Színház és lámpás árnyékból

Egy korábbi posztban írtunk arról, hogy miért jó árnyszínházat készíteni a gyerekekkel, és hogyan fogjunk hozzá egy árnyszínház készítéséhez. Azóta folyamatosan gyűlnek nálunk az újabb és újabb fekete-színes alakok. Eleinte olyan előadásokat készítettünk/készítettek a gyerekek, amelyek nem egy konkrét ismert meséhez kapcsolódnak, hanem mindenféle figurák, absztrakt formák, saját körbevágott rajzok köré szövik a saját maguk által kitalált meséket. Innen jött az ötlet, hogy elkészítsük az aktuálisan legkedvesebb mesék szereplőit is, és adjuk elő őket! A graffalót és a Janó és Jankát készítettük el árnyékszínház és árnylámpás formájában. A lámpást ti is elkészíthetitek szombaton, a PagonyFeszten, a Kisladik segítségével!

Árnyszínház

Hozzávalók

- mesefigurák

- fekete karton

- stiftragasztó

- hurkapálcika

- szívószál

- olló

- cellux

arny1.jpg

A mesealakokat többféleképpen is elkészíthetjük. Szabadon megrajzolhatják őket a gyerekek, vagy velünk együtt közösen, de akár körbe is rajzolhatjuk és kivághatjuk a könyv figuráit. Mi az elsők közöttA graffaló szereplőit készítettük el. Ehhez a még régebben letöltött online foglalkoztatókból (megtaláljátok a http://www.gruffalo.com címen, vagy a „graffalo activity sheet” kifejezésre rákeresve) kivágtuk az alakokat, felragasztottuk fekete kartonpapírra, majd újra kivágtuk. A megrajzolt/lemásolt/kinyomtatott mesefigurákat ragasszuk rá a fekete kartonpapírra, majd miután megszáradt a ragasztó, vágjuk őket körbe. A figurák színes felére erősítsük rá a tartórudat. Egyszerűen ragasszunk rá celluxszal hurkapálcikát/grillrudat, vagy a kicsit bonyolultabb szívószálas módszerrel (ld. előző poszt) készítsünk az előadás közben könnyebben manipulálható alakokat. A kivágott alakokat még színes selyempapírral is lehet díszíteni: mi egy kis lilával kiemeltük a tüskéket, zölddel pedig a rút szemölcsöt.

arny2.jpg

A színházhoz szükségünk lesz még egy egy irányítható fényforrásra. Bármilyen lámpa megteszi, amit mozgatni tudunk (lehet zseblámpa, olvasólámpa, stb.) De a legjobb, ha van egy diavetítőnk, és ezt állítjuk be. A figurákat a hátulról megvilágított vászon mögött kell mozgatni. Fontos, hogy ez feszes legyen, mert akkor lesznek szépek az árnyalakjaink kontúrjai. A vászon anyaga lehet jól átvilágítható fehér textil, vagy pauszpapír, fehér sütőpapír.

És már kezdődhet is az előadás!

Árnylámpás

Az árnyalakokkal még csak épphogy ismerkedő gyerekekkel nagyon egyszerűen készíthetünk árnylámpást. A Fiep Westendorp illusztrálta Janó és Janka mesekönyv gyönyörű képein a színes háttérrel kombonált fekete árnyalakok különös atmoszférát varázsolnak az egyszerű kis mesék köré. Nagyon egyszerűen kipróbálhatjuk mi is, hogy egy mécsessel megvilágított, tarka színes háttér előtt a fekete árnyalakok milyen lenyűgözően néznek ki.

Kellékek

lampas.jpg

- pauszpapír

- vastag fekete karton

- olajpasztell

- kétoldalú ragasztó, vagy stift

- tűzőgép

- meseszereplők, figurák

Egy A4-es méretű pauszpapírt vágjunk hosszában félbe, az olajpasztellel rajzoljunk rá, amit szeretnénk, majd a fekete kartonból vágjunk 2 darab (a pauszpapírral megegyező hosszúságú), kb. 4 cm széles csíkot. Nyomtassunk ki pár Janó és Janka figurát innen. Vágjuk körbe a fekete figurákat: nem kell teljesen pontosan, úgyis a fekete fog látszani, amikor átvilágítjuk. A kartoncsíkokat ragasszuk a pauszpapír külső oldalára, majd hajtsuk hengerré az egészet, és alul-felül tűzzük össze. Tegyünk a henger közepébe egy égő mécsest, és gyönyörködjünk a meseszerű látványban.

(A lámpásokat semmiképp ne hagyjuk égve őrizetlenül!)

jj_1.jpg

Kapcsolódó termékek