Te is vágod?

ismeretterjesztő könyvek

A címben a saját 13 éves fiamat és egy szuper ismeretterjesztő könyv címét idézem. Az alábbi cikkben négy kötetet ajánlunk figyelmetekbe, van köztük komoly matematikai és fizikai ismeretekre építő könyv,  vagy szexis felvilágosító könyv.

Bármelyiket is választod, nem jársz rosszul.

20877.jpgAz enyém is is megnő? - ez a nagyon mulatságos, menő és okos felvilágosító könyv minden kiskamasznak (és szüleiknek) erősen ajánlott. Egy-három oldalas egységekben válaszol kérdésekre, és minden kérdéshez nagy, ötletes fénykép-illusztráció tartozik. Holleben a tárgyakból rakja ki azt, amiről beszélünk, ami a komolykodástól és az obszcenitástól is teljesen megmenti a kötetet. Mert ha mindenféle girbe-gurba répákkal illusztrálva válaszolunk arra a kérdésre, hogy milyen a “normális”, és a könyvet olvasó 12-14 éves delikvensnek vajon rendben van-e, az egyszerre vicces, és rögtön érthető. Lányoknak és fiúknak is szól a könyv, és egészen apró, “technikai” problémáktól, mint a pattanások, a menstruáció előtti levertség a komoly, húsbavágó kérdésekig megy, mint például mit igen és mit ne a szexben, és főleg mikor, hogyan. A hangneme nagyon közvetlen és nagyon elfogadó: többször leírja a szerző, de amúgy is süt az egész hozzáállásából, hogy te (mármint az olvasó) úgy vagy jó, ahogy vagy, és az érzéseid természetesek, elfogadhatók, sőt, szerethetők. Még a negatív érzések is. Nem kendőzi el, nem nézi le a kamaszok vágyait és viselkedését, teljesen egyenrangúnak veszi a felnőtt szerelemmel. A kudarcot, a szakítást, a nem olyan jól sikerült együttléteket az élet természetes részének tekinti, csupán azt hangsúlyozza, hogy mondjuk ki, beszéljük meg, ami nem jó nekünk. Nagyon tetszett, ahogy például a pornót bemutatta: nem állította álságosan, hogy nem szabad, hogy rossz, nem tart róla értekezést. Egy egyszerű, de látványos hasonlattal annyit mond: szuperhősös film a szexről, tehát fikció plusz látványtechnika, túlzás. Helyén kell kezelni, ennyi. A védekezést is pont ilyen laza hangnemben, de egyértelműen magyarázza el, ahogy a titkos félelmeket is arról, hogy vajon mit gondol rólunk a másik, mi van ha a legfontosabb pillanatban pisilni kell, mi van, ha a nagy szerelem nem szeret viszont, vagy kiderül róla, hogy nem ő volt a nagy Ő. A szex pedig jó, de ha éppen nincs kedved, hát úgy is jó!

23617.jpgVágod? - Megdöbbentő kérdések és válaszok az agyról - Holleben illusztrálta ezt a könyvet is, ami jóval tudományosabb, mint az előző, és a korosztálya is szélesebb: kisebbek is megérthetik, de nagyobbaknak is érdekes az agyunk működése és felépítése. Szakszavak és “szakábrák” nélkül, de pontosan magyarázza el, hogy hogyan emlékezünk, hogyan érzékeljük a világot magunk körül, hogyan tanulunk (például egy idegen nyelvet). Miért és miben más az agyunk, mint az állatoké, és mekkora egy csecsemő, egy kisgyerek és egy kamasz agya, valamint miben különbözik a működése egy felnőttétől. Eloszlatja a különböző közkeletű tévedéseket arról, hogy egy-egy funkció mennyire és hogyan lokalizálható, hogy csak az agyunk 5%-át használjuk, és hogy a nők és férfiak agya teljesen különböző lenne. Élvezetes, lendületes ismeretterjesztő, amit akár az iskolában is lehet használni!

23912.jpgA Kalandos küldetés-sorozat friss kötetei - A kocka mentőakciója és A feltalálók futama - kicsit régiek, kicsit újak. A 90'-es évek elején divatban voltak és sokan faltuk is azokat a köteteket, amikben meg kellett találni a rejtélyek kulcsát, ki kellett szabadítani jó barátunkat egy titokzatos helyszínről, vagy épp körbe kellett utazni a világot. Mindezt persze nem úgy, ahogy az oldalszám diktálta: választani kellett, merre akarjuk folytatni a küldetést. Ebben a mai, fizika- és matekrajongóknak készített sorozatban már másképp kell megoldani a küldetést: a történethez kapcsolódó kérdések megválaszolása a lényeg, mégpedig úgy, hogy a történet folyamán egy-egy probléma felmerül, ehhez kapcsolódóan kell megválaszolni/kiválasztani a helyes választ a könnyebb vagy nehezebb kérdésekre. 23911.jpgHa a jó megoldást választottuk, akkor folytathatjuk a küldetést, egészen a rejtély teljes felgöngyölítéséig. Kipróbáltam és bevallom, nekem nagyon nehezek a feladványok, viszont sosem voltam egyik reáltárgyból sem igazi ász. És bár a képek nem a legszebbek a kis könyvekben, mégis azok a felsősök biztosan örülni fognak neki, akik szeretik és értik a matekot és/vagy a fizikát, illetve azok, akik szeretnének még jobbak lenni!

21891.jpgÚjabb ismeretterjesztő sorozta indult el itthon, mely máshonnan közelít a jól ismert témákhoz. A Kukkants bele-sorozat kötetei tényleg a mélyére ásnak a dolgoknak, legyen az a föld alatti világ vagy épp a találmányok. A mi itthoni kedvencünk a Mi történik a szeméttel? című kötet volt. Ebben minden benne van: a szemét útja a kukától az óriás lerakatokig, hogyan lesz a palackból polárpulcsi, mennyi folyamat csoportosul a szemét köré, és mennyivel könnyebb élni rajta, ha kicsit jobban odafigyelünk. Nem kioktatóan tanít és mutatja be a kíváncsi gyerekeknek a részleteket a könyv, hanem látványosan, sok érdekes illusztrációval. Mi lesz a szeméttel miután eldobják? melyik hulladéktípusból milyen terméket lehet újra-előállítani? milyen szemét-szétválogató gépek dolgoznak? A legnagyobb élmény része a könyvnek, hogy sok-sok kinyitható fülecske van benne, ami mind egy-egy kérdésre adja meg a választ. Ha tényleg új szemléletű ismeretterjesztő sorozatot szeretnénk a nagyovisok, kisiskolások kezébe adni, akkor ezzel nem tévedhetünk. Nálunk nagy sikere volt!