Tavaszi regényújdonságok

Kalandvágyóknak és szerelmeseknek

Itt az idő, kapj elő egy jó könyvet, irány a szabad, élvezd, hogy süt a nap és heveredj le olvasni! Mi legalábbis biztosan ezt tennénk a helyedben. Meg is mutatjuk, milyen regényeket vinnénk magunkkal.

 

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
cover_big.jpg

Sokan gondoltuk, hogy a Harry Potter rajongást képtelenség tovább fokozni. A sorozat végével egy korszak lezárult, de hála a Legendás állatoknak, J.K. Rowling történeteiről nem kell végleg lemondanunk. A Harry Potter fanjainak szeretetét újra felélesztette, az ifjú varázslók szívét pedig épp úgy elnyeri a Legendás állatok, ahogy anno az én korosztályomét Harry Potter.

Immár a második kötetet (pontosabban forgatókönyvet) tarthatja a kezében az olvasó, ha belelapoz a Grindelwald bűntettei című könyvbe. Ismét Göthe, varázslények, gonoszok és jók küzdelme, mágia, ármány és szeretet uralja Rowling történetét.

A második részben folytatódnak Göthe kalandjai, de beköszön néhány jól ismert szereplő is, akiknek kilétét nem fedem fel, de az biztos, hogy ezúttal a HP rajongókra is komolyan gondolt az írónő. Göthe és csapata még mindig a régi: kalandjaik helyzetkomikumokkal vannak tele, viccesek és szerethetők. Ismét találkozhatunk a különleges varázslényekkel, és persze rengeteg Rowling féle varázslat is vár az olvasóra. A történet folyamatosan bonyolódik, miközben egyre több mindenre választ is kapunk.

A Grindelwald bűntettei talán még rejtélyesebb és sötétebb, mint az első rész volt, különösen a főgonosz személye miatt, aki bizonyos szempontból még Voldemortnál is nagyobb ellenfél. Grindelwald megfontolt, komoly és okos, inkább politikusként működik, semmint félelmetes zsarnokként (miközben természetesen az). Nehezebb ellenfél, hiszen híveit nem rettegésben tartja, hanem elnyeri a bizalmukat. Hogy van-e esélye ellene hőseinknek? Annyit mondhatok, hogy a jó ügyért küzdők serege sosem adja fel, és persze a kis furkász is mindent megtesz, ami tőle telik.

A varázsvilág történeteiből most sem maradtak ki a csodálatos illusztrációk, amik miatt mindig jó érzés kézbe venni a Legendás állatokat.

12+

RENDELD MEG ITT!

Szív küldi
sziv_kuldi.jpg

Rainbow Rowell neve sokaknak ismerősen csenghet, minden eddigi kötete nagy sikert aratott a tinédzserek körében, mitöbb, nyugodtan nevezhetjük őket bestsellereknek is. A Fangirl és az Eleanor és Park után végre magyarul is olvashatjuk - egyébként az előbbieknél korábbi, 2011-es megjelenésű - Szív küldicímű regényét is. A könyv témája - Rowellre jellemzően - ismét a szerelem: ezúttal viszont nem kamaszok, hanem huszonéves felnőttek világába csöppenünk bele.

1999-et írunk. Lincoln 28 éves, túl van az egyetemen, több diplomája is van, mégis úgy érzi, nem kezdett semmit az életével. Az anyukájával él, és egy olyan munkába kezdett, amit nem igazán élvez, sőt, morálisan aggályosnak tart. Egy szerkesztőség IT részlegén dolgozik, ahol egyetlen feladata, hogy kiszűrje az ott dolgozók számtalan emailjei közül a problémásakat. Igen, emberek magánlevelezéseit olvassa, amik fennakadnak a cég ellenőrző programján.

Jennifer és Beth a szerkesztőségnél dolgoznak, és legjobb barátnők. Tisztában vannak vele, hogy a munkahelyi levelezésük nem titkos, mégis előszeretettel bocsátkoznak intim témák megtárgyalásába emailjeikben. Szabadszájú leveleik pedig rendszerint Lincoln orra előtt landolnak. A fiú egyszerre arra lesz figyelmes, hogy teljesen magával ragadja a két lány élete, különösen Beth-szé.

Ha túltettük magunkat a alaptörténet abszurditásán, villámgyorsan magába is szippant minket a könyv, a szereplők szeretetreméltósága, a közhelyektől mentes történetvezetés. Rowell az a fajta író, akinek a könyveiben igazából nem történik semmi, de ez a “semmi” mégis világrengető. A történetek atmoszférája az, amibe az olvasó azonnal beleszeret. A mély érzésekbe, a filozofikus gondolatokba, melyek mégis oly egyszerűek, hogy magunk sem értjük, hogy nem gondoltunk még rájuk eddig. Rowell regényei nem csupán szerelmes történetek. Számos olyan problémára reflektálnak, melyek egy fiatal felnőtt életében jelen vannak, mint önállóság, a családról való leválás, identitáskeresés, felnőtté válás vagy családalapítás.

