Kuflikkal szép az élet!

Tudj meg mindent a kuflis társasokról!

A kuflikból sosem elég! Imádjuk őket könyv, mesefilm, plüss és diafilm formában is, de a legjobb, hogy már nyolcféle kuflis társasjáték is megjelent nálunk! Most Győri Hanna, a Pagony kiadó szerkesztője, a játékok legnagyobb szakértője meséli el, milyen szempontokat vett figyelembe egy-egy játék elkészülésénél.

Játszd újra, kufli!

jatszd-ujra-kufli.jpgAmióta a Pagony kiad játékokat, szerettünk volna alapjátékokat "Pagonyosítani". Rettentő sok nagyon-nagyon szuper játékot lehet kapni a legkisebbeknek, és mégis sokszor vissza-visszatérünk az egyszerű dobókockás, lépegetős játékokhoz. Miért? Mert persze az is nagyon jó, amikor törjük a fejünket, döntünk, taktikázunk. De milyen pihentető tud lenni időnként, ha nem döntünk, taktikázunk, hanem szerencsénk van vagy nincs szerencsénk!

A legkisebbeknek önmagában a dobás, lépés is még újdonság, izgalom. Arról nem is beszélve, hogy egy táblás játék egy kisgyereknek nem pusztán egy rajz, egy játék: egy világ, amibe belép, amiben ő sétál a bábujával.

Ezért nagyon fontos volt számomra, hogy olyan táblákon legyenek ezek a játékok, amelyek hívogató világokat jelenítenek meg, ahova be akarunk lépni, ahol tétje van annak, hogy hova és hogyan jutunk el.

Amikor először olvastam, jóval a könyvbeli megjelenése előtt a Kuflik a föld alatt meséjét, akkor tudtam: ez az a világ, ahova be akarok lépni kisgyerekként, ebbe az izgalmas, föld alatti manóteve világba, ahol lukakba lehet pottyanni, és liften lehet kijutni.

Innen indult a Játszd újra, kufli!, ahol a föld alatti világ egy kígyók és létrák mechanikájú játék. Ezután már mintha kiabáltak volna a kuflik történetei, hogy én vagyok ez a játék!, én meg ez a játék vagyok!. Természetesen a Tengerre, kuflik!-ból lett a malomjáték, hiszen itt küzd a kuflik két csapat egymás ellen. Ahogy az is adta magát, hogy a "valahova jussunk el akadályokon keresztül" típusú játék pedig a Szerintem mindenki legyen kufli! meséjébe repít minket, hiszen hova akar mindenki, de mindenki eljutni, ráadásul éjszaka? Hát persze hogy a jelmezbálba! (Kivéve Valért, aki ugyebár a Holdra...) A legnehezebb feladvány az volt, hogy a réten mit csináljanak a kuflik, hiszen már vadásztak ennivalóra, nyomoztak eltűnt holmijaik után, építettek kufliüreget... egyszer csak világossá vált, hogy versenyt kell futniuk – ha lehet az ugródudoron ugrálást futásnak nevezni! Így alakult ki a negyedik, versenyfutós tábla, ahol a legfifikásabbnak kell lenni a kis kufliknak.

Mind a négy tábla egy kisebbfajta böngésző a gyerekeknek, miközben pár alap dolgot tanulnak meg a társasozásról (mert társasozni jó, de nem születünk kezünkben dobókockával): dobni, lépni, ülni egy helyben játék közben, figyelni (nem véletlen, hogy maximum 15 percesek ezek a játékok!), kivárni, amíg a másik van soron, elviselni a kudarcot, és úgy örülni a sikernek, hogy az ne a másik kárára történjen.

RENDELD MEG ITT!

Kuflikupackuflikupac.jpg

Az első kuflis játékunkban a kuflikupac és a kuflik érdekes ennivalói játsszák a főszerepet - ahogy az első könyvben, az Egy kupac kulfiban is. Nagyon egyszerű kvartett és kicsit bonyolutabb, cserélgetős-üzletelős játékot lehet ezekkel a kártyákkal játszani.

Amikor ezt a játékot terveztük, az lebegett a szemünk előtt, hogy a kicsik imádnak cserélgetni. Adni-venni. Itt bármit meg lehet venni, a játék könnyű, nincs olyan, hogy valaki nem tudja összegyűjteni a kis kufliüregének darabjait. Viszont nemcsak szerencse dolga, hogy mit húzok el a másiktól, mint egy sima kvartettben, hanem én magam döntök: megveszek valamit vagy nem, és én is fizetek érte.

