Te tudod, ki írja a Geronimo Stilton könyveket?

Hát maga Geronmio Stilton! - vágod rá nyilván, hiszen ez a név szerepel a népszerű sorozat minden könyvborítóján mint író! Vagy hogy is van ez? Kinek is köszönhetjük a több mint 150 millió példányban eladott sorozatot? Most kiderül!

A szerző nem más, mint Elisabetta Dami olasz írónő, aki 1958-ban született Milánóban, és leginkább a Geronimo Stilton karakter létrehozójaként vált ismertté.

A  tizenhárom éves Elisabetta az apja saját könyvkiadójában tette meg az első lépéseket az írói pálya felé, és már tizenkilenc évesen elkészítette első történetét.

dami.jpg
A szerző: Geronimo, azaz Elisabetta Dami

Később beteg gyerekek mellett önkénteskedett, ekkor született meg az ötlet, hogy egy egeret, Geronimo Stiltont választ történetei főszereplőjének. De ne szaladjunk előre, mert az írónő élete nem csak írásból áll!

Dami kicsi kora óta imádja a természet minden formáját, a tengert, annyira, hogy legyőzve tengeribetegségét még vitorlásvizsgát is tett, sőt később repülőgép-pilóta és ejtőernyős engedélyt kapott.

20 évesen nagy kalandok várnak rá: egy szál hátizsákkal vág neki a világnak, több mint 10 országban jár, megismer sok-sok kultúrát, rengeteg barátot és tapasztalatot szerez. Eljut a sivatagba, részt vesz egy Párizs-Dakar versenyen, de ellátogat az Északi-sarkra is, hegyet mászik Nepálban, lefutja a New York-i maratont, és egy indián törzs tiszteletbeli tagja is lesz.

A természetszeretet és a világjárás mellett imádja az állatokat, rengeteg macskája volt, Grigio 14 évig volt hű társa, és sok sok könyvet írtak közösen együtt.

Az írónőnek egészségügyi okokból nem születettt saját gyereke, a hosszadalmas kivizsgálások során ébredt rá arra, hogy mennyire fontosak neki a gyerekek, ezért kórházi önkéntesként kezdett el dolgozni beteg gyerekek között. Így született meg az első Geronimo Stilton történet is, mert tapasztalata szerint a gyerekeknek a gyógyuláshoz sok nevetésre van szükségük. Az ő gyógyításuk-gyógyulásuk miatt különböző vicces történeteket talált ki, melyek  főszereplő egy egér volt. Így jelentek meg tehátGeronimo Stilton, a kissé ügyetlen egér történetei, akinek humoros kalandjai egyből elvarázsolták a gyerekeket.

Rendeld meg itt a sorozat részeit!

A gyerekek boldogsága érdekében és hogy reményt adjon nekik, mindig megtalálta azokat a pontokat, amikor Geronimo a legreménytelenebbnek tűnő helyzetből is kihúzza magát.

Dani tudatosan tanulmányozta a mesék szerkezetét, foglalkozott Bruno Bettelheim meseelméleti esszéivel, és hamar rájött, hogy Geronimo Stilton nem egy klasszikus értelemben vett lovagias hős, aki bátorságával oldja meg a helyzeteket.

Geronimo inkább antihős, a maga „emberi”, gyengeségeivel és korlátaival, aki barátai segítségével éri el céljait, így az igazi barátság a leginkább egyetemes érték, amit képvisel. De a mesékben megjelenik az elfogadás, az őszinteség, a hűség, az alázat, a kedvesség,a béke, az idősek és a természet tisztelete is. 

42197-0.jpg

Keresd itt a részeket!

Geronimo Stilton tehát hatalmas és váratlan sikert jelentett az olasz írónőnek, több mint 400 cím jelent már meg, több mint 40 nyelvre lefordítva, és több mint 100 millió eladott példányszámban világszerte, nem beszélve a rajzfilmekről!

Elisabetta Dami napjai manapság is írással telnek, egy hatalmas, erdővel övezett tanyán él, ahol kecskék, tehenek, lovak, szamarak kutyák veszik körül, folyamatosan újabb és újabb dolgokat fedez fel, zongorázni, gitározni tanul. Itt születnek a Geronimo-történetek, mert ő és Geronimo ma is sokat írnak, nem fogynak ki az  ötletekből, de ami a legfontosabb, hogy örökre a fülében cseng Saint-Exupéry A kis hercegben írt mondata: Mert előbb minden felnőtt gyerek volt. De csak kevesen emlékeznek rá.” 

Elisabetta Dami tehát 2006-banalkotta meg Geronimo Stilton karakterét, ami számára is váratlan siker volt, és ma is azt mondja, hogy boldog. De használjunk inkább többesszámot, azaz boldogok: ő és Geronimo. Mert - nem szabad elfelejteni - a történetek szerzője mindig Geronimo.  

Rendelj most Geronimo-könyveket!

És akkor három zárókérdés a szerzőkhöz: 

1,Mi a közös a szerzőben és Geronimóban? 

- Mindkettőnk szent meggyőződése, hogy az emberi erőfeszítésnek, a természet tiszteletének, a humorérzéknek (mindketten szeretjük a vicceket!) köszönhetően jobbá válik ez a világ. Közös még bennünk a félénkség (de hát minden érzékeny ember egy kicsit félénk!), mindketten lusták vagyunk, de egy kaland közepébe csöppenve mindketten szeretünk mindent (és így inspirációt találunk egy új könyvhöz)! De mindenekelőtt mindketten szenvedélyesen imádjuk a bivaly mozzarellát, a fondüt krutonnal, és a háromsajtos gnocchit! Az egyetlen dolog, amiben különbözünk, hogy nekem volt egy szürke macskám, Gatto Grigio néven, míg Geronimo ki nem állhat semmiféle macskát!!! 

2. Miért pont egy egér lett Geronimo? 

- Gondolkodás szempontjából az egerek leginkább az emberekhez hasonlóak. Sok más intelligens állat létezik, de az egerek azok, akik a legtöbbet tudják, és a leginkább hagyatkoznak a tapasztalataikra, így hasonlóak az emberekhez. 

3, És miért egy angol sajtról a, Stiltonról kapta vezetéknevét? 

- A stilton egy nagyon híres angol sajt, amely még ma is az 1700-as évek hagyományai szerint készül, tiszteletben tartva a múlt technikáit, tehát ez egy klasszikus sajt, olyan, mint Geronimo. Mindig van egy értő közönsége, aki tudja, hogyan kell értékelni, mert egyedülálló, utánozhatatlan és megismételhetetlen. 

Ha szeretnéd még jobban megismerni Geronimo Stilton világát,kattints ide, vagy rendelj most a sorozatból 20%-os kedvezménnyel könyveket!