Szórakozva tanulni

Ismeretterjesztő könyvek az egész családnak

2017. október 12.Pagony

cimkék: szemle ismeretterjesztő Ezt olvassuk most

Az ismeretterjesztő könyveket böngészve azon gondolkodtam, milyen nehéz is lépést tartani azzal az információ dömpinggel, amivel az olvasót bombázzák. Rengeteg magas minőségű, eltérő méretű vagy árú könyv közül válogathatunk. Lassan nem marad téma, amihez ne tudnánk valamilyen új kiadványt ajánlani. Régi-új, de mindenképpen kedvenc könyvekről olvashatsz a következő cikkben.

Most pedig 20% kedvezménnyel meg is rendelheted őket!
Az ismeretterjesztő kiadványok célja manapság már nem csak az, hogy sok-sok tudnivalót adjanak át, hanem az is, hogy mindezt ingerdúsan, a gyerekek figyelmének lekötésével tegyék. Már nem elég például az állatokról egyszerűen mesélni, hanem rögtön izgalmas kérdésekre, különleges tulajdonságokra kell fókuszálni.
Nem véletlenül olyan sikeres a HVG könyvek sorozata, a Meglepő, de igaz!, a Mi az igazság? és az Ezt nem hiszem el! című könyvek. Már a megjelenésük is ellenállhatatlanná teszi őket: nagyok, színesek és tele vannak fantasztikus képekkel. Másodszor a témák szinte a mozgóképes ingerekhez hasonlóan ragadják magukhoz az olvasót. A képek és a szöveg mennyisége, az információk izgalma és változatossága, és a bonyolultabb témák könnyen emészthető magyarázata élménnyé teszi az ismeretek fogyasztását.

És ha már az érthetőségnél vagyunk, akkor kiemelném a Miért? című enciklopédiát. Akkor olvastuk végig ezt a könyvet, amikor a kisfiam 6 éves volt. El kell, hogy mondjam, nagyon találó a cím, mert olyan témákat dolgoz fel, amelyek egy kíváncsi kisembernél már az érdeklődés középpontjában állhatnak, ugyanakkor ha nem vagyunk pengék, például a földrajz tudományában, akkor könnyen elvérezhetünk rajtuk. Ebben a könyvben azonban nagyon kompakt válaszokat találunk. miet_allatokBe kell vallanom, bennem is helyre tett néhány alapvető dolgot, például az Univerzummal kapcsolatban. Releváns ismeretekhez jutottam a bolygókat illetően. Restellem, de a nélküle elakadtam volna a válaszokkal. Éppen ezért gyermeki örömmel csodálkoztam rá jó néhány összefüggésre. Biztos vagyok benne, hogy vannak szülőtársak, akiknek szintén segítene ez a könyv a miértek megválaszolásában. A nagy alakú könyv, egyébként szép színes, gazdag kép- és rajzanyaggal tarkított, ráadásul egy állatokra specializált változattal is bővült.

Telitalálat a 30 másodperces sorozat. Ebbe bármi belefér, ami ismeretterjesztő, minden könyv egy témát jár körül 30 részre bontva, nagyon vagány rajzokkal. A Rovarok 30 másodpercben azokat az izgalmas részeket taglalja, amelyek már nem nagyon férnek bele a biológia könyvekbe, miközben pont ezektől a részletektől válnak ezek a sokszor nem túl szimpatikus élőlények izgalmassá.

Az ókori Róma 30 másodpercben egy igazi kultúrtörténeti száguldás. Mindent megtudhatunk erről a korszakról, ami izgalmas lehet egy kölyöknek. Külön 30 fejezetes könyv szól a mítoszokról, de Leonardo Da Vinci munkásságáról is. Nagyon izgi az emberi agyról szóló rész, amiben megtudhatunk egy csomó érdekességet az agyféltekékről, az érzékszervek és az agy kapcsolatáról, olvashatunk optikai illúziókról és kipróbálhatunk néhány memóriajavító gyakorlatot is.
A sorozat sajátja, hogy minden könyv végén található egy, az olvasottakhoz kapcsolódó teszt, amivel tovább mélyíthetjük a frissen szerzett tudást.

Természetimádók alapkönyvtárába ajánlott a HVG könyvek Legyél te is... sorozata. A Legyél te is időjós!-ban például a legalapvetőbb, illetve a legkülönlegesebb időjárási jelenségekkel ismerkedhetünk, de gyakorlatias ötletekkel is meglep a sorozat. A madármegfigyelőknek madárfürdő, etető és madárles elkészítéséhez ad leírást, a kőzetkutatós részben egy szobavulkán elkészítésének lépéseit olvashatjuk, míg a természetkutatós verzióban egy minisivatag elkészítésének és megfigyelésének trükkjeit tanulhatjuk meg.

Kedvencem azonban a Legyél te is csillagász! Hihetetlenül egyszerűséggel mesél a szinte felfoghatatlanról. Megtanít eligazodni a csillagos égbolton, illetve elmeséli azokat a trükköket, amivel a csillagok segíthetik földi tájékozódásunkat. Otthon, egyszerű barkácsolással elkészíthető fantasztikus eszközöket tanít meg a könyv, legyen az napóra, holdnaptár. Lemodellezhetjük egy kétfokozatú rakéta működését, vagy a bolygók egymáshoz viszonyított nagyságát is. Akik elolvassák ezt a könyvet, biztos, hogy a csillagok megszállottjaivá válnak.

Rendeld meg most a legjobb ismeretterjesztő könyveket 20% kedvezménnyel!

Bagossy Laura