A könyv karakterei egytől egyig jól átgondoltak és kiforrottak. Nem marad hiányérzet az olvasóban, amint maga elé képzeli a kontrollmániás, a fiát még mindig gyerekként kezelő anyát, a megállapodni képtelen zenészt vagy a terhességtől rettegő huszonévest, akit a környezete a babaprojektre kényszerít.

16 éves kortól 30-ig ajánlott!

RENDELD MEG ITT!

Minden velünk kezdődött
cover.jpg

A 16 éves Paige középiskolai évei nem indultak túl jól. Felnőtt fejjel is nagyon nehéz, szinte feldolgozhatatlan szembenézni az emberi élet múlandóságával, de Paige ezt az élményt már 14 évesen megtapasztalta, mikor első szerelme vízbe fulladt. 2 év telt el azóta, és Paige úgy dönt, újrakezdi az életét, ami nem egyszerű, ha a környezeted arra predesztinál, hogy örökké gyászolj, és úgy érzed, egész életedben azt suttogják majd mögötted “szegény Paige”. Ezért Paige a továbblépés érdekében listát készít, melyen külső szemmel teljesen hétköznapi dolgok szerepelnek: bulizás, szakkörre járás, na és persze a randizás. Hétköznapi dolgok, amik a lány életében nincsenek jelen, pedig Paige mást sem szeretne, mint átlagos lenni.

Mikor először a kezembe vettem ezt a könyvet, egy sokadik tiniregényre számítottam kevés mély mondanivalóval, bulizó gimisekkel, elcsépelt történetszálakkal és sablonos mondatokkal. Emery Lord szerencsére bátrabb és izgalmasabb témákhoz is hozzányúlt, így egy egészen jó, szórakoztató, mégis elgondolkodtató young adult könyvet vehetünk a kezünkbe. Képet kaphatunk arról, milyen érzés 16 évesen elvált, majd újra egymásba habarodó szülők gyerekének lenni, hogyan néz szembe egy tini a nagymamája leépülésével, és a legfontosabb, hogyan töri át egy kamasz a gyermekkor védőburkát, és válik szép lassan önálló felnőtté.

Persze a nehezebb témák mellett nem maradnak el a kamaszkor fantasztikus pillanatai sem, legyen szó mély barátságról, felejthetetlen bulikról, első szerelemről. A Minden velünk kezdődöttegy igazán reális, hiteles történet üde hangvételben, mely mindezek mellett nem fél tabuként kezelt problémákkal foglalkozni és mélyebb mondanivalót átadni a közönségének.

15+

RENDELD MEG ITT!

A mint aszkéta
covers_530012.jpg

A Móra LOL-sorozatát talán nem kell bemutatnom, biztosan találkoztál már vele, ha van kamasz gyereked (vagy éppen te magad vagy kamasz). A LOL könyvek nem árulnak zsákbamacskát, éppen azt kapjuk tőlük, amit első pillantásra sejtünk: könnyed, romantikus, szórakoztató olvasmányok, ízig-vérig tiniknek, ízig-vérig tini kalandokról. Csajosak, érzelmesek, romantikusak, olyan könyvek, amiket a vízparti sütkérezéshez szívesen vesz kezébe a fiatal felnőtt korosztály.

Az A mint aszkétaegy igen különleges történet folytatása, amit valószínűleg már epekedve vártak azok, akik az első, Sz mint szűz című kötetet olvasták. Az első kötetben megismerhetjük Valeriet, aki szüzességi fogadalmat tesz a házasságig, és a rocksztár karrierjét éppen felfuttató Kylet, aki Val szöges ellentéte. Csak a buli, a pia és a lányok érdeklik. Kyle a lány szüzességi fogadalmában csak az óriási kihívást látja: egyetlen céljává válik elérni az elérhetetlent, vagyis megszerezni Valeriet.

A kötet elején Kyle éppen házasodni készül, mikor menyasszonya megcsalja. Összetört szívét néhány pompomlány társaságában igyekszik összerakni, mikor ismét eszébe jut Valerie, és újra hatalmába keríti az iránta érzett megszállottság. Egy tévéműsornak köszönhetően főszereplőink egymásba botlanak, ahol ismét elkezdődik kettejük se veled-se nélküled cívódása, mely során Kyle mindent megtesz, hogy magába bolondítsa Valeriet, és végre az övé legyen. Ezúttal talán sikerül megkapnia, amit akar, vagy Valerie változásra bírja a fékezhetetlen celebet?

16+

RENDELD MEG ITT!

Kapcsolódó termékek