Torzonborz megjavul

A harmadik Torzonborz-kötet ugyanúgy indul, mint az eddigiek: Nagymama főzőcskézik, várja Jancsit és Lacit, Torzonborz meg a kert végében ólálkodik. Csakhogy most nem a rabló kapja el a szegény Nagymamát, épp ellenkezőleg: Nagymama kapja el a rablót - és csak utána jut eszébe, hogy el is kéne talán ájulni…

Hiába szabadult ki Torzonborz a dutyiból, hiába állítja, hogy megjavult, senki sem hisz neki - legfőképpen Üstöllési és Nagymama nem. Újabb és újabb apró lopásokat próbálnak ráfogni. Csak Jancsi és Laci látja, hogy a rabló valóban becsületes mesterség után szeretne nézni. De nehéz munkát találni, ha az embert, azaz ex-rablót állandóan régi bűnei alapján ítélik meg, és bujkálnia kell. Ráadásul rejtélyes módon eltűnik Háy asszonyság varázsgömbje, és mindenki Torzonborzot gyanúsítja. Kivéve a két fiút, akik a krumplisveremben rejtegetik a rablót. Csakhogy nem lehet örökre rejtőzni, mire tisztázzák a bűnügyet a fiúk, Torzonborz világgá megy. Mindenkinek el kell hinnie, hogy megjavult, hogy visszatérjen, és hasznos tagja legyen a társadalomnak. De azért mogorva, egyenes stílusa annak ellenére megmarad, hogy erdei vendéglőt nyit és vállalkozóvá lesz. A történetben kisebb izgalom, hogy még Háy asszony krokodillá vált kutyáját is sikerül visszaváltoztatni.

A fordulatokat (hogy ki lopta el a gömböt és hogy hogyan változik vissza Blöki) avatott, Torzonborz-rajongó ötéves hallgatóm már előre fújta - egyszóval inkább a humor, mint az izgalom és a nagy meglepetések dominálnak a kötetben.

Humorból és társadalomkritikából viszont bőven el vagyunk látva: az előző részekből ismert helyzetkomikumot itt is bőven kihasználja a szerző: mindenki összekever mindenkit, félreértések során át jutnak téves következtetésekre. Mindenki (Jancsit és Torzonborzot kivéve) csak az orráig lát - az előítéletek, a begyakorolt minták mentén cselekszenek, és jó sokáig nem halandóak igazán figyelni egymásra. A végén persze közös lakomával ünneplik, hogy minden jóra fordult - mert a mesében azért minden jóra kell forduljon, ha egy rabló egyszer megjavul!