttyal. Ali megmenti a kis űrlény életét, aki az esőtől teljesen elázott, ami azért veszélyes számára, mert elveszítheti tőle méretváltoztató képességét, mely nélkülözhetetlen Slutty életében. Slutty egy Slaven gázbolygó ötödik holdjának lakója, azaz egy slavenobráz, számos nemmindennapi képessége közül a legkiemelkedőbb az, hogy gondolatokkal kommunikál, így minden élőlénnyel képes kapcsolatot teremteni az univerzumban, már amelyiknek vannak gondolatai. A Földön hallja az emberek és állatok gondolatát, gondolatban válaszol nekik, azaz gondolatbeszél. Emellett képes a saját és mások méretét is megváltoztatni, ami sok vicces helyzetet eredményez.

02_fejetlenseg.jpgSlutty is éppen összeveszett a barátaival, és abba a mentőkabinba vonult el duzzogni, ami egy véletlennek köszönhetően a Földre repítette. Miután Ali bemutatja Sluttyot barátainak rengeteg kalandban részesülnek, és olykor kalamajkába is kerülnek, például azért, mert Slutty megváltoztatja pár hétköznapi dolog méretét.

Természetesen a bolygóközi utazgatás sem maradhat el, amíg Slutty várja, hogy érte jöjjenek a slavenobráziak, újdonsült barátainak megmutatja a legérdekesebb helyeket a világűrben.

A történet cselekménye, valamint az egész galaktikus rendszer leírása logikusan épülnek egymásra. Mészöly Ágnes egy egészen új univerzumot álmodott meg könyvében, ahol miden bolygónak megvan a maga sajátossága. Megismerkedhetsz a galaxis szabályaival – melyet Slutty párszor jól meg is szeg –, a GESZÁ-val, azaz a Galaxis Egyes Számú Alaptörvényével, sőt olyan hivatalos szervekről is szó esik, mint például a Galaktikus Turisztikai Hivatal vagy az Intergalaktikus Őrség.

A fejezetek rövidek, a könyv szerkezete és nyelvezete illeszkedik a kisiskolások érdeklődési köréhez és az olvasási kompetenciájukhoz is.

03_urcsata.jpgA Slutty az űrbőlt nem mondhatjuk tipikusan „fiús könyvnek”, annak ellenére sem, hogy az űrlényeken kívül még a dinoszauruszok is felbukkannak a történetben, mely témák tipikusan a fiúk érdeklődési körébe szoktak tartozni, ám több izgalmas és karakteres női alak is megjelenik a könyvben, ami vonzóvá teheti a könyvet a lányok számára is. Gondolhatunk itt Ali vagány Nagymijára, Ali egyik barátjára, Tamarára, aki az intergalaktikus játékok során jedihercegnő szokott lenni, amúgy lelkes állatvédő, vagy Tamara anyukájára, akiről csak érintőlegesen esik szó, de kiderül róla, hogy több szálon is kötődik, Slutty világához… A kalandok során egy-egy szorult helyzetben megmutatkozik a bajtársiasság és a segítőkészség.

Arra is rávilágít a könyv, hogy valahol mindannyian idegenek, űrlények vagyunk, és ha először nem is annyira szimpatikus valaki, sőt tartunk tőle, megismerve akár éltre szóló barátság is lehet egy véletlenszerű találkozásból.

Rubik Anna illusztrációinak köszönhetően könnyen el tudod képzelni, hogy nézhetnek ki az ismeretlen bolygók, és a rajtuk élő különleges élőlények. Ugyanakkor nagyon jó az, hogy nem minden űrlény kapott hozzá kapcsolható figurát, így a fantáziádra van bízva, hogyan képzeled el például egy űrkikötő csápos parancsnokát!, pedig egy fej nélküli, törölközőre hasonlító űrlényről van szó. A kisiskolások legfontosabb problémája a barátkozás, az osztályban betöltött szerepük szokott lenni, ez pedig egyáltalán nem könnyű dolog. Alinak is gyakran nehezére esik a dolog, miközben nagyon nyitott és kedves kisfiú. 

Slutty figurája nagyon kedvesre és szerethetőre sikerül

Slutty, a különleges űrbarát segítségével viszont könnyebbé válik számára a társas élet, miközben olyan kérdéseket boncolgatnak, amelyek mellett pont ez a kisiskolás korosztály nem tud elmenni szó nélkül. Miért a Földön élünk? Mitől ember az ember? Mi az élet értelme? Micsoda az az univerzum egyáltalán?

A regény a fantázia köntösébe bújtatva nyújt segítséget a legáltalánosabb kisiskolás gondokra: az élet számukra nagy kérdéseire. 

Hogy pontosan milyen kalandokba vesznek részt Ali és barátai, és persze Slutty, a kis űrlény?

Szállj be Aliékkal Slutty űrkapszulájába és látogass el a galaxis ismeretlen bolygóira!Sándor Enikő írását olvastad.

Kapcsolódó termékek