Te kerested a bajt...

Ebből taníts!

Egy tabudöntögető, megrázó könyv, amit minden középiskolában tanítani kellene. Legyél merész és bátor, olvassátok együtt! Most megmutatjuk, hol vannak a kapcsolódási pontok...

Louise O’ Neill Te kerested a bajt című könyve a Tilos az Á kiadó Vészkijárat sorozatában jelent meg.

Alapvetően 11 – 12. évfolyamra ajánlható, az etika, a média, vagy az osztályfőnöki órák tematikájába is illeszkedve. A könyv alapvető témája ugyanis az áldozathibáztatás, amely jelenség mindig is létezett, azonban a társadalmi tabuk közé tartozott. Az elmúlt hónapok eseményei a Me too – kampány lavinaszerűsége még fontosabbá tette ezt a könyvet és a problémáról való kulturált, árnyalt beszédmód megtalálását. Ehhez nagyon mélyen kapcsolódik a közöségi oldalakon uralkodó, azonnal itélkező kommunikáció, annak kontroll nélküli használata, a személyiségi jogok maximális megsértése, amely a média tantárgyon belül egy nagyon fontos tematika.

Tartalmi leírás: 

Egy katolikus ir kisvárosban játszódik a történet, főszereplő - elbeszélője a 18 éves Emma O’ Donovan. Bár szépsége talán a legnagyobb fegyvere, de emellett a tanulásban is kifejezetten ambiciózus, egyáltalán nem a „buta széplány”. Miközben nem kifejezetten kedves, mégis nagy udvara van, valamilyen módon mindenki szeretne hozzá kapcsolódni, a társaságában lenni. Bármelyik fiút megszerezheti és meg is szerzi, gátlástalanul. Részben ennek lesz áldozata, amikor egy házibulin brutálissá fajulnak az események. A részeg és bedrogoztatott lány kiszolgáltatott helyzetével a legszélsőségesebb módon többen is visszaélnek, majd az erről készült képeket egy hamis facebook oldalra feltöltik. A feldolgozhatatlan sérüléseket okozó estének a következményei egy komplex konfliktushalmazt generálnak, amelyben az erőszak, megerőszakolás, visszaélés, megbélyegzés, itélkezés, a valódi megbeszélés lehetetlensége, a szégyen, az elhallgatás, a képmutatás problémái mind-mind felszinre kerülnek.

Olvass bele itt!

Korosztály/évfolyam: 11. vagy 12. osztály

Tantárgy: Etika

Kapcsolódási pontok (témakör, tanterv)

Egyén és közösség (10 óra)
Kapcsolódási pontok (műfaj, mű)
Irodalmi példák törvénytisztelet és lelkiismeret összeütközésére.

A kapcsolatok etikája. Barátok és ellenfelek.

Szeretetkapcsolatok. Párválasztás. Felelősség a társakért. Szexuáletika. Házasság. Családi élet. Otthonteremtés. Családi szerepek. Szülők és gyermekek. A családi élet válságai

Törvény és lelkiismeret

A szabadság rendje. Jogok és kötelességek. Erkölcs és politika.

A lelkiismeret és véleménynyilvánítás szabadsága.

Szavak és tettek

Visszaélés a szólásszabadsággal. Uszítás, rágalmazás, az ember lealacsonyítása, az erőszak népszerűsítése. Szavak és tettek: a nyilvános beszéd a tömegmédiumokban. Médiaetika.

Kapcsolódási pontok:  
A média társadalmi szerepe, használata

Médiahasználat, médiaetika

Olvass további cikket róla itt!
Kapcsolódó könyvek

Kapcsolódó cikkek