A kártyákat kirakva pedig a kuflikupac belseje tárul fel a kuflik előtt, és végigböngészhetjük, hogy mi minden van egy-egy kufli üregében. Érdemes, mert mindenkinek a kedvenc és legjellemzőbb tárgyait rejtettük el a játékkártyákon.

RENDELD MEG ITT!

joejszakat.jpgJó étvágyat, kuflik!

A Jó étvágyat, kuflik!-ban az lebegett a szemünk előtt, hogy olyan egyszerű játékot tegyünk az eddigi kuflis játékok közé, amelyet az egész család tud játszani, együtt – azaz a kisebb és nagyobb kuflirajongóknak is élményt nyújt.

A játékban egy egyszerűbb és egy bonyolultabb kooperatív játék található. Az egyszerűbbhöz némi szerencse és memória kell, a bonyolultabbal akár 7-8-10 éves nagytesók is vígan eljátszhatnak, segítve a kisebb kuflirajongók leveszöldség-gyűjtő munkáját, és mutatva, hogy lehet kitérni a mohó medvegyík támadásai elől.

Nagyon kompakt kis játék lett, miután kinyomkodtuk a tokeneket, akár egy kisebb vászonzacsiba is bepakolhatjuk az egészet, és vihetjük magunkkal bárhová.

RENDELD MEG ITT!

Kuflinyomozókkuflinyomozok.jpg

A Kuflinyomozók a Pagony teljes játékportfóliójának az egyik legjobb játéka, egy igazi eredeti és szuper játékötleten alapul, amire nagyon büszkék vagyunk. Manapság, amikor hatalmas robbanás van a társasjátékok piacán, nagyon nehéz bármi újat kitalálni, amiben nem valami extra kis műanyag kütyü jelenti az újdonságot, hanem maga az alapötlet. Hatványozottan igaz ez a kisgyerekeknek szóló játékokra, hiszen itt a bonyolultabb, csavarosabb játékmechanikák, az erősen versenyeztető gyorsasági játékok hamar elvéreznek. Bojti Annának ez sikerült!

Egy négy-ötéves hosszan figyelni az én tapasztalatom szerint (a tévén kívül) csak akkor tud, ha érzelmileg involválódik abba, amivel le akarjuk kötni. A Kuflinyomozók mágneses vonzerejét már több játékbemutatón megfigyeltem: elővesszük a mesefüzetet, elmondjuk belőle a kis mesét, a gyerekek pedig a mese és a gyönyörű tábla hatására már nem is az itt és mostban vannak, hanem egy fantáziavilágban. Összevissza ugrálnak a táblán, keresik a tanúkat, apróra megfigyelik a "gyanús" lényeket, míg végül közös erővel megtaláljuk a tettest. És ahogy megvan, elhangzik a bűvös szó, a legnagyobb dicséret minden játéknak:

– Még egyszer!

RENDELD MEG ITT!

Kuflibingó

kuflibingo_box_top_500px.jpgA Kuflibingót kétféle játékmódban játszhatjátok - ezt talán már megszokhattátok tőlünk. Az egyszerűbb játékmód ezúttal egy Képkereső, ami szuperül fejleszti a kicsik memóriáját, és már 3 éves kortól bátran játszható. Minden játékos választ magának egy-egy táblát, az 54 lapkát fejjel lefelé fordítva elhelyezzük az asztalon, majd elkezdjük felfordítani a lapokat. Ha szerepel a tábládon az adott szereplő, akkor elhelyezheted rajta, és addig fordíthatsz fel újabb és újabb lapokat, amíg rá tudod illeszteni a tábládra. Ha azonban nem találod a tábládon a kártyán látható karaktert, vissza kell fordítani a lapot, és a következő játékos jön. Az győz, akinek a táblácskája először megtelik!

A kissé összetettebb játékverziót 4 éven felülieknek ajánljuk, ez a Kuflibingó! Ismét táblát választunk, majd oszlopokba rendezzük a lapkákat, és egyenlő arányban elosztjuk egymás között (természetesen ismét lefelé fordítva). Minden játékos egyszerre felfordít egy lapkát, és gyorsan megnézzük, mi a választék Ha meglátsz egy szereplőt, aki szerepel a tábládon, gyorsan csapj le rá, mielőtt valaki megelőz! Ha több olyan lapka is van, ami passzolna a tábládra, akkor hajrá, bármennyi lapkát elvehetsz, a lényeg, hogy te légy a legfürgébb! A győztes ezúttal is az, akinek a leghamarabb betelik a táblája.

