Tilos az Á támogatás a József Attila Körnek

A Tilos az Á Könyvek sajtótájékoztatón nyújtott át pénzügyi támogatást az egyik legfontosabb magyar irodalmi műhelynek, a József Attila Körnek. Az eseményen Kemény Zsófi és Kukorelly Endre is részt vett.

Az 1981 óta létező József Attila Kört az irodalmi életben csak JAK-ként emlegetik. A JAK nemcsak a 40 év alatti költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomszervezők gyűjtőhelye, hanem élő, folyamatosan megújuló szellemi műhely, mely számos, ma már sikeres, elismert költőt, próza- és drámaírót segített az első lépések megtételében.
Mára az egyesületnek juttatott állami támogatás drasztikus csökkentése miatt a József Attila Kör a működésképtelenség szélére került.
A Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai ezért úgy döntöttek, 2017-ben az aktuális állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják az egyesület munkáját. Nemcsak azért, mert a Tilos az Á Könyvek szerzői között is több JAK-tag és tiszteletbeli JAK-tag van, nemcsak azért, mert a társkiadó Pozsonyi Pagony főszerkesztője, Kovács Eszter a JAK-füzetek szerkesztője is volt a múltban, hanem mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják.
Emellett a Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. Aki nem teheti meg, hogy cégként külön felajánlást tegyen, személyi jövedelemadója 1%-ával is a támogathatja az egyesületet.

Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője olvasta fel Grecsó Krisztián alkalomra írott levelét.

Kukorelly Endre a civilek és a különböző művészeti ágak összefogására buzdított.

Gaborják Ádám, a JAK elnöke az egyesület helyzetéről beszélt.

Kemény Zsófi első, JAK-táborban írt slam-költményét olvasta fel.

Kapcsolódó cikkek