Tudj meg mindent a kuflis társasokról!

A kuflikból sosem elég! Imádjuk őket könyv, mesefilm, plüss és diafilm formában is, de a legjobb, hogy már négyféle kuflis társasjáték is megjelent nálunk! Most Győri Hanna, a Pagony kiadó munkatársa, a játékok legnagyobb szakértője meséli el, milyen szempontokat vett figyelembe egy-egy játék elkészülésénél.

Játszd újra, kufli!
jatszd-ujra-kufli.jpg

Amióta a Pagony kiad játékokat, szerettünk volna alapjátékokat "Pagonyosítani". Rettentő sok nagyon-nagyon szuper játékot lehet kapni a legkisebbeknek, és mégis sokszor vissza-visszatérünk az egyszerű dobókockás, lépegetős játékokhoz. Miért? Mert persze az is nagyon jó, amikor törjük a fejünket, döntünk, taktikázunk. De milyen pihentető tud lenni időnként, ha nem döntünk, taktikázunk, hanem szerencsénk van vagy nincs szerencsénk!

A legkisebbeknek önmagában a dobás, lépés is még újdonság, izgalom. Arról nem is beszélve, hogy egy táblás játék egy kisgyereknek nem pusztán egy rajz, egy játék: egy világ, amibe belép, amiben ő sétál a bábujával.

Ezért nagyon fontos volt számomra, hogy olyan táblákon legyenek ezek a játékok, amelyek hivogató világokat jelenítenek meg, ahova be akarunk lépni, ahol tétje van annak, hogy hova és hogyan jutunk el.

Amikor először olvastam, jóval a könyvbeli megjelenése előtt a Kuflik a föld alatt meséjét, akkor tudtam: ez az a világ, ahova be akarok lépni kisgyerekként, ebbe az izgalmas, föld alatti manóteve világba, ahol lukakba lehet pottyanni, és liften lehet kijutni.

Innen indult a Játszd újra, kufli!, ahol a föld alatti világ egy kígyók és létrák mechanikájú játék. Ezután már mintha kiabáltak volna a kuflik történetei, hogy én vagyok ez a játék!, én meg ez a játék vagyok!. Természetesen a Tengerre, kuflik!-ból lett a malomjáték, hiszen itt küzd a kuflik két csapat egymás ellen. Ahogy az is adta magát, hogy a "valahova jussunk el akadályokon keresztül" típusú játék pedig a Szerintem mindenki legyen kufli! meséjébe repít minket, hiszen hova akar mindenki, de mindenki eljutni, ráadásul éjszaka? Hát persze hogy a jelmezbálba! (Kivéve Valért, aki ugyebár a Holdra...) A legnehezebb feladvány az volt, hogy a réten mit csináljanak a kuflik, hiszen már vadásztak ennivalóra, nyomoztak eltűnt holmijaik után, építettek kufliüreget... egyszer csak világossá vált, hogy versenyt kell futniuk – ha lehet az ugródudoron ugrálást futásnak nevezni! Így alakult ki a negyedik, versenyfutós tábla, ahol a legfifikásabbnak kell lenni a kis kufliknak.

Mind a négy tábla egy kisebbfajta böngésző a gyerekeknek, miközben pár alap dolgot tanulnak meg a társasozásról (mert társasozni jó, de nem születünk kezünkben dobókockával): dobni, lépni, ülni egy helyben játék közben, figyelni (nem véletlen, hogy maximum 15 percesek ezek a játékok!), kivárni, amíg a másik van soron, elviselni a kudarcot, és úgy örülni a sikernek, hogy az ne a másik kárára történjen.
RENDELD MEG ITT!

Kuflikupackuflikupac.jpg

Az első kuflis játékunkban a kuflikupac és a kuflik érdekes ennivalói játsszák a főszerepet - ahogy az első könyvben, az Egy kupac kulfiban is. Nagyon egyszerű kvartett és kicsit bonyolutabb, cserélgetős-üzletelős játékot lehet ezekkel a kártyákkal játszani. Amikor ezt a játékot terveztük, az lebegett a szemünk előtt, hogy a kicsik imádnak cserélgetni. Adni-venni. Itt bármit meg lehet venni, a játék könnyű, nincs olyan, hogy valaki nem tudja összegyűjteni a kis kufliüregének darabjait. Viszont nemcsak szerencse dolga, hogy mit húzok el a másiktól, mint egy sima kvartettben, hanem én magam döntök: megveszek valamit vagy nem, és én is fizetek érte. A kártyákat kirakva pedig a kuflikupac belseje tárul fel a kuflik előtt, és végigböngészhetjük, hogy mi minden van egy-egy kufli üregében. Érdemes, mert mindenkinek a kedvenc és legjellemzőbb tárgyait rejtettük el a játékkártyákon.

RENDELD MEG ITT!

Jó étvágyat, kuflik!joejszakat.jpg

A Jó étvágyat, kuflik!-ban az lebegett a szemünk előtt, hogy olyan egyszerű játékot tegyünk az eddigi kuflis játékok közé, amelyet az egész család tud játszani, együtt – azaz a kisebb és nagyobb kuflirajongóknak is élményt nyújt. A játékban egy egyszerűbb és egy bonyolultabb kooperatív játék található. Az egyszerűbbhöz némi szerencse és memória kell, a bonyolultabbal akár 7-8-10 éves nagytesók is vígan eljátszhatnak, segítve a kisebb kuflirajongók leveszöldség-gyűjtő munkáját, és mutatva, hogy lehet kitérni a mohó medvegyík támadásai elől. Nagyon kompakt kis játék lett, miután kinyomkodtuk a tokeneket, akár egy kisebb vászonzacsiba is bepakolhatjuk az egészet, és vihetjük magunkkal nyaralni.
RENDELD MEG ITT!

Kuflinyomozókkuflinyomozok.jpg

A Kuflinyomozóka Pagony teljes játékportfóliójának az egyik legjobb játéka, egy igazi eredeti és szuper játékötleten alapul, amire nagyon büszkék vagyunk. Manapság, amikor hatalmas robbanás van a társasjátékok piacán, nagyon nehéz bármi újat kitalálni, amiben nem valami extra kis műanyag kütyü jelenti az újdonságot, hanem maga az alapötlet. Hatványozottan igaz ez a kisgyerekeknek szóló játékokra, hiszen itt a bonyolultabb, csavarosabb játékmechanikák, az erősenversenyeztető gyorsasági játékok hamar elvéreznek. Bojti Annának ez sikerült!

Egy négy-ötéves hosszan figyelni az én tapasztalatom szerint (a tévén kívül) csak akkor tud, ha érzelmileg involválódik abba, amivel le akarjuk kötni. A Kuflinyomozók mágneses vonzerejét már több játékbemutatón megfigyeltem: elővesszük a mesefüzetet, elmondjuk belőle a kis mesét, a gyerekek pedig a mese és a gyönyörű tábla hatására már nem is az itt és mostban vannak, hanem egy fantáziavilágban. Összevissza ugrálnak a táblán, keresik a tanúkat, apróra megfigyelik a "gyanús" lényeket, míg végül közös erővel megtaláljuk a tettest. És ahogy megvan, elhangzik a bűvös szó, a legnagyobb dicséret minden játéknak:

– Még egyszer!

RENDELD MEG ITT!

Tudd meg, milyen új Pagony-társasok érkeztek még mostanában!

Kapcsolódó termékek