RENDELD MEG ITT!

A kuflik és az esőtánc

kuflik_es_az_esotanc_cmyk.jpgKooperatív társasjáték izgő-mozgó gyerekeknek. A kuflik és az esőtánc alapvetően a memória szabályaira épül, de annál sokkal több: jól meg lehet kavarni egymást és saját magunkat is, így remekül fejleszti a koncentrációt, emellett a mozgás is teret kap játék közben.

A memóriázás megtornáztatja az agyat, de itt nem csak az elme, hanem a test mozgatása is nagy szerepet kap, ugyanis egy csomó tánclapka tartozik a játékhoz, amiken az elhagyatott rét lakói prezentálják, milyen mozdulatokat kell bemutatni a játékosoknak ahhoz, hogy össze tudják állítani az esőtánc koreográfiáját. Az sem baj, ha a gyerekek még nem tudnak olvasni, az illusztrációkról azonnal érteni fogják, mi a teendő, és onnan már a memóriáé a főszerep!

Az agymunka mozgással való kombinációja egyrészt pihentető lehet a kicsiknek, másrészt szuper mozgásfejlesztő játékká is teszi az Esőtáncot, hiszen olyan feladatokat kell végrehajtani, mint például a helyben futás vagy a saját fejünkön való dobolás.

A játék már 3 éves kortól játszható, úgyhogy a kicsik sem maradnak ki a mókából! A szabálykönyv szerint sokféle verzió kipróbálható, a legegyszerűbb változattal pedig teljesen biztos, hogy a család legifjabb tagjai is megbirkóznak majd.

RENDELD MEG ITT!

Meséljetek, kuflik!

274x190_3d_mockup_1-1.jpgEzt a játékot magunk között csak Kufliszínházként emlegetjük. Tulajdonképpen egy mesemondó készlet, ami segít újrajátszani a kedvenc kuflimeséket, de végtelen új történet elmesélésére is lehetőséget ad. Nincs olyan gondolat, ami ne férne bele a kuflik világába!

Egy teljesen nyílt végű játékról van szó, amiben együtt alakítjuk a közös élményt. Tekinthető egy kooperatív játéknak is, amelyben a család összehangolt munkájának az eredménye lesz néhány kedves történet, a közös cél pedig, hogy mindeközben mindenki jól érezze magát!

A szerepjátszás köztudottan segít a feloldásokban, konfliktuskezelésekben és pici gyerekeknél sok elfojtott óvodai helyzetre is könnyedén fény derülhet egy kis szerepjátékkal. Azon kívül, hogy segíthetünk feloldani akár az otthoni, akár az intézményekből hazahozott konfliktusokat, ezzel a játékkal fejleszthetjük a gyerekek kommunikációs készségeit, bővíthetjük a szókincsüket is.

Kedvenc hőseinek a bőrébe bújni pedig mindenkinek csodálatos érzés, hát még ha olyan különleges hősök ezek, mint a kuflik, akik között mindenki találhat magának kedvencet.

RENDELD MEG ITT!

Kukucskáló kuflikkukucskalo_kuflik_3d_crop_1000px.jpg

Ezt a játékot semmi máshoz nem tudjuk hasonlítani, annyira egyedi. Vegyétek kézbe a különböző kuflis képeket, amiken egy-egy lukat is találtok. Keressetek otthon vagy a természetben (esetleg az elhagyatott réten) bármit, ami értelmet ad a lyukas képeknek! Aki minden képet időben ki tud egészíteni, az nyer!

Ezt a kisméretű társasjátékot vigyétek magatokkal bármelyik nyaralásra vagy kirándulásra, a táskában tökéletesen el fog férni. A Kukucskáló kuflik ráadásul nemcsak nagyon vicces és szórakoztató, de a világ megismeréséhez is hozzásegíti a kisebbeket. Használjátok háttérnek a vizet, a fák törzsét, faleveleket vagy egyszerűen a kék eget: ki mondta, hogy a körülöttünk lévő világ minden eleme nem egy-egy játék?

Nem csak kuflirajongóknak! Rendeld meg itt!

Kapcsolódó termékek