Szerelem a láthatáron

A kisiskolások titkos gondolatai

Kisiskolás korban van az, hogy bár a szerelem megbújik minden osztályban, ami a titkos ábrándok, arpó kézfogások, kedves kis puszik és melegszívű szülinapi ajándékok képében teljesedik ki. Ha az oviban még nem, ilyenkor már szinte mindenkit utolér az első és felejthetetlen szerelem. Kertész Erzsi legújabb Most én olvasok!-könyve, a Tevefutam ismét a gyakorló olvasókat célozza meg, és úgy beszél a vonzódásról, olyan humomrral képes megragadni a gyerekek figyelmét, ahogy eddig senki nem tette. Ismerd meg a könyvet!

Kertész Erzsi a Panthera című regénysorozata miatt lett a tíz-tizenkét éves gyerekek kedvence. A regényben kibontakozó csoportdinamikák és a végtelenül izgalmas dramaturgia minden szempontból kielégíti a korosztály szellemi igényeit. 

Ugyanez a figyelmes, reflektált odafordulás és megszólítás igaz a Most én olvasok!-sorozatban megjelent könyveire. Erzsi tavaly debütált a kisiskolásoknak szóló, képes, nagy sikerélményhez vezető, ugyanakkor hatékony szövegértési gyakorlást biztosító könyvével a soroztaban, A feltalálóval. Itt ismerkedhettél meg Fecóval, aki nehezen találja a helyét otthon és a suliban. Ő ugyanis feltaláló szeretne lenni, méghozzá a világ legzseniálisabb kütyüinek a megálmodója. A magától játszó zongora és a mindig a kapuba pattanó labda után valami igazán nagy dolgon töri a fejét a kisfiú a padlásszobában, méghozzá egy igazi repülő cipőn. 

A Tevefutam ugyanennek a felejthetetlen fiúnak mutatja be az életét, csak egy pár évvel később. Itt már a Feltalálók Iskolájába jár, és olyan szerelmes lesz, hogy lassan semmire sem tud figyelni, és a felfedezőkedvét egyetlen cél hajtja töretlenül: szíve hölgyének lenyűgözése. A lendületes könyv ezúttal egy igazi road movie-ba csap, amikor a lány testvérei, Micike és Mucika, a zabolátlan ikrek beszöknek a cirkuszba és egy megállíthatatlannak tűnő tevevágta veszi kezdetét. Persze Ferkó egy pillanatig sem habozik, itt a tökéletes alkalom, hogy bebizonyítsa feltaláló tehetségét és leleményességét! 

A kisiskolásokat nagyon is érdekli a szerelem, még akkor is, ha ránézésre nem ez a helyzet. A Tevefutam pont elég lendületes és humoros, frappáns és menő ahhoz, hogy a fiúk és lányok is furcsa érzések nélkül elmerülhessenek benne, miközben segít nekik eligazodni, gondolkozni és reflektálni a saját vonzódásaikra. Ráadásul a szerelem mellett tud még mesélni valamiről, ami nagyon meghatározza a korosztály gondolatait: ez pedig az életcélok, a idő hozta felnövés, a változás és a megöregedés.

Fecó története mindig kiragad a feltaláló életútjából egy meghatározó és izgalmas szakaszt: az első könyv a kisiskolás korról, a második a fiatalkori szerelemről és öntanulásról, míg a még készülő következő könyv arról fog majd szólni, milyen lehet az élet apukaként. A kisiskolás kor természetes velejárója, hogy a gyerekek többször belegondolnak a halál és az élet körforgásának ritmikájába, amit rögtön magukra, a családjukra és a szüleikre vetítenek. Az ilyen elemi belegondolásokat nem mindig egyszerű könnyen elengedniük, még akkor sem, ha van tere a nehezebb kérdéseknek és gondolatoknak egy biztonságos beszélgetésben. Ilyenkor sokat segít a megkönnyebbülésben egy jól megválasztott történet. 

Rendeld meg A feltaláló és a Tevefutam című könyveket itt és itt!

Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek